Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ηλεία – Απείλησε τρεις περιοχές

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 08:57

Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ηλεία – Απείλησε τρεις περιοχές

Η φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (3/7) στην περιοχή Πόρτες της Αχαΐας και στη συνέχεια πέρασε στη γειτονική περιφερειακή ενότητα, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν τη νύχτα οι πυροσβέστες στην Ηλεία

Η φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (3/7) στην περιοχή Πόρτες της Αχαΐας και στη συνέχεια πέρασε στη γειτονική περιφερειακή ενότητα, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Στο μέτωπο βρίσκονται και επιχειρούν 195 πυροσβέστες με 48 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης. Ακόμη, με εντολή του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγου Αλέξη Ράπανου, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς, για τη διερεύνηση των αιτιών που την προκάλεσαν.

Η φωτιά απείλησε χθες τρεις κοινότητες του δήμου Ήλιδας, ενώ το βράδυ στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112, το οποίο καλούσε όσους βρίσκονταν στις κοινότητες Κοτρωνά ή Καραγιαννέικα και Δαλαμπουρέικα να εκκενώσουν άμεσα προς Αγραπιδοχώρι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, ο οποίος μίλησε το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ, πλέον οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους. «Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη δεν απειλούνται χωριά και οι κάτοικοι έχουν γυρίσει στα σπίτια τους. Τα χθεσινά δυνατά μέτωπα έχουν ελεγχθεί και τώρα φλόγες υπάρχουν σε δύσβατο μέρος από Χαραυγή προς Πόρτες. Επιχειρούν ήδη εναέρια μέσα και ενεργούν και πεζοπόρα τμήματα. Κοιτάμε να ελέγξουμε τις αναζωπυρώσεις για να τελειώνουμε με τη φωτιά» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς για τα πιθανά αίτια τα χαρακτήρισε «ύποπτα».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα σε πέντε Περιφέρειες

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ηλεία – Απείλησε τρεις περιοχές-1

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

kathimerini.gr




00 inkefalonia general ad 300X250