ΚΙΝΑΛ: Κανονικά η εκλογή αρχηγού τον Δεκέμβριο- Δεν θα υποβληθεί σε επέμβαση η Φώφη Γεννηματά, παίρνει εξιτήριο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 19:28

ΚΙΝΑΛ: Κανονικά η εκλογή αρχηγού τον Δεκέμβριο- Δεν θα υποβληθεί σε επέμβαση η Φώφη Γεννηματά, παίρνει εξιτήριο

Σε συμφωνία φαίνεται να καταλήγουν όλες οι πλευρές και οι υποψήφιοι αρχηγοί στο ΚΙΝΑΛ, για την εκλογή νέας ηγεσίας, μετά την ανακοίνωση της Φώτης Γεννηματά ότι αποσύρεται από την κούρσα λόγω της υποτροπής που παρουσίασε η υγεία της.

Η κ. Γεννηματά πάντως, όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες, δεν θα υποβληθεί τώρα σε επέμβαση και είναι πιθανό σε μερικές ημέρες να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Θα ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή και ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα κρίνουν οι γιατροί τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της υποτροπής της υγείας της και της επανεμφάνισης του καρκίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις άτυπες επαφές που έχουν γίνει μεταξύ των επιτελείων των τριών υποψηφίων (Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης), αλλά και των συνεργατών της Φώφης Γεννηματά, όλες οι πλευρές φέρονται να συμφωνούν να μην υπάρξει καμία αναβολή στις ημερομηνίες των προγραμματισμένων εσωκομματικών εκλογών στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Η ξαφνική περιπέτεια υγείας της προέδρου, πέρα από το σοκ που προκάλεσε εντός και εκτός κόμματος, ουσιαστικά "πάγωσε” προς στιγμή και τις εσωκομματικές εξελίξεις, έγραφε νωρίτερα το TheTOC.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του χρονοδιαγράμματος, την προσεχή Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των 5.000 υπογραφών από τους τρεις εναπομείναντες υποψήφιους (Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο, Χάρη Καστανίδη).

Ωστόσο, με την πρόεδρο να νοσηλεύεται ακόμη στον Ευαγγελισμό και να έχει μπροστά της σειρά ιατρικών εξετάσεων προκειμένου να αποτυπωθεί πλήρως η κατάσταση της υγείας της, τα εσωκομματικά περνούν επικοινωνιακά σε δεύτερη μοίρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα μάχη της κ. Γεννηματά με τον καρκίνο θα είναι σκληρή, καθώς σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του νοσοκομείου, υπάρχει υποτροπή της νόσου μετά τα συμπτώματα ειλεού στο έντερο.

Σενάρια για πάγωμα των διαδικασιών

Ωστόσο, παρά το άχαρον του πράγματος, οι εσωκομματικές διαδικασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου έχουν ανοιχτά ζητήματα που απαιτούν άμεση επίλυση, παρά την προσωρινή αναστολή των προεκλογικών δραστηριοτήτων των υποψηφίων.

Το πρώτο που αναμένεται να αποφασιστεί, ίσως και εντός της ημέρας, είναι αν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία της Παρασκευής για την κατάθεση των υπογραφών. Στελέχη όλων των τάσεων και των υποψηφίων δεν αποκλείουν να δοθεί τελικά ολιγοήμερη παράταση με στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας ή αν προκύψει και άλλος υποψήφιος.

Πάντως υπάρχουν και απόψεις στην ηγετική ομάδα αλλά και βουλευτές, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα χωρίς παρεκλίσεις. Ετσι διαφαίνεται και η συμφωνία όλων, παρά το σόκ της ασθένειας της Φώφης Γεννηματά, οι εκλογές να πραγματοποιηθούν κανονικά στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Υπερ του να "παγώσει η διαδικασία” τάχθηκε πάντως ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου (Οpen), απορρίπτοντας ταυτόχρονα σενάρια περί μεταβατικού προέδρου.

Το όνομα του Παύλου Χρηστίδη στους υποψήφιους για την ηγεσία

Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στο αν θα υπάρχουν τελικά και άλλες υποψηφιότητες μετά την απόσυρση της Γεννηματά από την κούρσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, ο νυν εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την ηγεσία.

Ο ίδιος αποφεύγει να τοποθετηθεί επισήμως, σεβόμενος την περιπέτεια της υγείας της προέδρου, αλλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ και ειδικά του προεδρικού επιτελείου θα καλοέβλεπαν μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να εκφράσει το γεννηματικό μπλοκ και όσους δεν μπορούν να ταυτιστούν με κάποιον από τους τρεις εναπομείναντες υποψήφιους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων, μια υποψηφιότητα Χρηστίδη θα ήταν ρεαλιστική μόνο αν δοθεί παράταση στην συλλογή υπογραφών ή ακόμη και στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, π.χ. με μια παράταση μέχρι τον Γενάρη. Σε διαφορετική περίπτωση, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, τόσο για την συγκέντρωση υπογραφών όσο και για την οργάνωση μιας προεκλογικής καμπάνιας.

Το ζήτημα είναι πώς θα γίνει αποδεκτή μια τέτοια υποψηφιότητα από τους άλλους τρεις, καθώς δεν αποκλείεται ο κ. Χρηστίδης να γίνει αποδέκτης κριτικής ότι εκμεταλλεύεται το πρόβλημα υγείας της προέδρου για τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Ο ίδιος πάντως κινείται προσεκτικά και δεν θέλει να "κάψει” βιαστικά μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, τώρα ή στο μέλλον.

Άλλες πληροφορίες δεν απέκλειαν ούτε τον νυν γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη ή τον δημοτικό σύμβουλο Αθήνας, Παύλο Γερουλάνο, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες. Ορισμένοι επιχειρούσαν να εμπλέξουν ακόμη και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί καμία εμπλοκή με τα εσωκομματικά.

Χαμηλοί τόνοι από το φαβορί Ανδρουλάκη

Ιδιαίτερα προσεκτικά κινείται και η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, που προσπαθεί να κρατά χαμηλούς τόνους και να "ξορκίζει” τον τίτλο του φαβορί για την ηγεσία.

Σήμερα Τετάρτη ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί στο νοσοκομείο την κ. Γεννηματά, ενώ αποφεύγει διαρροές που μπορεί να ρίξουν λάδι στην εσωκομματική φωτιά, περιμένοντας τις εξελίξεις.

Άλλωστε, αν το επιτελείο της προέδρου κινηθεί προς μια άλλη υποψηφιότητα, τότε δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα δεδομένα μέχρι την κάλπη.

Οι τρεις υποψήφιοι αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα και μεταξύ τους για να διαπιστώσουν αν υπάρχει συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα.

Η ίδια πάντως στη δήλωσή της ξεκαθάρισε ότι θα διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος. ”Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Γεννηματά έχει δεχτεί τις ζεστές ευχές από τους υποψήφιους αρχηγούς, τους πρώην αρχηγούς (Σημίτης, Παπανδρέου, Βενιζέλος), τους βουλευτές και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που υποδέχτηκαν σοκαρισμένοι την είδηση για την εξέλιξη της υγείας της.

Στο νοσοκομείο την επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χάρης Καστανίδης, ενώ μίλησε στο τηλέφωνο με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

thetoc.gr




00 inkefalonia general ad 300X250