Σπύρος Πεφάνης: «Η ευταξία στους κοινόχρηστους χώρους ενός Δήμου, είναι ο “καθρέφτης” του…»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 20:54

Σπύρος Πεφάνης: «Η ευταξία στους κοινόχρηστους χώρους ενός Δήμου, είναι ο “καθρέφτης” του…»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή,  μίλησε ο εντεταλμένος δημοτικός Σύμβουλος Αργοστολίου για δράσεις αστυνόμευσης και ελέγχων Σπύρος Πεφάνης.

Η συμπεριφορά που συγκρούεται με τις υπάρχουσες αξίες και τους κανόνες του περιβάλλοντος που βρίσκεται το άτομο υφίσταται και αυξάνεται, και ο έλεγχος , η αστυνόμευση και η διαχείριση της αντικοινωνικής ή παραβατικής συμπεριφοράς, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα μικρές και μεγάλες κοινωνίες.

Ο κ. Πεφάνης έχει επιφορτιστεί με μια νέα αρμοδιότητα η οποία σηματοδοτεί την ανάγκη του ελέγχου και της διαχείρισης καταστάσεων πέραν των υπαρχουσών αξιών και ο ίδιος αναφέρει:

“Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, που μου ανέθεσε αυτή την σημαντική αρμοδιότητα η οποία έχει ευθύνες.

Η ευταξία στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, είναι ο καθρέφτης του, η αρμοδιότητα που έχουμε είναι να διαφυλάξουμε και να επεκτείνουμε αυτή την τάξη σε όλους τους τομείς.

Όχι αναρχία και αυτό θα επιτευχθεί με τη δράση που έχω αναλάβει με την επικουρία του Δημάρχου στην εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας και της γενικότερης λειτουργίας του ελεγκτικού μηχανισμού της Δημοτικής Αστυνομίας για θέματα δημόσιας τάξης.

Επίσης επικουρώ τον Δήμαρχο όσον αφορά την εποπτεία και τον συντονισμό των λοιπών ελεγκτικών μηχανισμών του Δήμου, όπως είναι το τμήμα αδειοδοτήσεων καταστημάτων και η ρύθμιση εμπορικών δραστηριοτήτων του Δήμου. Αναφέρομαι στους κοινόχρηστους χώρους και στους ελέγχους που πρέπει να γίνονται για την τήρηση της εφαρμογής των νόμων και των αποφάσεων του Δήμου για καταστήματα που ανήκουν στη δικαιοδοσία του και στους κοινόχρηστους χώρους όσον αφορά τη χρήση τους.

Πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός των ήδη υπαρχόντων μηχανισμών με την υπό ίδρυση Δημοτική Αστυνομία και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο.

Η Δημοτική Αστυνομία επιστρέφει στο Δήμο Αργοστολίου μετά απο την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πιστεύουμε ότι είναι μια σημαντικότατη υπηρεσία όσον αφορά τις δράσεις ελέγχου και αστυνόμευσης τις οποίες έχει.

Ελεγχόμενη στάθμευση, κοινόχρηστοι χώροι, τραπεζοκαθίσματα, για όλα αυτά, για να επιτευχθεί μια ευταξία, χρειάζεται η δράση αλλά και η συνεργασία. Αυτό θα το επιτύχουμε με διάλογο και με πειθώ και όχι με κατασταλτικά μέτρα. Να πείσουμε τους πάντες ότι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις και η πόλη να λειτουργεί σωστά.

Η Δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε 13 Σεπτεμβρίου του 2013 επι κυβέρνησης Σαμαρά, τότε η Δημοτική Αστυνομία στον ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς είχε 14 άτομα και στο Αργοστόλι ήταν 10 άτομα.

Η Δημοτική Αστυνομία αντικαταστάθηκε απο κάποια Επιτροπή Ελέγχου, η οποία επ ουδενί δεν μπορεί να αντικαταστήσει την Δημοτική Αστυνομία. Η Δημοτική Αστυνομία με τη σωστή της έννοια και συμπεριφορά,είναι μια απαραίτητη υπηρεσία για να λειτουργήσει η πόλη και αυτός είναι ο στόχος μας.

Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και ιδίως ο Δήμαρχος ούτως ώστε μέχρι τον επόμενο μήνα να την ιδρύσουμε ως φορέα και να αρχίσει να λειτουργεί στην πόλη. Ο ρόλος μας και ο ρόλος ο δικός μου είναι ο συντονισμός όλων των λοιπών ελεγκτικών μηχανισμών με την Δημοτική Αστυνομία. Πρέπει όλοι οι μηχανισμοί να έχουν έναν συντονισμό. Δεν υποκαθιστά ο ένας μηχανισμός τον άλλο, απλά ένας καλός συντονισμός θα αποφέρει τα αποτελέσματα τα οποία θα έχουμε.

Αναλαμβάνω αυτό το ρόλο, δεν υποκαθιστώ επ ουδενί υπηρεσιακούς παράγοντες που υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο συντονισμός που έχω στις αρμοδιότητες μου ,σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μάτι, πόδι και αυτί για να υπάρχει τάξη, ομόνοια και συνεργασία. Αυτή είναι η φιλοσοφία που θέλουμε να προχωρήσουμε.

Δεν πρέπει να πέσουμε στον αυτοματισμό της κοινωνίας, όλοι πρέπει να συνεργαζόμαστε, ζούμε στον ίδιο Δήμο, θέλουμε μια όμορφη, καθαρή πόλη και μια πόλη με τάξη. Εκείνο προσπαθούμε κι εκείνο θα κάνουμε, με καλή θέληση και καλή διάθεση.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/pefanis-892}

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.




00 inkefalonia general ad 300X250