Ηχηρό «ΌΧΙ» από το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου στην μεταφορά και αποθήκευση καυσίμων στον κόλπο του Αργοστολίου – Ψήφισμα

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021 10:14

Ηχηρό «ΌΧΙ» από το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου στην μεταφορά και αποθήκευση καυσίμων στον κόλπο του Αργοστολίου – Ψήφισμα

Ηχηρό «ΟΧΙ» από το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, στην κατεπείγουσα συνεδρίαση που διεξήχθη την Παρασκευή το απόγευμα, αναφορικά με την μεταφορά και εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στον κόλπο του Αργοστολίου. 

Η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι παρατάξεις είναι αντίθετες στην συγκεκριμένη δραστηριότητα και απλά την διατύπωσαν με διαφορετικές προτάσεις, οι οποίες όμως κατέληγαν στον ίδιο παρονομαστή. «Καμία εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων, δεν πρόκειται να επιτραπεί στον κόλπο του Αργοστολίου».

Κατά την συνεδρίαση αιτιολογήθηκαν πλήρως, οι λόγοι που φέρνουν το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και την τοπική κοινωνία αντίθετους σε αυτό το εγχείρημα.

Την εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Διονύσης Μινέτος, ο οποίος ήταν απολύτως σαφής και τεκμηρίωσε τους λόγους την άρνησης της Δημοτικής Αρχής σε αυτή την κίνηση.

Όπως τόνισε: «Υδροπλάνα, γιοτ, Κρουαζιερόπλοια και δεξαμενόπλοια δεν μπορούν να συνυπάρχουν στον κόλπο του Αργοστολίου. Ας βρει άλλη τοποθεσία ο επενδυτής. Δεν βοηθάει αυτή η επένδυση το Αργοστόλι, θα επηρεάσει το γιοτινγκ. Θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Κρουαζιέρα. Έχουμε «φτύσει αίμα» να τα κατακτήσουμε όλα αυτά όλα τα προηγούμενα χρόνια και πλέον μπαίνουν υπό αμφισβήτηση. Δεν ταιριάζει αυτή η δραστηριότητα με την μορφή ανάπτυξης του κόλπου του Αργοστολίου που επιδιώκουμε ως Δημοτική Αρχή να έχουμε. Αυτή η δραστηριότητα δεν συνάδει με την τοπική οικονομία και το συμφέρων των πολλών. Παράλληλα υπάρχουν και σημαντικές ελλείψεις στην μελέτη!» ήταν τα λόγια του.

Σχεδόν όλες οι τοποθετήσεις ήταν στο πλάισιο πως η εταιρία θα βρει το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου και την τοπική κοινωνία, απέναντι σε αυτή την προοπτική. «Δημοτικό Συμβούλιο και τοπική Κοινωνία, είναι άκρως αντίθετη με την έλευση γκαζάδικων που θα φορτώνουν και θα εκφορτώνουν στον κόλπο του Αργοστολίου» τόνισε ο Διονύσης Λυκούδης, ή όπως δήλωσε στην τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός: «Θεωρώ ότι αυτή η δραστηριότητα της αποθήκευσης καυσίμων δεν είναι μία απαραίτητη δραστηριότητα για το νησί μας. Υπάρχει από τα προηγούμενα αυτό το αίτημα και μάλιστα θυμάμαι τους αγώνες που δώσαμε ως Κεφαλονιτες, στο τέλος της δεκαετίας του 70 από τον Αντώνη Τρίτση, για να μην πραγματοποιηθεί.  Θυμάμαι και επόμενες δεκαετίες που υπήρχε το ίδιο επιχειρηματικό αίτημα και μάλιστα η τοπική μας κοινωνία αντιστάθηκε, για την δημιουργία δεξαμενών καυσίμων.Αλλά ακόμη και να ισχυριστεί κάποιος ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, ότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, αυτό δεν μπορεί να γίνει στον κόλπο του Αργοστολίου. Αυτό είναι ξεκάθαρο».  

Το ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής έτσι όπως το διάβασε ο Διονύσης Μινέτος αναφέρει πως: «To Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, είναι αντίθετο στην αδειοδότηση και υλοποίηση του έργου της μεταφοράς και αποθήκευσης καυσίμων στον κόλπο του Αργοστολίου. Θεωρεί ότι το συγκεκριμένο έργο είναι μη συμβατό με τις υφιστάμενες οικονομικές και κοινωνικές χρήσεις στο θαλάσσιο και στο εγγύς χερσαίο αστικό και εξωαστικό περιβάλλον της πόλης του Αργοστολίου.

Είναι βέβαιο ότι τυχόν υλοποίηση του, θα επηρεάσει αρνητικά την τουριστική οικονομία της περιοχής του Αργοστολίου και κυρίως την εξέλιξη και ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού, ενώ ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο φυσικό περιβάλλον.

Καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων να συνταχθεί με την παρούσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να γνωμοδοτήσει αρνητικά για την υλοποίηση του έργου.

Κάθε άλλη εξέλιξη αντίθετη με την βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου και κάτ’ επέκταση με τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, θα μας βρει όλους μαζί σθεναρά αντίθετους τόσο σε νομικό επίπεδο, όσο και σε αγωνιστικό, για να ακυρωθεί η υλοποίηση της επένδυσης.

Το «ΌΧΙ» του Δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου 

{https://www.youtube.com/watch?v=uhyChouSkeY}

KANTE ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ 

live1




00 inkefalonia general ad 300X250