Δήμος Σάμης: Την Κυριακή πεζοπορική διαδρομή προς τους Άγιους Φανέντες - Παρουσίαση πεζοπορικών διαδρομών (Video)

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 12:40

Δήμος Σάμης: Την Κυριακή πεζοπορική διαδρομή προς τους Άγιους Φανέντες - Παρουσίαση πεζοπορικών διαδρομών (Video)

Την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021 ημέρα της Εορτής των Αγίων Φανέντων, θα γίνει πεζοπορική διαδρομή προς τους Αγίους Φανέντες με τον Γιώργο Ποταμιάνο.

Η εκκίνηση θα γίνει από την Πλατεία της Σάμης στις 08.00 π.μ. και θα υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της διαδρομής έως την Αντίσαμο.

Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρχει μεταφορικό μέσο για επιστροφή.

Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την Πανδημία του Covid 19.

Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου η παρουσίαση των πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου Σάμης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Καλλιβωκάς ανέφερε ότι ο Δήμος βρήκε ένα εγκαταλελειμμένο δίκτυο μονοπατιών, με εξαίρεση τις τρεις περιπατητικές διαδρομές στην Έρισο που ωστόσο έχουν δημιουργηθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αστερίς» και συντηρούνται χάριν στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Σκοπός λοιπόν της δράσης, πέραν της περιβαλλοντικής της διάστασης, ήταν η σύνδεση της φύσης του τόπου μας με το πλούσιο ιστορικό του υπόβαθρο, η προστασία του περιβάλλοντος και η αύξηση της επισκεψιμότητας στον Δήμο μας, αλλά και σε όλη την Κεφαλλονιά εν γένει. Άλλωστε, όπως επισήμανε, οι τρεις Δήμοι του νησιού μας έχουν εξαιρετική συνεργασία προς την κατεύθυνση της προβολής του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στην απόφαση του Δήμου να αναδείξει τα μονοπάτια, συνέβαλε και η έρευνα του Ιονίου Πανεπιστημίου σε τουρίστες από 40 διαφορετικές χώρες, από την οποία προκύπτει ότι πλέον του 18% αυτών επιλέγουν τον τουριστικό τους προορισμό τους με βάση την ιστορία και τον πολιτισμό του και το 16% με βάση το φυσικό του περιβάλλον. Μάλιστα ο Δήμος μας έχει ήδη γίνει αποδέκτης του έντονου ενδιαφέροντος ιδιωτών αλλά και περιπατητικών ομάδων του εξωτερικού, κάτι που φανερώνει την δυναμική που μπορεί να αναπτύξουν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στο νησί μας. Φυσικά η πιθανή ένταξη της Κεφαλλονιάς στο παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO θα συμβάλει περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι τρεις διαδρομές που έχουν συνολικό μήκος 30 χιλιομέτρων είναι:

1. Νερόμυλοι – Μουζακάτα – Άγιοι Φανέντες – Αντίσαμος

2. Αντίσαμος – Παχιά Πούντα – Κουτσουπιά

3. Αγία Ευφημία – Δρακοπουλάτα – Ι.Μ. Θεμάτων

Φυσικά αναφέρθηκε από τον αντιδήμαρχο, ότι στο μέλλον θα δημιουργηθούν και νέες διαδρομές, ενώ απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, στόχος είναι να αναδειχθεί και ένα μονοπάτι που θα ενώνει τα σπήλαια, τα βάραθρα, αλλά και τα προσεισμικά μας χωριά, όπως τα Πουλάτα, προκειμένου ντόπιοι και επισκέπτες να έρχονται σε άμεση επαφή με το προσεισμικό παρελθόν της περιοχής μας. Τέλος ο κ. Καλλιβωκάς ανέφερε ότι σύντομα ο Δήμος θα εκδώσει και ένα πληροφοριακό έντυπο που θα προβάλει τα μονοπάτια και τα σημεία ενδιαφέροντος που οι διαδρομές περιλαμβάνουν.

Από την πλευρά του ο ανάδοχος του έργου κ. Γιώργος Ποταμιάνος, έκανε αναλυτική παρουσίαση των μονοπατιών και των εργασιών που εκτελέστηκαν, τόνισε ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο η επιλογή του και ευχαρίστησε τον Δήμο, την Τουριστική Επιτροπή και προσωπικά τον κ. Καλλιβωκά για την άψογη συνεργασία και την ευκαιρία που του δόθηκε να αναδείξει την φύση και τον πολιτισμό του τόπου μας που τόσο αγαπά. Όπως σημείωσε, η ομάδα του και ο ίδιος πραγματοποιήσαν εκτεταμένους καθαρισμούς και αποψιλώσεις, ώστε να είναι εφικτό ακόμη και το τρέξιμο στις εν θέματι διαδρομές και έγινε σήμανσή τους με οικολογικά υλικά και χρώματα που να είναι ευδιάκριτα σε όλους. Πάντα με γνώμονα τον σεβασμό στην φύση. Επίσης μας ενημέρωσε πως τοποθετήθηκαν πινακίδες με τηλέφωνα ανάγκης και εντός των επόμενων ημερών σημάνσεις σε κεντρικά σημεία της Σάμης και της Αγίας Ευφημίας προς διευκόλυνση όλων.

Παράλληλα ο κ. Ποταμιάνος ανέφερε ότι το δίκτυο των περιπατητικών διαδρομών, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, είναι διαθέσιμο στις εφαρμογές «Garmin Connect» και «Stravia» που μπορεί κάποιος να κατεβάσει δωρεάν στο κινητό του τηλέφωνο ή στον υπολογιστή του.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ευκαιρίας δοθείσης, ο αντιδήμαρχος κ. Καλλιβωκάς επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος Σάμης με την υποστελέχωση αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του «Ιανού» και την πανδημίας του Covid 19. Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον μεγάλο αριθμό των έργων ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως ενδεικτικά το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμης, η Ρωμαϊκή έπαυλη στο Φισκάρδο και η αναστήλωση του παλαιού καθολικού των Αγίων Φανέντων. Για τον λόγο αυτό ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης.

Πηγη: poulatakefalonias.gr

 

Παρακάτω η παρουσίαση των πεζοπορικών διαδρομών

{https://www.youtube.com/watch?v=IT-3FyU6UM0}

{https://www.youtube.com/watch?v=JQWmPtBYmDA}




00 inkefalonia general ad 300X250