Δ. Μινέτος για εντάξεις σημαντικών έργων στον Δήμο Αργοστολίου: «Η συνταγή μας είναι προγραμματισμός, μεθοδική δουλειά, χρονοδιάγραμμα!»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 10:21

Δ. Μινέτος για εντάξεις σημαντικών έργων στον Δήμο Αργοστολίου: «Η συνταγή μας είναι προγραμματισμός, μεθοδική δουλειά, χρονοδιάγραμμα!»

Αναλυτικά στον Inkefalonia 89,2  ο,τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες!

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αργοστολίου Διονύσης Μινέτος για τον τομέα ευθύνης του και τα επικείμενα έργα που αφορούν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Σχετικά ο κ. Μινέτος ανέφερε:

“Βρισκόμαστε περίπου 2,5 μήνες από το μέσο της θητείας μας και παρά τα προβλήματα που είχαμε με την ανασυγκρότηση του Δήμου που έπρεπε να γίνει λόγω της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς αλλά κυρίως στην συνέχεια λόγω του Covid -19,θεωρώ ότι έχει γίνει μια σημαντική δουλειά στην Τεχνική υπηρεσία και βέβαια στο τέλος θα μας κρίνει ο κόσμος.

Τα αποτελέσματα της δουλειάς που έχει γίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα βλέπουμε σήμερα.

Πρόσφατα είχαμε μια πάρα πολύ μεγάλη ένταξη έργου για τα δεδομένα της Κεφαλονιάς στον Δήμο Αργοστολίου και αφορά την ύδρευση με 8.000.000 ευρώ.

Είναι μία απο τις πρώτες μελέτες που είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε και αφορά την αντικατάσταση 60 χιλιομέτρων αμιαντοσωλήνων.

Ένα πραγματικά πολύ μεγάλο έργο, το οποίο εκσυγχρονίζει τα δίκτυα ύδρευσης σε όλη την έκταση του Δήμου, κυρίως στην Λειβαθώ, στα χωριά,όπως είναι ο Αγκώνας που αλλάζει όλο το δίκτυο,στην Θηνιά που θα αλλάξουν μεγάλα τμήματα του δικτύου και στις παλιές εργατικές κατοικίες που έχουν ακόμα αμίαντο και σε διάφορα άλλα σημεία του Αργοστολίου.

Είμαστε δέκα άτομα συνολικά στην Τεχνική Υπηρεσία, δεν βρήκαμε στα συρτάρια της υπηρεσίας καμία έτοιμη μελέτη, οπότε έπρεπε να ξεκινήσουμε απο το μηδέν, βάλαμε με ψυχραιμία τα πράγματα κάτω,οι υποδομές του Δήμου θέλουν εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα, δεν είναι μόνο η ύδρευση, είναι η οδοποιία, οι υποδομές περισυλλογής και αποκομιδής των απορριμμάτων, τα σχολεία.

Δεν έχει φτιαχτεί σχολικό κτήριο αν εξαιρέσουμε τα δύο λύκεια που έγιναν με την συνδρομή της Περιφέρειας, εδώ και 20 χρόνια, έχουμε δύο νηπιαγωγεία που είναι σε κοντέινερ, δηλαδή οι υποδομές του Δήμου, τόσο στην εκπαίδευση ,όσο στον αθλητισμό ,τα γήπεδα, είναι σε άσχημη κατάσταση και στην ύδρευση, στην αποχέτευση,θέλουν εκσυγχρονισμό.

Το Αργοστόλι έχει πέντε νηπιαγωγεία, το 1ο είναι ακριβώς πάνω απο το Νάπιερ, σε ένα κτήριο της αρωγής που ανήκει σε μία ΜΚΟ και χωράει 20 παιδιά, το 3ο είναι στην αυλή του Ιονίου Πανεπιστημίου σε κοντέινερ, το 4ο είναι σε κοντέινερ,τ ο 2ο είναι σε ιδιωτικό κτήριο στην οδό Λάσσης.

Για πρώτη φορά στο “Αντώνης Τρίτσης” βάζουμε και προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα νηπιαγωγείο, προκειμένου να αρχίσουμε μια δουλειά στον τομέα των κτηριακών υποδομών της εκπαίδευσης.

Υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη.

Την προηγούμενη δεκαετία στον αθλητισμό, είχαμε την αλλαγή του χλοοτάπητα στο στάδιο του Αργοστολίου,απο κει και πέρα έμειναν στην τύχη τους το γήπεδο των Διλινάτων,τ ων Κεραμειών,των Φαρακλάτων, το κολυμβητήριο, το κλειστό γυμναστήριο “Αντώνης Τρίτσης”,το γήπεδο Τζανάτων στους Πρόννους και μια σειρά άλλες μικρές αθλητικές υποδομές, όπως στα Κουρκουμελάτα η αθλητική υποδομή του Δήμου, οι οποίες δεν στηρίχτηκαν.

Έχουμε εντάξει ήδη τα δύο γήπεδα, των Διλινάτων -υπάρχει και ανάδοχος εκεί- και των Κεραμειών και αυτή τη στιγμή έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες για το γήπεδο Φαρακλάτων, για το γήπεδο 8*8 στα Ομαλά, για το κολυμβητήριο και όλα παίρνουν τον δρόμο τους για να φτιαχτούν και να γίνουν σύγχρονα.

Άρα λοιπόν έπρεπε καταρχήν να οργανωθεί η Τεχνική Υπηρεσία και κατά δεύτερον η υπηρεσία να αρχίσει να κάνει μελέτες για να έρθουν χρηματοδοτήσεις.

Μεθοδικά, προτυποποιήσαμε τον τρόπο της δουλειάς μας και μπορέσαμε και φτιάξαμε σημαντικές μελέτες ,οι οποίες φέρνουν μεγάλα ποσά αυτή τη στιγμή στον Δήμο Αργοστολίου.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, με άδεια ταμεία δεν μπορείς να εκτελέσεις έργο, η διαδικασία είναι συγκεκριμένη, φτιάχνεις την μελέτη, βρίσκεις χρηματοδοτικό πρόγραμμα την εντάσεις ,αν είναι σωστή θα ενταχθεί και στην συνέχεια ακολουθεί η δημοπράτηση του έργου για επιλογή αναδόχου και κατασκευή.

Αυτά είναι τα 4 στάδια του έργου και αυτά ακολουθούμε. Προσπαθούμε να μην χάνεται χρόνος.

Σε όλους τους τομείς που προανέφερα θα συγκριθούμε στο τέλος της τετραετίας με τους προηγούμενους.

Προσωπικά δεν θέλω να συγκριθούν τα τέσσερα χρόνια τα δικά μας με τα πρώτα τέσσερα χρόνια τα δικά τους,τολμώ να πω ότι πρέπει να γίνει σύγκριση της τετραετίας της δικιάς μας με το τι έκαναν εννιά χρόνια.

Ολόκληρα τα εννέα χρόνια του κ. Παρίση, με τα τέσσερα του κ.Μιχαλάτου και θα δείτε ότι στον τομέα των υποδομών και των έργων, δεν θα υπάρχει τομέας στον οποίο θα είναι μπροστά.

Την πρώτη τετραετία δεν έκαναν τίποτα.”

Για τον τομέα του πολιτισμού ο κ. Μινέτος σημείωσε εμφατικά:

Όσον αφορά την Δημιουργία του Μουσείου “Γεράσιμος Σκλάβος”,είναι μιά συλλογική προσπάθεια,έχουν δουλέψει γι αυτό πολλοί παράγοντες και είναι το γεγονός της δεκαετίας. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μουσείο το οποίο θα βοηθήσει και την πόλη να είναι πιο ελκυστική και την οικονομία του Δήμου γενικότερα.

Με μεθοδικό τρόπο και εδώ φέραμε 2.500.000 ευρώ και τώρα είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας της δημοπράτησης του έργου.

Θα γίνει ένα κόσμημα στο κέντρο της πόλης, δεν μπορεί να είναι άχρωμο, άοσμο και άγευστο το Αργοστόλι, έχει μείνει πίσω σε σχέση και με την Ζάκυνθο και σε σχέση με την Κέρκυρα.

Τόσα χρόνια το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι κλειστό,δεν έχει σχεδόν κανένα χώρο πολιτισμού ο οποίος με μια σειρά εκδηλώσεις και όχι μόνο ως χώρος επισκέψιμος θα δώσει μία άλλη φρεσκάδα κατά την καλοκαιρινή αλλά και την χειμερινή περίοδο στην πόλη.

Έχουμε κάνει έναν ευρύτερο σχεδιασμό για τον πολιτισμό, δεν θα μείνουμε μόνο στο Μουσείο Σκλάβου, ήδη επεξεργαζόμαστε τη χρήση του Θαλασσόμυλου και πως με γρήγορες διαδικασίες θα μπορέσει να γίνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ,αλλά και παρεμβάσεις σε άλλα κτήρια του Δήμου τα οποία θα γίνουν πολιτιστικοί χώροι.

Χρειάζεται μία μάζα τέτοιων χώρων ,οι οποίοι όταν φτιαχτούν και γίνουν επισκέψιμοι στην συνέχεια θα συνδεθούν μεταξύ τους, θα παράξουν ένα συνολικό αποτέλεσμα, θα συνδιοργανώνουν μεγάλης κλίμακας γεγονότα, τα οποία θα βοηθήσουν και τον πολιτισμό και την οικονομία της πόλης.

Έχουμε ένα σχέδιο συγκεκριμένο,ωριμάζουμε για τον τομέα του πολιτισμού και άλλα έργα και το επόμενο διάστημα θα βρούμε χρηματοδοτικά προγράμματα ,έτσι ώστε να τα εντάξουμε.”

¨Οσον αφορά το “Αντώνης Τρίτσης”ενημέρωσε:

“Πλησιάζουμε στα τελειώματα σε ότι αφορά την ωρίμανση, πέρα απο τα 8.000.000 ευρώ στην ύδρευση, επεξεργαζόμαστε μιά σημαντική πρόταση στον τομέα των απορριμμάτων με την δημιουργία 15 γωνιών ανακύκλωσης σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

Ένα πολύ σημαντικό έργο που θα βοηθήσει πάρα πολύ την ανακύκλωση με σύγχρονες γωνίες με συστήματα πάνω που θα μπορεί να δεί ο διαχειριστής την πληρότητα των κάδων απο απόσταση, θα υπάρχουν σένσορες στους κάδους, θα σχεδιάζει το σύστημα μόνο του τα δρομολόγια κ.λ.π.

Για την 5η πρόσκληση, είχαμε την αγροτική οδοποιία με 1.000.000 ευρώ για την οποία είμαστε στο στάδιο της δημοπράτησης -τα έχουμε πάρει αυτά τα χρήματα-,για την 6η πρόσκληση που ήταν περιορισμένη για τις πρωτεύουσες των νομών έχουμε καταθέσει μία πάρα πολύ μεγάλη πρόταση για το Αργοστόλι 6.000.000 ευρώ, η οποία προβλέπει πάνω απο 25 στρέμματα ανάπλαση μέσα στην πόλη-35 πεζόδρομους και 14 πλατείες. Η πρόταση αυτή είναι στο στάδιο αξιολόγησης και πιστεύουμε ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε τα αποτελέσματα στην πρόταση.

Στην 7η πρόσκληση επεξεργαζόμαστε την δημιουργία ενός νηπιαγωγείου περίπου 1.500.000 ευρώ, έτσι ώστε να φύγουν τα παιδιά απο τα κοντέινερ, στην 8η πρόσκληση προσπαθούμε να εντάξουμε το σύστημα της έξυπνης στάθμευσης, γι αυτό που μας έχει κατηγορήσει πολλές φορές η αντιπολίτευση και ο κ.Ανουσάκης.

Είναι μία παρέμβαση στην κυκλοφορία της πόλης και μέχρι το τέλος της τετραετίας θα το κάνουμε, είναι κάτι που το έχει ανάγκη,θ α βελτιώσει το κυκλοφοριακό και θα γίνει και καλύτερη διαχείριση στις θέσεις στάθμευσης που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην πόλη. Ο κεντρικός τομέας της πόλης έχει 2000 θέσεις στάθμευσης τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν τις διαχειριζόμαστε σωστά. Δεν μπορεί ένα αυτοκίνητο στην παραλιακή να καταλαμβάνει μία θέση για 10-12 ώρες.

Η οικονομία της πόλης δεν μπορεί να πάει έτσι μπροστά. Σε καμία πόλη του κόσμου δε γίνεται αυτό ,δεν μπορεί να γίνεται και στο Αργοστόλι, άρα λοιπόν πιστεύουμε ότι θα παρέμβουμε μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” εκεί.

Απο την 9η πρόσκληση η οποία αφορά μελέτες-ωρίμανση έργων, προσπαθούμε να αντλήσουμε χρηματοδότηση για να κάνουμε τρείς μεγάλες μελέτες. Η μία είναι ο περιφερειακός της Πεσσάδας, η άλλη είναι η αποχέτευση στην περιοχή Κομποθεκράτα που δεν υπάρχει αποχέτευση εκεί και είναι μια περιοχή που είναι πλέον πυκνοκατοικημένη και στον γύρο της Λάσσης που δεν έχει αποχέτευση και η τρίτη είναι η μετατροπή του Θαλασσόμυλου σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Ο τρόπος παραγωγής των δημοσίων έργων είναι συγκεκριμένος ,δεν μπορείς απο τον πρώτο μήνα,απο το πρώτο εξάμηνο να βάζεις μπουλτόζες ,θέλει προγραμματισμό, ο δικός μας προγραμματισμός εξελίσσεται μέχρι στιγμής καλά. Θέλουμε να έχουμε εντάξεις έργων μέσα στο 2021 και αναδόχους μέχρι 31-12 του 2021 για τα έργα που θα πάρουμε χρηματοδότηση. Η κατασκευή τους θα γίνει το 2022-2023.

θεωρώ ότι πάμε καλά, έχω βάλει τον πήχυ πολύ ψηλά και το λέω δημόσια,ε γώ δεν θέλω να συγκριθεί η περίοδος του κ.Μιχαλάτου με την πρώτη περίοδο του κ.Παρίση, αλλά τα τέσσερα χρόνια τα δικά μας, με τα εννιά του κ. Παρίση και εκεί θα τα πούμε.

¨Ολα γίνονται βάσει πλάνου και υπάρχει χρονοδιάγραμμα, το χρονοδιάγραμμα μέχρι τώρα, τηρείται πιστά σε ότι αφορά τα έργα, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο, τηρείται πιστά, οπότε είμαι αισιόδοξος ότι θα τα πάμε μια χαρά, δε νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να μην τα καταφέρουμε.”

Κληθείς να αναλύσει περισσότερο τα των αθλητικών υποδομών, ο κ.Μινέτος είπε:

Για τους αθλητικούς χώρους να συνοψίσω ότι τα γήπεδα Διλινάτων και των Κεραμειών που τα φτιάχνουμε εμείς τα έχουμε εντάξει στο “Φιλόδημος”με 700.000 ευρώ.

Κάναμε επίσης τρείς μελέτες, η μία είναι το ταρτάν του γηπέδου του Αργοστολίου, η άλλη είναι το 8*8 στα Ομαλά και η άλλη είναι το γήπεδο Φαρακλάτων. Τις κάναμε ως Δήμος και τις παραδώσαμε στην Περιφέρεια προκειμένου να τα εντάξει.

Η Περιφέρεια διεκδικεί ένα ποσό απο το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” οπότε αυτά τα έργα θα πάνε στο “Αντώνης Τρίτσης” απο την πλευρά της Περιφέρειας.θα κάνουμε μιά προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και θα τα εκτελέσουμε εμείς; θα τα εκτελέσει η Περιφέρεια; αυτό θα το δούμε.

Η χρηματοδότηση είναι απο το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης ,άρα είναι σίγουρο ότι και αυτά τα τρία έργα θα εκτελεστούν.

Δημοπρατούμε σε λίγο το κολυμβητήριο με 400.000 ευρώ, θα έχουμε ένα νέο κολυμβητήριο, καινούργιο, υπερσύγχρονο, πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο κολυμβητήριο, κάνουμε μία παρέμβαση στο κλειστό γήπεδο “Αντώνης Τρίτσης”,η οποία παρέμβαση θα μαζέψει πάρα πολλά πράγματα γιατί είναι υπό διάλυση το κλειστό, όμως θα χρειαστεί και μία δεύτερη φάση εκεί πέρα και θα ψάξουμε να βρούμε τη χρηματοδότηση.

Έχουμε παραδώσει επίσης στην Περιφέρεια την μελέτη, θα την χρηματοδοτήσει απο ιδίους πόρους ο κ.Τραυλός ,των τεσσάρων ανοιχτών γηπέδων ,των δύο γηπέδων μπάσκετ και των δύο γηπέδων τένις δίπλα απο το κλειστό “Αντώνης Τρίτσης”.

Το τελευταίο που θα δημοπρατήσουμε σε λίγο καιρό επίσης, είναι το Αθλητικό Κέντρο των Κουρκουμελάτων, όπου εκεί και βάζουμε ταρτάν στον μικρό στίβο που έχει και γκρεμίζουμε τα γήπεδα που υπάρχουν και φτιάχνουμε καινούργια και κάνουμε παρέμβαση στις κερκίδες.

Θα γίνει ένα πάρα πολύ ωραίο αθλητικό μικρό κέντρο για την περιοχή.

Μας έχουν ζητήσει ένα γήπεδο τένις και ένα γήπεδο μπάσκετ στα Βλαχάτα.., είναι υπό σχεδιασμό. η κοινότητα του τένις στην Κεφαλονιά είναι πολυπληθής ,ήδη έχουμε 4 γήπεδα στο Αργοστόλι, θεωρώ και εγώ ότι πρέπει να φτιαχτούν κι άλλα ,σχεδιάζουμε ένα στα Βλαχάτα αυτή τη στιγμή και θα δούμε που αλλού μπορούμε να σχεδιάσουμε.

Στα Βλαχάτα είναι υπο σχεδιασμό,υπάρχει ένα οικόπεδο της Περιφέρειας εκεί το οποίο το παραχωρεί στον δήμο με χρησιδάνειο και εκεί θα σχεδιάσουμε ένα γήπεδο μπάσκετ και ένα γήπεδο τένις.”

Τέλος ο κ.Μινέτος επεσήμανε:

“Παράλληλα με αυτά τα έργα που θα βελτιώσουν την κύρια υποδομή του Δήμου, όπως είναι η ύδρευση, η διαχείριση των απορριμμάτων, οι πολιτιστικοί χώροι, οι αθλητικοί χώροι κ.λ.π, δεν ξεχνάμε και τα μικρά έργα καθημερινότητας,δηλαδή τα πεσμένα τοιχεία,τα σοκάκια που είναι χωμάτινα σε πολλούς οικισμούς κ.λ.π.

Ήδη εκτελείται ένα έργο 350.000 ευρώ σε όλη την έκταση του Δήμου που προβλέπει παρεμβάσεις σε σοκάκια, μικρές παρεμβάσεις σε δρόμους πολύ σημαντικές και οι οποίες έχουν προέλθει κατόπιν αιτημάτων των κατοίκων και των Προέδρων των Κοινοτήτων. Δεν είναι μεγάλα έργα υποδομής, όμως είναι έργα τα οποία βελτιώνουν την ζωή των κατοίκων.

Τα τοιχία στα Ζόλα που είχαν πέσει απο τους σεισμούς, ταλαιπωρούσαν τους κατοίκους και ήταν και επικίνδυνα να φύγει κάποιο αυτοκίνητο έξω απο το δρόμο για μια πενταετία .Τα φτιάξαμε.

Έχουμε την εργολαβία των 350.000,ήδη ετοιμάζουμε άλλη μία εργολαβία γύρω στις 300.000,που θα έχει πάλι μικρές παρεμβάσεις στις Κοινότητες και είναι και ώριμη μία εργολαβία ,έχει χρηματοδότηση απο τον “Ιανό”,1.000.000 ευρώ για μικρές παρεμβάσεις, η οποία θα εκτελεστεί φέτος.

Πρέπει να βελτιωθεί και η εικόνα στα χωριά, συν ότι αυτή τη στιγμή εκτελούμε και ένα πείραμα στα Διλινάτα.

Τα Διλινάτα είχαν δικιά τους χρηματοδότηση απο τις ΑΠΕ,είχαν ένα πολύ σημαντικό ποσό, είπαμε αυτό να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο και έχουμε σχεδιάσει μια ανάπλαση των Διλινάτων, θα δούμε πιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα μέσα στους επόμενους δύο-τρείς μήνες, θα το αξιολογήσουμε και θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε αυτή την εμπειρία,θ α βρούμε χρήματα, διότι τα Διλινάτα είχαν απο τις ΑΠΕ και στις υπόλοιπες Κοινότητες.

Στα Διλινάτα προβλέπεται 2000 τετραγωνικά μέτρα πλακοστρώσεις στο κέντρο του χωριού,θα αλλάξει η όψη του χωριού, θα γίνει πιο παραδοσιακό, θα δέσει ο κοινόχρηστος χώρος με τα στοιχεία που δεν έχουν γκρεμιστεί απο τους σεισμούς, τις τοξοτές αυλόπορτες που υπάρχουν, τα σοκάκια κ.λ.π και πιστεύω ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τα Διλινάτα, που θα δώσει και μια αναπτυξιακή ώθηση στο χωριό.

Θέλει λίγη υπομονή, δεν υπάρχει μαγικό ραβδί, η συνταγή είναι μία, προγραμματισμός, μεθοδική δουλειά, χρονοδιάγραμμα.

Είμαι σίγουρος και ψύχραιμος, έχω κάνει τον χρονικό μου προγραμματισμό, ξέρω από που άρχισα και ξέρω που θέλω να πάω. Το πλάνο που έχει σχεδιαστεί εκτελείται κανονικά με στρατιωτική πειθαρχία και πιστεύω ότι θα έχουμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.”

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-970849622}

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250