Σ. Κουρής: "Η ζημιά στις καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση είναι δεδομένη για φέτος και ίσως και για του χρόνου - Θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021 09:32

Σ. Κουρής: "Η ζημιά στις καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση είναι δεδομένη για φέτος και ίσως και για του χρόνου - Θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις"

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 στον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής, για την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε την Κεφαλονιά το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Μαΐου, με αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές σε αμπελοκαλλιέργειες, ελαιόδεντρα και φυτική παραγωγή.

Ο κ. Κουρής ανέφερε σχετικά:

“Με τους Γεωπόνους από την Δευτέρα 17 Μαίου κάνουμε έναν επιτόπιο έλεγχο σε Τρωιανάτα και Ομαλά, όχι για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς, η ζημιά είναι δεδομένη για φέτος και ίσως και για του χρόνου.

Πρέπει να δούμε πως θα γλυτώσουμε το φυτικό κεφάλαιο, πως θα του δώσουμε ζωή σε συνεργασία με τους γεωπόνους.

Ο “ποταμός” χαλαζιού ξεκίνησε από την Νότια Παλική χτυπώντας την Κατωγή και πλήττοντας τα αμπέλια της Μαυροδάφνης και του Μοσχάτου, στην συνέχεια χτύπησε το Αργοστόλι, τα Τρωιανάτα, τα Ομαλά και το Πυργί.

Έχουμε ζημιές στα κηπευτικά, τις ελιές και σε όποια άλλη δενδρώδη η ποώδη καλλιέργεια υπήρχε στις περιοχές που επλήγησαν”.

Όσον αφορά τις έως τώρα ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του, ο κ.Κουρής είπε:

Το μέγεθος της ζημιάς είναι πολύ μεγάλο, έχω επικοινωνήσει ήδη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και από το Σάββατο επικοινώνησα και με την Περιφεριάρχη κα Κράτσα για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα.

Επικοινώνησα επίσης με τους Δημάρχους και Αντιδημάρχους για να κάνουμε καταγραφή των ζημιών.

Την Τρίτη 18 Μαίου με την Περιφερειάρχη θα έχουμε σύσκεψη με τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς για να δούμε πως θα το διαχειριστούμε ,έχουμε ανοίξει με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ τις διαδικτυακές πύλες του ΕΛΓΑ για να κάνουν τις δηλώσεις τους οι πληττόμενοι, έως το τέλος της εβδομάδας θα έρθουν οι επόπτες του ΕΛΓΑ για να δουν τις δηλώσεις, αλλά δεν είναι ώρα ακόμη για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς, μετά το δεκαπενθήμερο, θα έχουμε εικόνα.

Πρέπει να διαχειριστούμε σε δύο επίπεδα τις αποζημιώσεις ,σε πρώτο επίπεδο την αποζημίωση του καρπού και σε δεύτερο επίπεδο την αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου.

Είναι πολύ σημαντικό το φυτικό κεφάλαιο, γιατί πρέπει να δούμε αν μπορεί να ξαναδώσει καρπό ο αμπελώνας, η θα πρέπει να πάμε για αναμπέλωση.

Είναι μια πολύ κρίσιμη χρονικά περίοδος αυτή που μας χτύπησε το χαλάζι. Είχαμε μια πρόβλεψη για τα καιρικά φαινόμενα, αλλά όχι ότι θα είχαν τέτοια έκταση.

Θα πρέπει να κάνουν δηλώσεις όσοι επλήγησαν σε κηπευτικά, ελιές και αμπέλια, να πάρουν τις αποζημιώσεις και να δούμε και το μέγεθος της καταστροφής που υπάρχει.

Θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος και την διαχείριση του φυτικού κεφαλαίου”.

Τέλος με εμφανή τον προβληματισμό του για το μέγεθος του προβλήματος το οποίο ανέκυψε απο την χαλαζόπτωση της 15ης Μαίου ,ευχήθηκε να πάνε όλα καλά και υπενθύμισε ότι οι αναμπελώσεις συνεχίζουν να είναι επιδοτούμενες και υφίσταται και το πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2021-2022(,που προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων εφόσον υπάρχουν άδειες αναφύτευσης η άδειες φύτευσης απο μετατροπή δικαιωμάτων αναφύτευσης των Νέων Αγροτών για νέους αμπελώνες).

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-966177716}

 




00 inkefalonia general ad 300X250