Οδ. Γαλιατσάτος: «Υλοποιούνται προσδοκίες πολλών ετών των κατοίκων του Πόρου»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021 14:21

Οδ. Γαλιατσάτος: «Υλοποιούνται προσδοκίες πολλών ετών των κατοίκων του Πόρου»

Ο πρόεδρος της ΤΚ Πόρου στον Inkefalonia 89,2 για την άφιξη της πλωτής εξέδρας και τις εξελίξεις στον Μυκηναϊκό Τάφο των Τζαννάτων  

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 και στον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πόρου, Οδυσσέας Γαλιατσάτος, για την πλωτή εξέδρα που θα αναβαθμίσει το λιμάνι του Πόρου, για θέματα που αφορούν τον τομέα αρμοδιότητας του, αλλά και τις εξελίξεις για τον Μυκηναϊκό Τάφο των Τζαννάτων.

Για την πλωτή εξέδρα ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε:

“Η Δευτέρα 10 Μαΐου ήταν η ημέρα που υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις της παρούσας Δημοτικής Αρχής και οι προσδοκίες πολλών ετών των κατοίκων της περιοχής

Έφτασαν 4 κομμάτια πλωτής εξέδρας βαρέως τύπου στον Πόρο συνολικού μήκους 60 μέτρων ,που θα μπορούν να προσδεθούν έως και 40 σκάφη ανάλογα με το μέγεθος τους.

Η πλωτή εξέδρα δεν τοποθετήθηκε εντός της λεκάνης του λιμένα διότι υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία συζητήσαμε με τον Δήμαρχο κ. Μιχαλάτο, ο οποίος παραβρέθηκε στην παραλαβή της πλωτής και προς το παρόν, τοποθετήθηκε σε ένα ασφαλές σημείο, με την ευχή πολύ σύντομα να βρίσκεται στην θέση για την οποία προορίζεται.

Έχει κατατεθεί ο φάκελος στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς από το πέρασμα του κυκλώνα “Ιανού” και των καιρικών φαινομένων δημιουργήθηκαν προσχώσεις απο έναν χείμαρρο στο λιμάνι. Επιβάλλεται τα λειτουργικά βάθη της λεκάνης του λιμανιού να αποκατασταθούν πριν την τοποθέτηση της εξέδρας. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα δοθεί λύση από το Υπουργείο για την εκβάθυνση του λιμανιού, γιατί είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας.

Η εκβάθυνση αυτή καθ’ αυτή θα χρειαστεί ένα μήνα για να ολοκληρωθεί.

Αν καταφέρουμε να κάνουμε τον Πόρο προορισμό σκαφών, είναι ευνόητο ότι στην πορεία του χρόνου θα γίνουν και άλλα έργα για να δεχθούμε και μεγαλύτερα σκάφη.

Τα μεγαλύτερα σκάφη μπορούν σήμερα να προσδένουν στον παλιό λιμενοβραχίονα, όμως η

αισθητική του δεν είναι ότι καλύτερο γιατί στερείται πολλών πραγμάτων.

Πέρσι το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο έκανε αυτό που έλειπε πάρα πολλά χρόνια, τοποθέτησε φωτισμό, όμως δεν απέδωσε γιατί η τουριστική κίνηση ήταν περιορισμένη λόγω της πανδημίας.

Δεν ξέρουμε τι θα γίνει και φέτος ,όμως το πρώτο βήμα έγινε ,υπολείπονται φυσικά πολλά ακόμα να γίνουν και στον παλιό λιμενοβραχίονα ο οποίος μπορεί να δεχτεί και μεγαλύτερα τουριστικά σκάφη, όπως είναι το νερό, οι δέστρες και η λειτουργική εν γένει αναμόρφωση του.

Το βασικότερο λοιπόν ξεκίνησε, ήρθε η πλωτή εξέδρα και αυτό χαροποιεί όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά θέλω να πιστεύω και ολόκληρο τον Δήμο Αργοστολίου, διότι εισπράττει το Λιμενικό

Ταμείο για να κάνει έργα και προβάλλεται τουριστικά το νησί μας.

Αυτό καθ αυτό το έργο θα δώσει ανάσα σε όλους τους επαγγελματίες της περιοχής και στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό.

Είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν δήμαρχο ο οποίος είναι και επιχειρηματίας και μπορεί να αφουγκραστεί καλύτερα απο τον καθένα αυτά τα θέματα. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη”.

Στην συνέχεια αφού αναφέρθηκε στην τεράστια ακτογραμμή της Ελλάδας και την μεγάλη σημασία των παράκτιων περιοχών της, σημείωσε ότι ο Πόρος είναι ένα απο τα πιο γραφικά μέρη της ανατολικής Κεφαλονιάς και το μοναδικό λιμάνι αυτή τη στιγμή που βρίσκεται στην κατάλληλη ρότα.

¨Οι εταιρείες τουριστικών σκαφών αποφεύγουν να κάνουν τον γύρο της Κεφαλονιάς ,τους ενδιαφέρει να ξεκινούν απο τα βόρεια και να κατεβαίνουν νότια και το θετικό σημείο αυτής της διαδρομής είναι ο Πόρος.

Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

Αν συνδυάσουμε το όμορφο του νησιού μας, το όμορφο της περιοχής μας, το γραφικό του Πόρου που συνδυάζει την θάλασσα με το βουνό και πραγματοποιηθεί και αυτό που όλοι ελπίζουμε ,να αναδειχθεί ο Μυκηναϊκός Τάφος των Τζανάτων ,θα κερδίσει όλη η Κεφαλονιά”.

Ερωτώμενος για τις εξελίξεις που υπάρχουν όσον αφορά τον Μυκηναϊκό Τάφο των Τζανάτων, ο κ. Γαλιατσάτος απάντησε ότι η αναστήλωση του και η κατασκευή του θόλου βρίσκεται σε καλό δρόμο ,ότι αυξήθηκε το ποσό χρηματοδότησης του και θα γίνει ότι προέβλεπε η αρχική μελέτη, απλώς θα αλλάξει ο χώρος του πάρκινγκ.

Για τον δρόμο του Ασπρογέρακα, αφού έκανε μια ανασκόπηση σε σχέση με τον συγκεκριμένο οικισμό αλλά και τα Αννινάτα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αποκατάστασης του δρόμου που επλήγη απο τον “Ιανό”.

Έγιναν προσπάθειες όπως είπε απο την Τοπική Κοινότητα Πόρου με δικά της μηχανήματα να αποκαταστήσει την βατότητα του δρόμου, όμως οι φθορές είναι πολύ μεγάλες ,για αυτό επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη και τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες για την αποκατάσταση του. Πρόσφατα αποκαταστάθηκε ένα τμήμα του που είχε αδειοδοτηθεί απο την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή,όμως ενώ περίμενε ότι θα γινόντουσαν και κάποια έργα τεχνικής υποστήριξης μέχρι τα μέσα της διαδρομής αυτά δεν έγιναν και για αυτό έστειλε πρόσφατα επιστολή στην Περιφέρεια ζητώντας να μεριμνήσει ανάλογα και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τραυλός τον ενημέρωσε ότι θα επισκεφθεί κλιμάκιο τον τεχνικών Υπηρεσιών τον εν λόγω δρόμο για να καταγράψουν απο κοντά τα προβλήματα.

Τέλος ο κ. Γαλιατσάτος αφού απαρίθμησε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή απο το πέρασμα του κυκλώνα “Ιανού” ανέφερε οτι στο λιμάνι του Πόρου χρειάζονται και κάποια άλλα έργα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο master plan του λιμανιού το οποίο δεν έχει πάρει έγκριση έως σήμερα και είναι μια μελέτη του λιμενολόγου Σβορώνου για την οποία απαιτούνται κάποια χρήματα,το κτήριο υποδοχής που δεν υπάρχει, το αλιευτικό καταφύγιο δεν έχει φωτισμό όπως και οι τουαλέτες που εξυπηρετούν τα σκάφη αναψυχής.

“Οι εταιρείες που ασχολούνται με τα σκάφη αναψυχής δεν συμπεριλαμβάνουν τον Πόρο ως προορισμό γιατί υπάρχουν ελλείψεις. Η διαβεβαίωση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου και Δημάρχου μας, είναι ότι πολύ σύντομα όλα τα προβλήματα θα αποκατασταθούν, το πιστεύω,το εύχομαι και το ελπίζω”.

 Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/mera-meshmeri-1}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250