Γιατί η δημιουργία του Μουσείου Σκλάβου στο Αργοστόλι, είναι η σωστότερη, αλλά και η μοναδική επιλογή!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 11:13

Γιατί η δημιουργία του Μουσείου Σκλάβου στο Αργοστόλι, είναι η σωστότερη, αλλά και η μοναδική επιλογή!

Στο άκουσμα είδησης της δημιουργίας Μουσείου Γεράσιμου Σκλάβου στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στο Αργοστόλι, πριν απο τρεις μήνες, το σύνολο των πολιτών του δήμου την υποδέχθηκε με θέρμη και με ικανοποίηση, καθώς πλέον στο νησί μας θα επέστρεφαν (σ.σ. ήδη επέστρεψαν), τα σπουδαία δημιουργήματα του διεθνούς φήμης και καθολικής αποδοχής στους καλλιτεχνικούς χώρους, Κεφαλονίτη γλύπτη, Γεράσιμου Σκλάβου.

Η Δημοτική Αρχή, Θεόφιλου Μιχαλάτου, έχοντας ως στόχο να αξιοποιήσει πολιτιστικά το κτίριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδας και τέως Δημαρχιακού Μεγάρου του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς, ήρθε σε συμφωνία με την οικογένεια του σπουδαίου καλλιτέχνη, για την παραχώρηση των έργων του και την αξιοποίησή τους στον συγκεκριμένο χώρο.

Εντούτοις, απο μια μεριά της αντιπολίτευσης του Δήμου Αργοστολίου και συγκεκριμένα της παράταξης “Ισχυρή Κεφαλονιά”, ακούστηκε αρχικά από τον Νίκο Ανουσάκη και ακολούθως και από άλλους δημοτικούς συμβούλους (Γιάννη Λυκούδη), η άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο το Μουσείου να στηθεί, στο Πνευματικό Κέντρο Κουρκουμελάτων στην Λειβαθώ.

Αν και για πολλούς, αυτή η πρόταση “μεταφράστηκε” στην λογική “πετάμε την μπάλα στην εξέδρα” και “να χαμε να λέγαμε”, ας δούμε γιατί η δημιουργία του Μουσείου Σκλάβου στο Αργοστόλι, είναι η σωστότερη, αλλά και η μοναδική επιλογή!

Κατ’ αρχάς πάμε στο γιατί είναι η μοναδική επιλογή. Διότι το ακίνητο της Τράπεζας της Ελλάδας στην καρδιά του Αργοστολίου, είναι το μοναδικό ακίνητο που έχει στην κατοχή του ο Δήμος Αργοστολίου σε όλη την επικράτειά του και πληροί τις προϋποθέσεις για να στεγάσει ένα Μουσείο. Άλλωστε, το συγκεκριμένο ακίνητο είχε αγοραστεί το 2009 από τον τότε Δήμο Αργοστολίου (δήμαρχος τότε ο Γιώργος Τσιλιμιδός), για να εξυπηρετήσει τους πολιτιστικούς σκοπούς του τότε δήμου.

Ασχέτως αν στην πορεία το πράγμα… λοξοδρόμησε και το κτίριο μετετράπη απο τον Ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς σε Δημαρχιακό Μέγαρο, το συγκεκριμένο ακίνητο παραμένει ιδανικό και όσον αφορά και τα τετραγωνικά μέτρα, για να φιλοξενήσει ένα Μουσείο, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αναμφίβολα θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες που επιζητούν να ενημερωθούν και να δουν από κοντά την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας. Παράλληλα, παραμένει ένα υπέροχο κτίριο, που θα αναδείξει το Μουσείο σε όλο του το μεγαλείο. 

Συν τοις άλλοις, η πρόταση της “Ισχυρής Κεφαλονιάς” για αξιοποίηση της δωρεάς στο Πολιτιστικό Κέντρο Κουρκουμελάτων, είναι πρακτικά αδύνατον να υλοποιηθεί, πρώτον γιατί το συγκεκριμένο ακίνητο δεν ανήκει στον Δήμο Αργοστολίου, αλλά στο Ίδρυμα “Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή” και δεύτερον ο χώρος δεν είναι σχεδιασμένος ώστε να γίνει μουσείο, αλλά έχει δημιουργηθεί για να φιλοξενεί αποκλειστικά και μόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, ο Δήμος Αργοστολίου, σεβόμενος και το μέγεθος της προσφοράς, αλλά και την επιθυμία της οικογένειας του Γεράσιμου Σκλάβου, η οποία ήταν τα εκθέματα του έργου του να βρίσκονται στο Αργοστόλι, στο συγκεκριμένο ακίνητο, που πλέον θα μετατραπεί σε Μουσείο “Γεράσιμου Σκλάβου”, πήρε αυτή  την απόφαση που είναι και η σωστότερη, αλλά και η μοναδική.

Σίγουρα, όταν το Μουσείο με το καλό ολοκληρωθεί, έχει να δώσει πολλά στην Κεφαλονιά, καθώς θα αποτελέσει μία πολιτιστική κοιτίδα στην καρδιά της πόλης του Αργοστολίου και θα προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες, καθώς η πρόσβασή του θα είναι πολύ εύκολη, ενώ τα εκθέματά του εξαιρετικά σημαντικά.

Όλα τα άλλα, είναι να 'χαμε να λέγαμε... 

Γιώργος Χαλαβαζής 




00 inkefalonia general ad 300X250