Δημοτικό σχολείο, παιδική χαρά και σφαγεία Πουλάτων στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Σάμης για το 2021. Αναλυτικά όλα τα έργα και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Ιανουαρίου 2021 17:45

Δημοτικό σχολείο, παιδική χαρά και σφαγεία Πουλάτων στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Σάμης για το 2021. Αναλυτικά όλα τα έργα και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες

 Δόθηκε εχθές στην δημοσιότητα το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Σάμης για το έτος 2021 το οποίο εγκρίθηκε κατά την 40η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά από εκτελέσεις έργων και μελέτες και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες, όπως αυτές προέκυψαν από επικαιροποιήσεις υφιστάμενων και προγραμματισμό νέων. Ειδικότερα σε ότι αφορά στα Πουλάτα, στο Τεχνικό Πρόγραμμα εντάχθηκαν για εκτέλεση τρία έργα.

Το πρώτο αφορά στην επισκευή και συντήρηση του πρώην Δημοτικού Σχολείου. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα του χωριού μας που είχε φτάσει μέχρι και στο ελληνικό Κοινοβούλιο κατόπιν σχετικής ερώτησης. Το έργο συμπεριλαμβάνεται σε κοινό κωδικό με την αντίστοιχη επισκευή και συντήρηση των πρώην Δημοτικών Σχολείων των Χαλιωτάτων και του Τσακαρισιάνου, έχει συνολικό προϋπολογισμό 60.000€ που θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου. Επισημαίνουμε ότι δεν διευκρινίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο σχολείο του χωριού μας, ωστόσο ευελπιστούμε πως θα αφορά στο μεγαλύτερο μέρος του προυπολογισθέντος κόστους, καθώς τα σχολεία των Χαλιωτάτων και του Τσακαρισιάνου βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη κατάσταση. 

Το δεύτερο έργο ύψους 15.000€ που θα καλυφθεί επίσης από ίδιους πόρους του Δήμου, αφορά στην περίφραξη των σφαγείων των Πουλάτων στη θέση Αρμάκια. Στόχος της παρέμβασης, είναι να προστατευτεί ο χώρος από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση σκουπιδιών και άλλων υλικών και προφανώς από το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Υπενθυμίζουμε ότι το έργο είχε συμπεριληφθεί και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 με κόστος 8.000€. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν γνωρίζουμε τις επιπλέον ανάγκες που προέκυψαν ώστε να υπάρξει αύξηση του κόστους κατά 7.000€ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο θα ήταν ίσως χρήσιμο να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο το υπερβάλλον ποσό ή εστω μέρος του, να διατεθεί για την συντήρηση του Κοινοτικού Γραφείου των Πουλάτων που έχει περιέλθει σε κακή κατάσταση και στοιχειωδώς καλύπτει τις ανάγκες της Κοινότητάς μας. 

Το τρίτο έργο αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση παιδικής χαράς στα Πουλάτα σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την 11η τακτική του συνεδρίαση τον περασμένο Μάρτιο. Το έργο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλόδημος II» έχει προϋπολογισμό 85.000€ και συμπεριλαμβάνει παιδικές χαρές, εκτός από το χωριό μας, στα Αντυπάτα Πυλάρου, στα Κομιτάτα και στα Μεσοβούνια.

Τέλος να αναφέρουμε ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα εντάχθηκαν και τέσσερα πλέγματα έργων στην Δημοτική Ενότητα Σάμης που δυνητικά μπορεί να αφορούν και στα Πουλάτα. Συγκεκριμένα, ο ευπρεπισμός πλατειών και κοινοχρήστων χώρων, οι εργασίες συντήρησης των Κοιμητηρίων, ο καθαρισμός των ρεμάτων και η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας συνολικού ύψους 98.400€. Ελπίζουμε ότι μέρος των χρημάτων αυτών θα διατεθεί για τις αναγκαίες παρεμβάσεις τόσο στο οδικό δίκτυο και στο ρέμα που διασχίζει το χωριό μας, όσο και στους κοινόχρηστους χώρους όπως η πλατεία και ο περιβάλλον χώρος του Κοινοτικού Γραφείου για τους οποίους είχε κατατεθεί στο παρελθόν συγκεκριμένη πρόταση εξωραϊσμού.

Επίσης στο Τεχνικό Πρόγραμμα εντάχθηκε και η μελέτη ωρίμανσης για την ανάπλαση και ανάδειξη του σπηλαιολογικού πάρκου Σάμης ύψους 183.866,84€ που αποτελεί ένα έργο υπερτοπικής εμβέλειας και η οποία ευελπιστούμε ότι περιλαμβάνει και τα σπήλαια των Πουλάτων, Αγγαλάκι και Χιριδόνι.

Οι συνολικές πιστώσεις του Τεχνικού Προγράμματος ανέρχονται σε 7.851.938,54€ και αφορούν σε συνολικά 108 έργα και μελέτες. Ειδικότερα:

  • 16 χρηματοδοτούμενα έργα από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ συνολικού ύψους 453.550,12€.
  • 17 έργα τοπικής ανάπτυξης σε περιοχές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Δημοτικής Ενότητας Πυλάρου ύψους 1.079.991,16€.
  • 45 έργα, μελέτες και προμήθειες από ίδιους πόρους κόστους 1.187.900€.
  • 30 έργα μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος II», του Πράσινου Ταμείου, της Γενικής ΓραμματείαςΠολιτικής Προστασίας, αποζημιώσεων λόγω του «Ιανού» ή χρηματοδοτήσεων μέσω των Υπουργείων Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ύψους 5.130.497,26€.

Τα πλέον πολυδάπανα έργα, πέραν των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο «Ιανός» κόστους 1.000.000€ που θα καλυφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι η προμήθεια φορητής μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 1.000m³ στο Φισκάρδο συνολικού προϋπολογισμού 800.000€ που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος II» και η προμήθεια φορητής μονάδας αφαλάτωσης 600m³ στην Άσο συνολικού προϋπολογισμού 600.000€ που θα καλυφθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής. Ακολουθούν η προμήθεια μηχανημάτων έργου, οχημάτων και συνοδευτικού εξοπλισμού μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος II» κόστους 543.860€,  η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης σε Άσο και σε Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Σάμης και Πυλάρου κόστους 300.000€ που θα χρηματοδοτηθεί επίσης από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και τέλος η αποκατάσταση του πυθμένα και των εγκαταστάσεων στο τουριστικό αγκυροβόλιο της Αγίας Ευφημίας ύψους 246.991,16€ με το κόστος να καλύπτεται από τα έσοδα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Να επισημάνουμε ότι τα έξι παραπάνω έργα έχουν κόστος 3.490.851,16€ και καλύπτουν το 44,5% του συνολικού κόστους του Τεχνικού Προγράμματος για το 2021.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ελπίζουμε ότι τά μικρά ή μεγάλα έργα, παρεμβάσεις και μελέτες που εντάχθηκαν στο δεύτερο κατά σειρά Τεχνικό Πρόγραμμα του νεοσύστατου Δήμου μας δεν θα παραμείνουν σχέδια επί χάρτου και οι συνθήκες θα ευνοήσουν την απρόσκοπτη εκτέλεσή τους βελτιώνοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και τις Κοινότητες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα όσα περιλαμβάνει το Τεχνικό Πρόγραμμα καθώς και τα όσα συζητήθηκαν κστά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν δηλαδή την έγκρισή του.

Download

Πηγή: poulatakefalonias.gr


Ετικέτες: