Η Λαϊκή Συσπείρωση Αργοστολίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 18:57

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αργοστολίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αργοστολίου για το 2021 αποδεικνύει ότι αυτό για άλλη μια χρονιά είναι μακριά από τις λαϊκές ανάγκες με την ουσιαστική σύμπλευση των άλλων δυνάμεων.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αργοστολίου για το 2021, που εισηγήθηκε και ψήφισε η Δημοτική Αρχή σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (28-12-2020), είναι πλήρως εναρμονισμένο και προσαρμοσμένο στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και διαχείριση.

Ως παρακολούθημα του φετινού Κρατικού προϋπολογισμού (αυξάνει κατά 7,1% την άμεση και έμμεση φορολογία των λαϊκών νοικοκυριών και μειώνει την κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους κατά 70 εκατομμύρια ευρώ), η Δημοτική Αρχή προσαρμόζει το τεχνικό πρόγραμμα ανάλογα και αντιλαϊκά.

Εξαφανίζοντας κάθε έργο που αφορά τις κοινωνικές υποδομές (παιδεία, υγεία, πρόνοια, αντιπλημμυρική- αντισεισμική-αντιπυρικής θωράκιση και προστασία, αποκατάσταση και συντήρηση αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, παρεμβάσεις για νέα ζευγάρια κ.α.), βάζει μπροστά και ως προτεραιότητες τα έργα που προωθούν την επιχειρηματική- καπιταλιστική ανάπτυξη. «Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια», διαχειρίζεται αδιαμαρτύρητα την κρατική υποχρηματοδότηση, χωρίς να διεκδικεί τους αναγκαίους πόρους από την κυβέρνηση, και βάζει πλάτη στην κυβέρνηση να ενισχύσει με σκανδαλώδεις επιδοτήσεις το μεγάλο κεφάλαιο και παράλληλα με την σειρά της μοιράζει ότι της διατίθεται στον ίδιο προσανατολισμό αφήνοντας ακάλυπτες τις οξυμμένες λαϊκές ανάγκες.

Ειδικότερα, το τεχνικό πρόγραμμα,

• Συναγωνιζόμενο στην αντιλαϊκή διαχείριση αυτό της προηγούμενη Δημοτικής αρχής Παρίση (ΝΔ), από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπει ΜΗΔΕΝΙΚΗ χρηματοδότηση για νέα έργα. Δεν εντάσσει π.χ. έργα όπως η μελέτη αποχέτευσης – βιολογικού Λειβαθούς, ανάπλαση παραλίας Λουρδά κ.α. (Η προηγούμενη Δημοτική αρχή Παρίση αφιέρωνε πίστωση 0,01 ευρώ!!!).
• Προβλέπει ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που είναι απλώς η εξόφληση υπολοίπων οφειλών για τα έργα βιτρίνας της δημοτικής αρχής Παρίση (λ.χ. ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων πλατείας Βαλλιάνου) καθώς και για έργα που δεν υλοποιήθηκαν το 2020 και απλά μεταφέρονται αυτούσια για το 2021!! .
• Συγκαλύπτει τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που για 7 ολόκληρα χρόνια μετά τους σεισμούς του 2014 δεν έχουν αποδώσει το απαιτούμενο ποσό του 1.272.000 ευρώ για τις κατεδαφίσεις των κόκκινων κτιρίων στην Παλλική και αλλού…
• Για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από τις πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2015 και του Ιανού, προβλέπει το αστρονομικό ποσό των 150.000 ευρώ(!!!)για σημειακές παρεμβάσεις στην Λαγκάδα, και για τον παλιό δρόμο των Φαρακλάτων το ποσό των 76.000 ευρώ!!!
• Για την αντικεραυνική προστασία απλώς μεταφέρεται η αποπληρωμή για μόλις 4 σχολικά συγκροτήματα που είχε προβλεφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020.
• Δεν προβλέπει ΚΑΝΕΝΑ νέο παιδικό σταθμό, ενώ ο αντισεισμικός έλεγχος, η θωράκιση δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, σχολικών μονάδων, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων όπως και τα έργα αντιπυρικής προστασίας, μένουν στα αζήτητα.
• Δεν περιλαμβάνει έργα από έσοδα από ΑΠΕ που παρουσιάζονται μηδενικά, την στιγμή που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν σε βάρος του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού.
• Στα έργα από το ΕΣΠΑ 2014 -2020 προβλέπεται η υλοποίηση ενός μέρους μόνο της προμήθειας και εγκατάστασης του εξοπλισμού του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου που αντιστοιχεί στο 20% της συνολικής δαπάνης.
• Στις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών λόγω Ιανού, το 30% περίπου της χρηματοδότησης ( 1 εκ. ευρώ ) θα δοθεί – με απευθείας αναθέσεις - για μίσθωση μηχανημάτων έργου για τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, και το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για εμβαλωματικές παρεμβάσεις στο δημοτικό θέατρο « Κέφαλος» , στο κολυμβητήριο και στο κλειστό γυμναστήριο « Αντώνης Τρίτσης» που σαφώς δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες.
• Για την πυροπροστασία των σχολικών μονάδων προβλέπεται το συνολικό ποσό των 180.000 ευρώ περίπου για την σύνταξη των σχετικών μελετών και την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού.
• Προβλέπονται σημειακές μόνο παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας.
• Δεν προβλέπει την καταβολή ούτε ενός ευρώ από ίδιους πόρους του δήμου για την εκτέλεση κάποιου έργου, παρότι εντείνεται η φορομπηχτική πολιτική του δήμου εις βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 και ζητήσαμε την απόσυρση του, ενώ ταυτόχρονα καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις για τα αναγκαία έργα και υποδομές που καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες ( αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα σε Φαρακλάτα, Διλινάτα, Νύφι, Αργοστόλι, Σιμωτάτα, Αίνο, αντισεισμική θωράκιση, επέκταση – συντήρηση βιολογικού καθαρισμού Αργοστολίου, μελέτη για βιολογικό Λειβαθούς, συντήρηση δημοτικής – αγροτικής οδοποιίας, αποκατάσταση γηπέδου Κεραμειών , αποκατάσταση και λειτουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στα Δαυγάτα, μελέτη για επισκευή Κτιρίου Θαλασσόμυλου, παρεμβάσεις στο Ειδικό Σχολείο Περατάτων, ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων σε υποβαθμισμένες περιοχές, επαναλειτουργία δημοτικών σφαγείων κ.α.). Είναι προφανές ότι τα παραπάνω έργα, δεν χωρούν στο καπιταλιστικό «όραμα» των εκπροσώπων (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) στην τοπική διοίκηση, γι αυτό και Μιχαλάτος – Παρίσης τα καταψηφίζουν διαχρονικά .

Γι αυτό και τώρα, η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου (ΠΑΣΟΚ –Επιχειρηματίες) και η συμπολιτευόμενη «αντιπολίτευση» με κατανεμημένους ρόλους και πρωταγωνιστές τους συμβούλους της παράταξης Παρίση (ΝΔ) Ματιάτο-Βανδώρο και της παράταξης Φόρτε (ΣΥΡΙΖΑ ) Πεφάνη-Γαβριελάτο υπερψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αργοστολίου για το 2021. Οι υπόλοιπες δυνάμεις της « αντιπολίτευσης» στα πλαίσια της ουσιαστικής κατά τα άλλα συμφωνίας τους αλλά και αναγκαίας της επικοινωνιακής τους τακτικής, είτε ζήτησαν την προσωρινή απόσυρση του τεχνικού προγράμματος με σκοπό την διαβούλευση με την Δημοτική Αρχή (Παντελιός -ΣΥΡΙΖΑ), είτε ζήτησαν την απόσυρση του απλά επικοινωνιακά χωρίς να καταγγείλουν και να διαφωνήσουν με τον αντιλαϊκό του προσανατολισμό και περιεχόμενο του (Παρίσης- Ν.Δ.).
Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο Δημοτικής Αρχής και των άλλων δυνάμεων που στηρίζουν αυτήν την πολιτική. Είτε δηλώνουν ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ είτε «Αριστεροί» με μάσκες, είτε απροκάλυπτα, είτε συγκαλυμμένα και προβοκατόρικα, είναι σίγουρο ότι στηρίζουν την αδυσώπητη καπιταλιστική ανάπτυξη και του διαχειριστές της.

Είναι ανάγκη απέναντι στην ενιαία αυτή επίθεση οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, να ανοίξουν νέους δρόμους για γενικότερες φιλολαϊκές λύσεις .

 

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αργοστολίου.




00 inkefalonia general ad 300X250