Ολοκληρωμένο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας στον Προϋπολογισμό 2021 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 16:43

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας στον Προϋπολογισμό 2021 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

“Ο προϋπολογισμός 2021 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, είναι αναπτυξιακός ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος. Έχει προβλέψεις για κάθε θεματικό πεδίο, με στόχευση τη βελτίωση της καθημερινότητας και της οικονομικής δραστηριότητας των κατοίκων των Νησιών μας, την ανάπτυξη του τόπου μας”, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νικόλαος Μηλιώτης και παρουσίασε αναλυτικά τα όσα εντάσσονται στον Προϋπολογισμό 2021 για την Πολιτική Προστασία Ιονίων Νήσων:

  1. Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού στις Περιφερειακές Ενότητες είναι αυξημένες κατά 50%, παρά τα στενά περιθώρια των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και αφορούν στην άμεση /βραχεία δράση την ώρα της ανάγκης.
  2. Προβλέπονται, για πρώτη φορά, πιστώσεις 250.000 ευρώ για δράσεις, προμήθειες και ανάγκες covid 19, στην Πολιτική Προστασία Ιονίων Νήσων.
  3. Υπάρχει συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, τους Χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες και τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών, με προβλέψεις για υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στα Νησιά μας και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), συνολικού ύψους 5.370.000 ευρώ, ήτοι:


Κέρκυρα 1.250.000 ευρώ
Λευκάδα 1.000.000 ευρώ
Κεφαλονιά-Ιθακη 1.620.000 ευρώ
Ζάκυνθος. 1.500.000 ευρώ,
και είναι νέα χρηματοδότηση.

  1. Υπάρχει εγκεκριμένο Τεχνικό Δελτίο 115 εκατ. ευρώ, που αφορά τις πληγείσες υποδομές της Κεφαλονιάς και Ιθάκης ,από τις συνέπειες του πρόσφατου καιρικού φαινομένου, του “Ιανού”.
  2. Άκρως σημαντικά προγράμματα Πολιτικής Προστασίας που βρίσκονται σε εξελικτική διαδικασία. Ενεργοποιήθηκαν τα Προγράμματα ΕΣΠΑ 2014/ 2020 “Λαέρτης” (φυσικές καταστροφές) και “Τηλέμαχος” (σεισμικός κίνδυνος) συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. Ευρώ, με την συνεργασία Επιστημονικών Φορέων.

Η στόχευση είναι η αύξηση των μέσων και επιστημονικών μεθόδων θωράκισης των νησιών μας.

Σκοπός μας είναι η ενίσχυση και βελτίωση αυτών και για την Προστασία του Περιβάλλοντος με νέες χρηματοδοτήσεις στο νέο ΕΣΠΑ 2021/2027 που θα αφορούν την εκτίμηση κινδύνων από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές στο θαλάσσιο χώρο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

  1. Επίσης, έχουμε μπροστά μας, τις προκλήσεις προστασίας των ακτογραμμών, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, και προστιθέμενη οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας, παράδειγμα, το “Ναυάγιο” της Ζακύνθου.

Τέλος, στοίχημα, στόχος και ζητούμενο είναι η απορρόφηση, σε μεγάλα ποσοστά του προϋπολογισμού.

Πάνω σε αυτό, οφείλουμε να εργαστούμε, να οριοθετήσουμε νόμιμες διαδικασίες, να συνεργαστούμε συλλογικά, να ενεργοποιήσουμε και να ενισχύσουμε την υποστελεχωμένη Δημόσια Διαχείριση υλοποίησης, των δικαιούχων Φορέων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Σκοπός κεντρικός είναι, κάθε ευρώ του προϋπολογισμού, να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών, σε κάθε μεγάλο και μικρό νησί της Περιφέρειας.




00 inkefalonia general ad 300X250