Διονύσης Μινέτος: “Σχεδιάζουμε την ανάπλαση και αναβάθμιση σε 50 πεζοδρόμους και 14 πλατείες του Αργοστολίου”

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 09:41

Διονύσης Μινέτος: “Σχεδιάζουμε την ανάπλαση και αναβάθμιση σε 50 πεζοδρόμους και 14 πλατείες του Αργοστολίου”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 και στον Γιώργο Xαλαβαζή ,μίλησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων του Δήμου Αργοστολίου Διονύσης Μινέτος με αφορμή την έγκριση και αποδοχή της μελέτης: «Ανάπλαση και Αναβάθμιση Δικτύου Πλατειών, Πεζοδρόμων και Κεντρικής Αγοράς Πόλεως Αργοστολίου » που θα συζητηθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη.

'Οσον αφορά την “Ανάπλαση και Αναβάθμιση Δικτύου Πλατειών, Πεζοδρόμων και Κεντρικής Αγοράς Πόλεως Αργοστολίου »,ο κ. Μινέτος ενημέρωσε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε αυτή η μελέτη από την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου και περιλαμβάνει ανάπλαση πεζοδρόμων και πλατειών στην πόλη του Αργοστολίου. Στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”υπάρχει μία συγκεκριμένη πρόσκληση η οποία απευθύνεται στους δήμους οι οποίοι είναι πρωτεύουσες νομών και στην πρόσκληση αυτή μπορούν να προσέλθουν οι δήμοι με μελέτες ανάπλασης και να χρηματοδοτηθούν γι αυτό το λόγο. Φτιάξαμε λοιπόν μία μελέτη ύψους 6.100.000 ευρώ, στην οποία προβλέπουμε διάφορες παρεμβάσεις μέσα στον αστικό ιστό της πόλης Αργοστολίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε,”Ο στόχος της συγκεκριμένης μελέτης είναι να δώσει μία νέα ταυτότητα στο Αργοστόλι,χωρικά η ανάπλαση αφορά όλη την πόλη ,κολυμβητήριο, Απανόστρατες,τον κεντρικό τομέα της πόλης,ανατολικό τομέα,παλιές λαικές κατοικίες, σε πλατείες και πεζοδρόμους,κ.τ.λ. Πήραμε το σχέδιο πόλης,το οποίο προβλέπει σε διάφορα σημεία μικρούς πεζόδρομους στις γειτονιές ,τους μελετήσαμε,τους βάλαμε στην μελέτη,προκειμένου να μπουν σε μια διαδικασία ανάπλασης.

Να στρωθούν με τα ανάλογα υλικά,με παγκάκια,φωτισμό,αστικό εξοπλισμό γενικά. Το Αργοστόλι έχει μετασχηματιστεί τα τελευταία χρόνια,δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης ,είναι και οι γειτονιές που παράγουν εισοδήματα για τον κόσμο απο την σκιώδη ενοικίαση κ.λ.π,θεωρούμε ότι αυτό που επιχειρούμε θα βοηθήσει την εικόνα καταρχήν των γειτονιών,έτσι κι αλλιώς είναι υποχρέωση μας να το κάνουμε για τους μόνιμους κατοίκους,αλλά και στον τομέα της τοπικής οικονομίας θα βοηθήσει,θα αλλάξει την μορφή της πόλης. Είναι γύρω στους 50 πεζόδρομους τους οποίους προχωράμε σε ανάπλαση και 14 πλατείες. Ο κ. Μινέτος στην συνέχεια στάθηκε στα όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό ειδικά από ένα μέρος της αντιπολίτευσης, για το ότι η Δημοτική Αρχή κάνει μόνο μελέτες και αναφέρθηκε στην μελέτη για το γήπεδο Διλινάτων,που πέντε εταιρείες έδειξαν ενδιαφέρον για την κατασκευή του και ήδη δημοπρατήθηκε,στην μελέτη 350.000 ευρώ για την οδοποιία κυρίως των χωριών του δήμου Αργοστολίου και εκδήλωσαν ενδιαφέρον έξι εταιρείες ,στην μελέτη για το γήπεδο Κεραμειών που είναι σε δημοπρασία. Εν ολίγοις υπερτόνισε,χωρίς μελέτη δεν παίρνεις χρήματα,είναι το προαπαιτούμενο.

Όσον αφορά τον χρόνο υλοποίησης της “Ανάπλασης και Αναβάθμισης Δικτύου Πλατειών, Πεζοδρόμων και Κεντρικής Αγοράς Πόλεως Αργοστολίου »,ο κ.Μινέτος ενημέρωσε σχετικά :'Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα υποβάλλουμε την πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”,δεν ξέρουμε αν θα την εγκρίνουν,όμως είμαστε αισιόδοξοι. Αν μας την εγκρίνουν θα προχωρήσουμε τάχιστα στην δημοπράτηση της.

Για τον νέο ΦΟΔΣΑ και τα όσα αφορούν στην μελέτη του Δήμου Αργοστολίου για τον ΧΥΤΥ και την εμπλοκή της ΔΙΑΔΥΜΑ: Ο κ. Μινέτος δήλωσε ότι και ηθικά είναι απαράδεκτο,γιατί χωρίς να ρωτάται ο φορέας ο οποίος εκπόνησε την μελέτη,την υπέγραψε,τα τεύχη δημοπράτησης επίσης,με όλες τις παρατηρήσεις που έκανε το αρμόδιο υπουργείο. Τόνισε δε χαρακτηριστικά:“Σε όλη αυτή τη διαδρομή μέχρι να φτιαχτεί αυτή η μελέτη ήμασταν σε επαφή με το υπουργείο. Όταν τα τελειώσαμε όλα αυτά,έρχεται κάποιος φορέας ,στέλνει και ένα εξώδικο στο δήμο Αργοστολίου και μας παίρνει τα τεύχη δημοπράτησης και λέει θα προκηρύξω εγώ το έργο. Δεν έχω καταλάβει γιατί,για να παρουσιάσει ένα πολιτικό έργο με τον κόπο κάποιων άλλων;Το έργο εντάχθηκε με 7,2 εκατομμύρια ευρώ με την δικιά μας μελέτη,δημιουργήθηκε κωδικός στον οποίο μπήκαν τα χρήματα. Στην συνέχεια προχωρήσαμε στα τεύχη δημοπράτησης και ενώ από τον Σεπτέμβριο είναι έτοιμα για δημοπράτηση με όλες τις παρατηρήσεις του υπουργείου ενσωματωμένες ,τώρα έχουν μπλοκάρει τα πάντα γιατί κάποιοι αποφάσισαν να πάρουν το έργο σ αυτό το στάδιο το οποίο βρίσκεται. Πέρα από το ότι είναι απαράδεχτο αυτό,το να γίνεται επίβλεψη του έργου του ΧΥΤΥ από την Κοζάνη μου είναι είναι δύσκολα κατανοητή. Η έξτρα δαπάνη των 100.000 ευρώ,τα κόστη επιβλέψεων στην συνέχεια,οι επιτροπές παραλαβής φυσικού εδάφους ,επιτροπές παραλαβής υλικών,ο νέος ΦΟΔΣΑ δεν έχει χρήματα ,θα τα βρεί από τους Κερκυραίους και τους Κεφαλονίτες. Οταν πρέπει να συνεργασθούν τα διάφορα επίπεδα της αυτοδιοίκησης, πρέπει να συνεργάζονται εκτιμώντας και τιμώντας το ένα επίπεδο το άλλο και να υπάρχει μία σχέση εμπιστοσύνης. Με εξώδικα και υφαρπαγές μελετών προκειμένου να παρουσιάσουμε ότι εμείς κάνουμε έργο και όχι οι άλλοι δεν επιτυγχάνονται τα παραπάνω. Όμως υπάρχει και η ουσία που ενδιαφέρει τον κόσμο και αυτή είναι το ότι αρχίζουμε να χρεωνόμαστε για πράγματα για τα οποία δεν θα υπήρχαν επιπρόσθετα κόστη και το ότι θα έχουμε την εκτέλεση ενός έργου από την Κοζάνη,με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του έργου. Το Δημοτικό συμβούλιο έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

Για το τουριστικό καταφύγιο της “Αγίας Πελαγίας” όπως είπε, είχε ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου με 50.000 ευρώ,αλλά όταν έγινε έλεγχος για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ,ο προϋπολογισμός ξεπέρασε τις 120.000 και στο τέλος της καταγραφής ανέβηκε περισσότερο. Εικόνες αθλιότητας έγραψαν κάποια ενημερωτικά site για την “Αγία Πελαγία” ΄Ομως όπως υπερτόνισε, εικόνες αθλιότητας υπάρχουν κι αλλού,στο κλειστό γυμναστήριο “Αντώνης Τρίτσης” όλα τα ξύλα της στέγης είναι σάπια,στα αποδυτήρια του κολυμβητηρίου έχουν πέσει τα ταβάνια και τρέχουνε νερά,κ.λ.π.”Εμείς όταν εκλεγήκαμε δεν βγήκαμε να καταδικάσουμε κανέναν,κοιτάξαμε να κάνουμε έργο καλό και σωστό για τον δήμο,θα ήταν πολύ εύκολο να φωτογραφήσουμε όλες τις “εικόνες αθλιότητας”και να αρχίσει ένας πόλεμος ανούσιος που δεν βοηθάει τον Δήμο,δεν ενδιαφέρει τούς πολίτες. Δεν κατηγορήσαμε κανέναν ,απλώς βάλαμε το κεφάλι κάτω και είπαμε ότι θα κάνουμε και νέα έργα, θα συντηρήσουμε και όλες τις υποδομές του δήμου και ότι εκκρεμότητες υπάρχουν,είτε αυτό είναι το γηροκομείο,η οτιδήποτε άλλο,θα προσπαθήσουμε να τις επιλύσουμε. Θα πώ σε ορισμένους που γυρίζουν ειδικά στην Λειβαθώ και φωτογραφίζουν “αθλιότητες ότι αυτές οι “αθλιότητες”έρχονται από την δική τους διοίκηση,και ότι μόνοι τους βγάζουν τα μάτια τους. Η αντιπολίτευση πρέπει να γίνεται,αλλά πρέπει να είναι υπεύθυνη πάνω απ'όλα. Στην πλειονότητα τους οι παρατάξεις κάνουν υπεύθυνη αντιπολίτευση,υπάρχουν όμως και κάποιοι οι οποίοι μπορεί να είναι δημοτικοί σύμβουλοι ,μπορεί και να μην είναι ,οι οποίοι δεν θέλουν να κάνουν υπεύθυνη αντιπολίτευση,ας τους κρίνει ο κόσμος.

Για τους έχοντες αντίθετη άποψη για το 'Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου ”και την αγορά χριστουγεννιάτικου εξοπλισμού, ο κ. Μινέτος ,ανέλυσε όσον αφορά το πρώτο θέμα το πως εξελίσσεται η μελέτη για το κτήριο υποδοχής των έργων του Γεράσιμου Σκλάβου, ενημέρωσε ότι τέλος Ιανουαρίου του 2021 θα είναι έτοιμη και στην συνέχεια θα αρχίσει η διερεύνηση χρηματοδοτικού προγράμματος και αναφέρθηκε σε επικείμενα προγράμματα. Όσο για τους ασκούντες κριτική για το ότι η συλλογή ήταν φάντασμα ,όμως ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η δωρεά,ότι δεν υπάρχει μελέτη για το μουσείο,παραμένει κατά το ίδιο το ερωτηματικό του τι περίμεναν να γίνει χωρίς να υπάρχει μία συλλογή για να γίνει η απαραίτητη μουσειολογική μελέτη. Για το ότι το κτήριο δεν έπρεπε να γίνει μουσείο και τα όσα σχετικά ακούστηκαν σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου ,είναι μία άλλη άποψη,την σέβεται,θεωρεί ότι είναι ένα διαδημοτικό έργο που δεν αφορά μόνο τους πολίτες του Αργοστολίου αλλά και του ευρύτερου χώρου της Κεφαλονιάς,για το ότι κάποιοι το κτήριο το θέλουν δημαρχείο,ας το κρίνει ο κόσμος. Ως μουσείο θα ακτινοβολήσει το κέντρο του Αργοστολίου που με την ανάπλαση που έχει γίνει έχει ομορφύνει. Σε όλες τις σύγχρονες πόλεις υπάρχουν πολιτιστικές δραστηριότητες πλέον και το μουσείο ¨Γερασίμου Σκλάβου” είναι προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα.

Ο στολισμός της πόλης δεν είναι αρμοδιότητα του ,όμως εκφραζόμενος ως πολίτης ,είπε ότι μέσα στο 2020 είχαμε δύο lockdown ,πολίτες και επιχειρηματίες έχουν κουραστεί,επομένως ήταν πολύ καλή η απόφαση του Δήμου να στολίσει την πόλη και αυτό φαίνεται και απο τις αντιδράσεις του κόσμου.

Τέλος,για το παραλιακό μέτωπο,τα πλημμυρικά φαινόμενα που εμφανίζονται σε κάποια σημεία και τα σημεία στάθμευσης που μπορεί να προκύψουν,ο κ. Μινέτος είπε ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν να κάνουν με το υψόμετρο της πόλης και το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας”Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα ,όμως δεν νοείται η παραλιακή Αργοστολίου σχεδόν από την γέφυρα έως το Λιμεναρχείο να παρουσιάζει αυτή την εικόνα κάθε φορά που υπάρχει μία δυνατή νεροποντή. Στα έργα του πολιτικού μηχανικού δεν υπάρχει κάτι που να μην λύνεται. Χρειάζεται ένα γεναίο έργο για το οποίο ούτε καν έχουμε ξεκινήσει να το μελετάμε βέβαια. Υπάρχουν λύσεις, κοστοβόρες όμως και πρέπει να βρούμε προγράμματα να τις εντάξουμε γιατί δεν είναι εύκολα χρηματοδοτήσιμες. Είναι στις σκέψεις μας το έχουμε συζητήσει και με τον Δήμαρχο και θα ασχοληθούμε με το πρόβλημα. Δεν έχουμε το μαγικό ραβδί,δεν ξέρουμε αν θα προλάβουμε αυτή την τετραετία,όμως θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία αρχή. Όσον αφορά τις θέσεις στάθμευσης,αναμένουμε την κυκλοφοριακή μελέτη η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί,θα είναι σε λίγες μέρες για τελευταία φορά ο μελετητής στην Κεφαλονιά,μένει να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από διάφορους φορείς της πόλης,με βάση την περιοχή των κρουαζιεροπλοίων ,όμως προτείνει γενικότερες αλλαγές στην κυκλοφορία της πόλης και πιστεύω ότι εάν εφαρμόσουμε αυτά τα πράγματα θα διορθωθεί η κατάσταση. Ας περιμένουμε λίγο να προχωρήσει διαδικαστικά.

Κλείνοντας επεσήμανε ότι ο κόσμος δικαιούται να κάνει κριτική και να απαιτεί να γίνονται κάποια πράγματα γρήγορα,η Δημοτική Αρχή προσπαθεί για το καλύτερο. Λόγω των ειδικών συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία ο Δήμος λειτουργούσε με το 50% του προσωπικού,παρ' όλα αυτά και μελέτες έχουν γίνει και προτάσεις έχουν γίνει σε όλα τα προγράμματα, για την χρηματοδότηση έργων. Δήλωσε αισιόδοξος για την συνέχεια και ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2021με υγεία και να περάσει αυτή η πανδημία που μας έχει ταλαιπωρήσει όλους .

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-103-9-203537912}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250