Εισήγηση για την απομάκρυνση των ανεμογεννητριών από το λιμάνι της Σάμης και επανεξέταση εγκατάστασης του συνόλου των αδειοδοτήσεων

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 13:00

Εισήγηση για την απομάκρυνση των ανεμογεννητριών από το λιμάνι της Σάμης και επανεξέταση εγκατάστασης του συνόλου των αδειοδοτήσεων

Εισήγηση για την απομάκρυνση των ανεμογεννητριών από το λιμάνι της Σάμης και επανεξέταση εγκατάστασης του συνόλου των αδειοδοτήσεων

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρία πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

Σας είναι γνωστό ότι από τις 4/10/2020, έχει ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Σάμης Ν. Κεφαλονιάς φορτηγό πλοίο φορτωμένο με ανεμογεννήτριες, που προβλέπεται να τοποθετηθούν στο νέο Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), στη θέση «Ξερακιάς»  Κοινότητας Διλινάτων στο Δήμο Αργοστολίου. Ως Λαϊκή Συσπείρωση βρισκόμαστε από την ίδια στιγμή του ελλιμενισμού στο λιμάνι της Σάμης, αντιδρώντας στην παραμονή του πλοίου και απαιτώντας να μην ξεφορτώσει και να αποχωρήσει.

Το παραπάνω γεγονός αποτελεί μια προκλητική ενέργεια απέναντι στο λαό της Κεφαλονιάς και ιδιαίτερα της περιοχής του Δήμου Σάμης, αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα τροφοδοτήσει με μεγάλο πλημμυρικό κίνδυνο κυρίως τα χωριά του Καραβομύλου και των Πουλάτων. Σημειώνουμε ότι ακόμη δεν έχουν καθαριστεί οι λάσπες και τα φερτά υλικά από τις προηγούμενες πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στο διπλανό χωριό της Αγίας Ευφημίας, δεν έχουν καταγραφεί πλήρως οι ανυπολόγιστες ζημιές και δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ αποζημίωση  στα χωριά που πλημμύρισαν, κύρια ως αποτέλεσμα  της  ανεξέλεγκτης εγκατάστασης μεγάλου όγκου ΑΣΠΗΕ.

Αποτελεί επίσης πρόκληση η στάση όλων των εκπροσώπων των Δημοτικών αρχών και στους τέσσερις δήμους του νομού που ψήφισαν στο λιμενικό ταμείο τον ελλιμενισμό του καραβιού που μεταφέρει τις ανεμογεννήτριες στο λιμάνι της Σάμης, μεταξύ αυτών και οι εκπρόσωποι του Δήμου Ληξουρίου.  Η στάση όλων τους είναι απόλυτη συμβατή με την πολιτική "απελευθέρωσης" της Ενέργειας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που με τις ευλογίες της ΕΕ υλοποιούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) προεξάρχοντος της σημερινής της Ν.Δ., αλλά και οι τοπικές Διοικήσεις. Αυτή η πολιτική στηρίζει αποκλειστικά και μόνο τους επενδυτικούς σχεδιασμούς των μονοπωλίων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εκτός του ότι κάνουν την Ενέργεια ένα απλησίαστο και πανάκριβο εμπόρευμα για τη λαϊκή οικογένεια, καταστρέφουν το περιβάλλον τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων των γύρω περιοχών, απλά για να κερδοφορούν.

Μέχρι τώρα στο νομό Κεφαλονιάς - Ιθάκης παράγεται με ΑΣΠΗΕ ήδη το διπλάσιο ρεύμα από αυτό που καταναλώνουν τα 2 νησιά μας και μάλιστα με τόσο βαρύ τίμημα, ενώ προβλέπονται πολλαπλάσιες "επιδόσεις". Από την άλλη, ο λαός και τα φτωχά στρώματά του, βιώνουν μια μεγάλη ενεργειακή φτώχεια, πληρώνοντας με καταστροφές της περιουσίας του αλλά και πανάκριβους λογαριασμούς και μένοντας αθωράκιστοι απέναντι στην ανάγκη συνεχούς κάλυψής τους από ρεύμα όπως αποδείχτηκε και στην πρόσφατη κακοκαιρία.

Η παραπάνω πολιτική σε συνδυασμό με την ανυπαρξία και την έλλειψη προγραμματισμού έστω και στοιχειωδών αντιπλημμυρικών έργων από την πλευρά της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Δήμων, αλλά και σε συνδυασμό με την σφοδρότητα των φαινομένων, μπορεί να γίνει η αιτία το επόμενο διάστημα για ένα επιπλέον ανυπολόγιστο περιβαλλοντικό και οικονομικό πλήγμα αλλά και να χαθούν ζωές.  

Μπροστά σε αυτή την ζοφερή κατάσταση σας καλούμε να πάρετε πρωτοβουλία ώστε το πλοίο και να μην ξεφορτώσει το φορτίο του. Παράλληλα να απαιτήσετε άμεσα και δια των εκπροσώπων σας στο λιμενικό ταμείο, με νέα συνεδρίαση, να αλλάξει την απόφαση ελλιμενισμού του ώστε να αποχωρήσει αμέσως.

Απαιτούμε να σταματήσει η παραπέρα καταστροφική  για το περιβάλλον.

Απαιτούμε να μην γίνει η συγκεκριμένη εγκατάσταση του ΑΣΠΗΕ , όπως και καμιά άλλη.

Με την παρούσα σας ζητάμε να συνεδριάσει το Δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει την άμεση επανεξέταση του συνόλου των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ στις ευρύτερες περιοχές  Πυλάρου, Αργοστολίου και Ληξουρίου  (ΑΘΕΡΑΣ-ΠΕΤΑΝΟΙ) αλλά και σε όλο το νομό, προκειμένου να σταματήσουν ή να μετριαστούν τουλάχιστον τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Είναι το ελάχιστο που μπορεί σήμερα να γίνει  για να προστατευτούν ζωές και περιουσίες αύριο.

ΛΗΞΟΥΡΙ 9/10/2020               

Για την  Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου

οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Θεόδ. Δαμουλιάνος

Βασιλ. Καπάτος

Δημ. Μαντζουράτος

Ευάγγ. Συνοδινός-Βαλλιάνος

Ευάγγ. Φαρακλός




00 inkefalonia general ad 300X250