Οι θέσεις της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 12:00

Οι θέσεις της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΑΜΗΣ 23.06.2020

ΘΕΜΑ 3: Καθορισμός αντιτίμου για είσοδο στα σπήλαια (Δρογκαράτη, Μελισσάνη) Δήμου Σάμης

Αρχικά εκφράζουμε την απορία μας για τη μέχρι σήμερα μη πρόβλεψη ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα αξιοθέατά μας. Ειδικά στις μέρες μας που η τεχνολογία καλπάζει και ο συνωστισμός είναι ο νο1 φίλος του νέου αλλά και οποιουδήποτε ιού, οι λύσεις που προσφέρει η πληροφορική πρέπει να προτιμώνται χωρίς δισταγμό. Απευθυνόμαστε λοιπόν στη δημοτική αρχή με το ερώτημα αν έχει προχωρήσει η διοίκηση του Δήμου σε ενέργειες με απώτερο σκοπό την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση, έχοντας υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες και τη μάστιγα της πανδημικής κρίσης, είναι ευνόητο ότι οι τιμές των εισιτηρίων δεν μπορούν να παραμείνουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Σημειωτέον δε το γεγονός ότι ο δήμος μας δεν μπορεί να έχει άποψη για την επισκεψιμότητα των τελευταίων ετών. Παρά τις επανειλημμένες προτροπές της παράταξής μας για εφαρμογή του νόμου 4623/2019 σε συνδυασμό με τον Ν. 4600/2019, οι επιταγές των οποίων ήταν ξεκάθαρες και επέβαλλαν αφενός την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με τον Δήμο Αργοστολίου ως καθολικό διάδοχο του πρώην ενιαίου Δήμου σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που θα επέρχονταν στον δήμο Σάμης (βλ. ενεργές συμβάσεις) και αφετέρου τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης από τον δήμο μας, αυτές έμειναν στον αέρα. Ο Δήμος Αργοστολίου αρνήθηκε με τη σειρά του πεισματικά να υπογράψει τις προγραμματικές συμβάσεις και να έχουμε έτσι μία ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομική πορεία των σπηλαίων.

Ζώντας σε ένα αβέβαιο παρόν με ένα περισσότερο αβέβαιο και ανασφαλές μέλλον, χωρίς να μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη ούτε για τον αριθμό/ρυθμό των τουριστών/επισκεπτών αλλά ούτε και για την πορεία της κατάστασης του τόπου αλλά και της χώρας, προτείνουμε μία τιμολόγηση, η οποία βασίζεται σε ένα λογικό πλαίσιο, σεβόμενοι τις ανάγκες και τα οικονομικά προβλήματα των συνανθρώπων μας.

Προτείνουμε, λοιπόν, το κόστος του εισιτηρίου στο λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης ως εξής:

Για τη γενική είσοδο στα 6 Ευρώ, με μειωμένη τιμή για τις ακόλουθες κοινωνικές ομάδες:

Α) Παιδιά, ΑΜΕΑ, μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού και άνεργοι: Δωρεάν είσοδος

Β) Άτομα άνω των 65 ετών, φοιτητές: 5 Ευρώ

Γ) Γονείς πολύτεκνων οικογενειών: 3 Ευρώ το άτομο

Στο σπήλαιο Δρογκαράτης ως εξής:

Για τη γενική είσοδο στα 5 Ευρώ, με μειωμένη τιμή για τις ακόλουθες κοινωνικές ομάδες:

Α) Παιδιά, ΑΜΕΑ, μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού και άνεργοι: Δωρεάν είσοδος

Β) Άτομα άνω των 65 ετών, φοιτητές: 4 Ευρώ

Γ) Γονείς πολύτεκνων οικογενειών: 2 Ευρώ το άτομο

Η παραπάνω πρόταση στοχεύει στην όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή του οικονομικού βάρους επισκεψιμότητας, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τις ανάγκες αφενός αλλά και να ενισχύσει αφετέρου το πολιτιστικό υπόβαθρο των συμπολιτών μας, χορηγώντας τους ευρεία πρόσβαση στην απόλαυση των περιβαλλοντικών και τουριστικών αγαθών του τόπου μας.

ΘΕΜΑ 5: ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΣΚΑΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ (ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ)

Καλοδεχούμενη η διαμόρφωση του νέου Πνευματικού Κέντρου της δημοτικής ενότητας Ερίσσου, το οποίο θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την πολιτιστική και μορφωτική του τόπου. Μακάρι να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη περισσότερες τέτοιες κτηριακές παρεμβάσεις που θα τονώσουν την πνευματική ζωή του δήμου Σάμης αλλά και ολόκληρου του νησιού. Η επαναχρησιμοποίηση του πρώην δημοτικού σχολείου θα προσδώσει και έναν συμβολικό χαρακτήρα στο νέο πνευματικό κέντρο, καθώς εκεί που βρισκόταν η πηγή της παιδείας τώρα θα δοθεί η σκυτάλη στην πηγή του πολιτισμού.

ΘΕΜΑ 6: ΕΓΚΡΙΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ»

Η παράταξη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ στέκεται πάντοτε δίπλα σε τέτοιες πρωτοβουλίες που στηρίζουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και συμπολίτες μας που χρήζουν οικονομικής βοήθειας, όπως φτωχούς, άτομα με ειδικές ανάγκες, μετανάστες και ρομά. Όλες οι παραπάνω κατηγορίες ευπαθώς κοινωνικών υποσυνόλων δεν πρέπει να παραμερίζονται από την Κεντρική Κυβέρνηση και την Πολιτεία. Επικουρικά έρχονται σαν αρωγοί οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και κάθε άλλη οργάνωση ή οργανισμός ώστε να στηρίξουν ή να ενισχύσουν το έργο ευκολότερης προσαρμογής τους στις τωρινές οικονομικοκοινωνικές συνθήκες του τόπου.

ΘΕΜΑ 9: ΜΕΙΩΣΗ ΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΑΜΩΝ

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ήδη είχε προτείνει στο συμβούλιο της 2ας Φεβρουαρίου 2020 τη μείωση του τέλους τέλεσης των πολιτικών γάμων, λόγω των άσχημων οικονομικών συνθηκών της χώρας και με σκοπό την ενίσχυση της έναρξης του κοινού βίου δυο συμπολιτών μας.

Πλέον, λόγω της άβολης και αμήχανης κατάστασης λόγω κορωνοϊού στην οποία βρισκόμαστε και σύμφωνα με την οποία τα πάντα είναι αβέβαια, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω στο να μειωθεί το τέλος τέλεσης των γάμων των – κυρίως νέων – ανθρώπων.

Επόμενος η παράταξή μας βλέπει θετικά την πρόταση της δημοτικής αρχής και την υπερψηφίζει.

ΘΕΜΑ 10: ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΕΟΤ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα θέμα, το οποίο θα έπρεπε να έχει έρθει προς συζήτηση εδώ και καιρό στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να υπάρξει πλήρης ετοιμότητα για την έναρξη της -όποιας- τουριστικής σεζόν. Εντούτοις, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η ανάδειξη της Σάμης και η τουριστική προβολή του τόπου αποτελούν το Α και το Ω εν μέσω μάλιστα μιας από τις μεγαλύτερες πανδημικές κρίσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Σε μια εποχή, όπου η θερινή τουριστική περίοδος πνέει τα λοίσθια και κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος της επερχόμενης ύφεσης, η διαφήμιση και προβολή του νησιού και δη του δήμου μας είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη και επιβεβλημένη, ώστε να μπορέσουν να βιοποριστούν οι συνδημότες μας. Προφανώς, η απόρροια της καμπάνιας αυτής θα δράσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οπότε ένας λόγος παραπάνω ώστε να είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι για την ερχόμενη σεζόν 2021-2022.

Παντελής Αμούργης,

Δημ. Σύμβουλος Δήμου Σάμης

Επικεφαλής της παράταξης

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ




00 inkefalonia general ad 300X250