Λαϊκή Συσπείρωση Αργοστολίου: Ερώτηση για τον Αποχαρακτηρισμό των Δυσπρόσιτων Σχολείων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 17:05

Λαϊκή Συσπείρωση Αργοστολίου: Ερώτηση για τον Αποχαρακτηρισμό των Δυσπρόσιτων Σχολείων

 

ΕΡΩΤΗΣΗ της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

ΠΡΟΣ: κ. Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θ. Μιχαλάτο

ΘΕΜΑ: « ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ »

Κ. Δήμαρχε,

Στα πλαίσια των στρατηγικού χαρακτήρα αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση που επιβάλουν κεφάλαιο και ΕΕ και υλοποιούνται από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, και η σημερινή της ΝΔ, αγνοεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, στο ζήτημα των δυσπρόσιτων σχολείων.

Συγκεκριμένα με το ΦΕΚ 2139/3-06-2020, συμπληρώνει την ( υπ’ αρ. 133529/ΓΔ4/7-8-2018 ΥΠΕΘ) απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλε τον αποχαρακτηρισμό ως δυσπρόσιτων μιας σειράς σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο το Νομό μας, μεταξύ αυτών και του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου της Σκάλας, όπως επίσης διατήρησε και όσα είχαν αποχαρακτηριστεί παλιότερα, όπως το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Πάστρας.

Για άλλη μια φορά επισημαίνεται ότι αποχαρακτηρισμός των σχολείων ως δυσπρόσιτων,   δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στην ίδρυση τμημάτων, αφού αριθμός των μαθητών για να συγκροτηθεί ένα τμήμα συναρτάται με τον χαρακτηρισμό του σχολείου.

Το ίδιο ισχύει και για τα μόρια που αυτό δίνει στους εκπαιδευτικούς. Το παραπάνω ΦΕΚ διατηρεί την απαράδεκτη κατάταξη στις κατηγορίες και τη μοριοδότηση, που στην πράξη συνέβαλε και συμβάλλει εκτός των άλλων και στην υποστελέχωση των σχολείων αυτών. Μειώνει την οργανικότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού και δυσχεραίνει επιπλέον την στελέχωσή τους με μόνιμους ακόμη και με αναπληρωτές καθηγητές, λόγω του ότι συνεχίζει να μην υπάρχει το κίνητρο της διπλής μοριοδότησης της προϋπηρεσίας.

Στην πραγματικότητα με την αναμοριοδότηση των σχολείων που έγινε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και που διατηρεί σήμερα η ΝΔ, πανελλαδικά υπήρξε μαζική υποβάθμιση των σχολικών μονάδων, πολυπληθή τμήματα και διευκόλυνση νέων καταργήσεων και συγχωνεύσεων κάθε είδους τμημάτων ακόμη και σχολείων στην πορεία. Στα σχολεία του Δήμου μας που ήδη έχουν βιώσει αυτή την απαράδεκτη πολιτική επιλογή, δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα στην λειτουργία τους, σε συνδυασμό με άλλα (κτηριακό, συγκοινωνίες, καταργήσεις οδοιπορικών κ.α.) επιβαρύνοντας ακόμη παραπέρα τις δύσκολες συνθήκες που ήδη βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Με βάση τα παραπάνω

Ερωτάσθε:

Ποιες ενέργειες θα κάνετε για να διεκδικηθεί δυναμικά:

  • Ο χαρακτηρισμός ως δυσπρόσιτου χαρακτήρα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας (σχολεία Σκάλας και Γυμνάσιο και Λύκειο Πάστρας που είχαν αποχαρακτηρισθεί παλαιότερα) .
  • Να γίνει η σωστή και αναγκαία μοριοδότηση των σχολείων αυτών (να εκδοθεί άμεσα νέο ΦΕΚ που να περιλάβει τις αναγκαίες διορθώσεις), που θα αποκαθιστά τις μειώσεις των μορίων και την κατηγορία τους, ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην έγκαιρη και επαρκή στελέχωσή τους.

Αργοστόλι, 16 Ιούνη 2020.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αργοστολίου.

Σταύρος Γρηγορόπουλος Γιάννης Κουρούκλης.




00 inkefalonia general ad 300X250