Επερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για το άνοιγμα των σχολείων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Μαΐου 2020 07:37

Επερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για το άνοιγμα των σχολείων

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ :     Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θ. Μιχαλάτο

ΘΕΜΑ: «Λήψη μέτρων προστασίας και υγιεινής των μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων ενόψει της απόφασης της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολικών μονάδων »

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους μαθητές και τους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν φαίνεται να επιλύονται από την κυβέρνηση (έλλειψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικά κενά, μέσα ατομικής προστασίας, υλικά καθαρισμού κ.α), που συνεχίζει το «έργο» των προκατόχων της.

Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά τη ατομική ευθύνη ως την λύση, αντί να αναλάβει τη δική της ευθύνη, για την προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Το κύριο ζήτημα σήμερα είναι πώς θα διασφαλιστούν όροι και προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, πώς πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλύεται σε αυτούς το κόστος και η ευθύνη.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να πραγματοποιηθεί ΜΟΝΟ εάν και εφόσον έχουν τηρηθεί το σύνολο των αναγκαίων  προϋποθέσεων ασφαλούς λειτουργίας τους. Τέτοιες είναι,

Κτηριακές υποδομές Οι αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές, πρέπει να είναι αυτές που καθόρισε κατ΄ αρχάς με τις οδηγίες του  ο ΕΟΔΥ, (1,5 μέτρο).  Πρακτικά όμως  για να τηρηθεί η απόσταση του 1,5 μ. σε μικρές αίθουσες 30-40 τ.μ., μπορούν να φιλοξενηθούν ανά τάξη από 4 έως 8 μαθητές. Με βάση τα παραπάνω πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες για σχολική στέγη στον Δήμο μας, που ούτως ή αλλιώς ήταν ήδη μεγάλες για εκατοντάδες μαθητές.

Σήμερα σχεδόν τα μισά σχολεία μας περίπου βρίσκονται σε κοντέινερ πράγμα που σημαίνει ότι ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο και με την καινούργια σχολική χρονιά (είτε η επιδημία επανακάμψει είτε όχι), θα χρειαστούν νέες σύγχρονες ασφαλείς και  επαρκείς σχολικές αίθουσες και σχολεία. Άλλωστε η καθιέρωση από πέρσι της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής έχει δημιουργήσει ήδη μεγάλες ανάγκες για την στέγαση των νηπιαγωγείων κυρίως στην πόλη του Αργοστολίου. Είναι λοιπόν απαραίτητο τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να δρομολογηθεί η κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων για την Α/θμια και την Β/θμια εκπαίδευση.

  • Στην Α/θμια εκπ/ση είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να στεγαστούν όλα τα νηπιαγωγεία στην πόλη του Αργοστολίου 1ο,2ο,3ο,4ο,5ο, (οι εκπαιδευτικοί φορείς έχουν ήδη προτείνει την λειτουργία και 6ου Νηπιαγωγείου), αλλά και των άλλων περιοχών του Δήμου μας (Λακύθρα, Σκάλα), σε ανεξάρτητες σύγχρονες σχολικές υποδομές,  αφού σήμερα στεγάζονται είτε στα Δημοτικά σχολεία, είτε σε χώρους ακατάλληλους για νήπια- προνήπια (ενοικιαζόμενες κατοικίες). Στα Δημοτικά επίσης χρειάζεται νέο σχολικό συγκρότημα για το το 4ο Δημοτικό και σημαντικές παρεμβάσεις – προσθήκες αιθουσών στα Δημοτικά 3ο, 5ο, Βλαχάτων, Περατάτων κ.α.
  • Στην Β/θμια εκπαίδευση υπάρχει άμεση και επιβεβλημένη ανάγκη να προχωρήσει επιτέλους η ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων, για το 2ο και 3ο γυμνάσια Αργοστολίου που είναι στα «κοντέινερ», καθώς  και για το Γυμνάσιο-Λύκειο Πάστρας στα Ράγια που είναι χρόνια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος.

Είναι επιβεβλημένη ανάγκη με διαδικασίες “fast track”, να παραδοθούν μέχρι 15/8/2020 όλα τα υπό επισκευή σεισμόπληκτα σχολεία  και να  νοικιαστούν κατάλληλοι χώροι για όπου χρειαστεί.

Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμόΝα ενισχυθεί ο προυπολογισμός των σχολικών επιτροπών ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην δωρεάν όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.ά.). Να πραγματοποιούνται παντού συχνές απολυμάνσεις.

Πρόσληψη και μονιμοποίηση όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολείο, ώστε να εξασφαλιστούν πλήρως οι συνθήκες υγιεινής με ενιαίο και συνεχή τρόπο  σε όλα τα σχολεία (μετά από κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται όλα τα σημεία επαφής μετάδοσης του κορωνοϊού (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες κ.λπ.).

                  Δημιουργία δομών σχολικής υγιεινής και ασφάλειας με τη στελέχωση όλου του απαραίτητου προσωπικού (σχολίατροι, νοσηλευτές κ.τ.λ.) και άμεσα να εξασφαλιστεί η δυνατότητα διενέργειας τεστ ανίχνευσης του ιού στα σχολεία με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών.

                  Να εξασφαλιστούν πλήρως οι Δωρεάν, απρόσκοπτες και ασφαλείς μεταφορές από και προς το σχολείο όλων των μαθητών με την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία (ακόμη και των μαθητών, που αναγκάζονται να πηγαίνουν σε σχολεία μακριά από τη γειτονιά τους π.χ. επιπρόσθετα δρομολόγια στα αστικά).

                 Να ικανοποιηθεί άμεσα η υλικοτεχνική υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε σε ποιες ενέργειες έχετε μέχρι σήμερα προβεί ώστε:

Να  δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω αιτήματα.

 Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Αργοστολίου.

                 Σταύρος Γρηγορόπουλος   Γιάννης Κουρούκλης.                                                              




00 inkefalonia general ad 300X250