Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην Κεφαλονιά

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 18:06

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην Κεφαλονιά

 Για άλλη μια φορά και μάλιστα σε δύσκολες ώρες, αποδεικνύεται για το λαό και τους εργαζόμενους, ότι ο μόνος νόμος που είναι σε ισχύ διαχρονικά είναι το συμφέρον του κεφαλαίου και ειδικότερα των εφοπλιστών.

Η ακτοπλοϊκή εταιρεία «Levante Ferries», εν μέσω πανδημίας, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου, περιορίζει δραστικά τα δρομολόγια και ουσιαστικά απομονώνει ξανά τα νησιά μας κάνοντας «μπαλάκι» τους κατοίκους τους. Αρνείται, για τα κέρδη της, να ανεχτεί έστω και μία μέρα την πρόσκαιρη επιβατική μείωση λόγω ανωτέρας βίας. Μέσα σε μια νύκτα, διακόπτει εντελώς τα δρομολόγια στην επιδοτούμενη γραμμή Σάμη – Ιθάκη Πάτρα και αφήνει σε ένα πλοίο τη σύνδεση Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Ζακύνθου με το λιμάνι της Κυλλήνης. Έτσι, το ταξίδι των επιβατών γίνεται «Οδύσσεια» και οι συνθήκες εργασίας των ναυτικών κόλαση από την υπερεργασία 17 ωρών. Παράλληλα, ένα ζήτημα είναι αν και πότε οι ναυτεργάτες πηγαίνουν στα σπίτια τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο, εν μέσω πανδημίας, που στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο η κατάσταση στα νοσοκομεία αλλά και στα κέντρα υγείας δεν είναι καλή, με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε. Ειδικά για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη που δεν υπάρχει ΜΕΘ και ΜΑΦ, ανά πάσα ώρα μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθούν ασθενείς εκτός νησιού.
Αυτά όμως τα «μέτρα» της εταιρείας από τη μια και η ανάγκη του λαού και των εργαζόμενων από την άλλη, για απρόσκοπτη και ασφαλή συγκοινωνία, ιδιαίτερα σε αυτές τις έκτακτες και δύσκολες συνθήκες, αποτελούν μια αντίφαση που μόνο η ιδιοκτησία στα πλοία και η ανάγκη των εφοπλιστών για τα κέρδη πάση θυσία και σε κάθε περίπτωση μπορούν να ερμηνεύσουν.

Σε αυτό το «πάρτι», σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει η Τοπική Διοίκηση (Δήμοι και Περιφέρεια) που παίρνουν ενεργό μέρος στους σχεδιασμούς των εφοπλιστών και την υλοποίησή τους. Είτε συμμετέχοντας στα τραπέζια του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) νομιμοποιώντας κάθε φορά τους ελιγμούς τους σε βάρος των νησιών μας, δίνοντας την αναγκαία επίφαση στην έγκριση των αξιώσεών τους ως τοπική κοινωνία (Δήμος Ιθάκης), είτε συγχαίροντάς τους για τις προαναφερόμενες «επιδόσεις τους» (Δήμος Σάμης), είτε «ποιώντας την νήσσα» στις απαράδεκτες αποφάσεις τους όπως σήμερα, (Δήμοι Αργοστολίου και Ληξουρίου), είναι εντελώς ξεκάθαρο ποιον υπηρετούν. Αντίστοιχα η Περιφερειακή Αρχή αλλά και οι «Αντιπολιτεύσεις» σε Δήμους και ΠΙΝ, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την κοινή γραμμή τους και στο θέμα αυτό.

Καλούμε το λαό των νησιών μας να μην αποδεχτεί αυτήν την νέα επίθεση εφοπλιστών – Κυβέρνησης. Ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο να υπάρχουν επαρκή δρομολόγια που θα μπορούν να στηρίξουν τις ανάγκες της έγκαιρης μετακίνησης πολιτών και ασθενών αλλά και της προφύλαξης με την επιβεβλημένη διασπορά των επιβατών στο πλοίο, που δεν την εξασφαλίζει ο συνωστισμός του μοναδικού δρομολόγιου που υπάρχει.

Καλούμε άμεσα τα Δ.Σ. και το Π.Σ. να πάρουν θέση και να απαιτήσουν να επανέλθουν τα δρομολόγια ως είχαν.

Απρίλιος 2020

Οι εκλεγμένοι με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης, Ιθάκης και στην ΠΙΝ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250