Η θέση της Λαικής Συσπείρωσης για το ύψος των Δημοτικών τελών

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 09:44

Η θέση της Λαικής Συσπείρωσης για το ύψος των Δημοτικών τελών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δυσβάσταχτα τα δημοτικά τέλη για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικροεπαγγελματίες  που αποφάσισε η νέα δημοτική αρχή του δήμου Αργοστολίου  με την σύμπλευση της « αντιπολίτευσης» για το 2020. 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου στις 29-1-2020 συζητήθηκε  ο καθορισμός των δημοτικών τελών και συγκεκριμένα  τα τέλη καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού, ακίνητης περιουσίας, διαμονής παρεπιδημούντων, ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, κοιμητηρίων, τέλεσης πολιτικών γάμων καθώς και των τελών για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων για το 2020. 

Ο  καθορισμός των νέων αυξημένων δημοτικών τελών του Δήμου Αργοστολίου για το 2020, που εισηγήθηκε και ψήφισε  η Δημοτική  Αρχή Μιχαλάτου στο Δημοτικό Συμβούλιο,  βρήκε την στήριξη όλων των άλλων παρατάξεων της «αντιπολίτευσης» (Ισχυρής Κεφαλονιάς-ΝΔ), (Κεφαλονιά Νησί για Όλους-ΣΥΡΙΖΑ), (Επόμενη Μέρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ). Τα νέα χαράτσια των Δ. Τελών, προβλέπονται ήδη από το αντιλαϊκό  νομικό πλαίσιο  που  έχουν αποφασίσει τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), που εμβαθύνει και γενικεύει την ανταπόδοση, ώστε να αποδεσμεύει κρατικούς πόρους  προκειμένου αυτοί να κατευθύνονται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Η απόφασή τους προβλέπει συγκεκριμένα:

- την αύξηση των συντελεστών στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και  ηλεκτροφωτισμού κατά 5%. Οι συντελεστές των παραπάνω τελών που διαμορφώνουν τα έσοδα καθορίζονται εντελώς ανταποδοτικά, από το ύψος των προϋπολογιζόμενων δαπανών για τις αντίστοιχες υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

-την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όσο και την αύξηση του κέρδους της εταιρείας η οποία μετά από διαγωνισμό θα αναλάβει με νέα μεγαλύτερη επιχορήγηση το έργο της αποκομιδής και διαχείρισής τους.  Αυξάνεται έτσι το κόστος της διαχείρισής τους, που φυσικά μετακυλύεται στο λαό με τα πανάκριβα τέλη, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι στα απορρίμματα δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας.

- αύξηση του τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων δίνοντας για άλλη μια φορά ισχυρό κτύπημα στις τσέπες των αυτοαπασχολουμένων και μικρών επαγγελματιών. Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε και μαζί με τις λοιπές δυνάμεις ψήφισαν την κατάργηση των τεσσάρων ζωνών στο Αργοστόλι,  (το τέλος ξεκινούσε από 17,50 ευρώ/τ.μ. και στις πιο προνομιούχες περιοχές διαμορφώνονταν σε 40ευρώ/τ.μ.), διαμορφώνοντας ενιαία ζώνη για όλη την δημοτική ενότητα Αργοστολίου και ενιαίο τέλος στο ποσό των 35 ευρώ/τ.μ. !!!  Για τις λοιπές δημοτικές ενότητες αρχικώς η δημοτική αρχή πρότεινε μια ενιαία ζώνη με 35ευρώ/τ.μ.(!!!), όμως αναγκάσθηκε εν μέρει να πάρει πίσω την πρόταση της ψηφίζοντας μαζί με τις λοιπές δυνάμεις μια ενιαία ζώνη με 17,50 ευρώ/τ.μ. , γεγονός που συνεπάγεται αύξηση του τέλους αυτού, μέχρι και 250%!!!   

-την διατήρηση όλων των άλλων κατηγοριών τελών στα αυξημένα επίπεδα που ισχύουν σήμερα, λ.χ. το τέλος πολιτικού γάμου,  (είναι από τα υψηλότερα σε σχέση με τους άλλους δήμους της Χώρας), μη δεχόμενη (η δημοτική αρχή), να προβεί ούτε καν σε μειώσεις των τελών που επιβάλλονται σύμφωνα με τον νόμο προαιρετικά από τον δήμο ( λ.χ. τέλος ακαθαρίστων εσόδων 5% στα τουριστικά καταστήματα, τέλος παρεπιδημούνταν ). 

Απέναντι στην παραπάνω τακτική της Δημοτικής Αρχής και των άλλων παρατάξεων που υλοποιούν με την παραπάνω φορολόγηση την στρατηγική της λεγόμενης «αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων», δηλαδή των λειτουργιών του κράτους ώστε να ευθυγραμμιστεί και η τοπική διοίκηση στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και στην ανταγωνιστικότητά του, η Λαϊκή Συσπείρωση κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση στηρίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων. 

Το αίτημα μας για άμεση κατάργηση των ανταποδοτικών τελών για τους μακροχρόνια ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνες, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές φτωχές οικογένειες), την μείωση τους για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα, με ταυτόχρονη αύξηση για τους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους του Δήμου (π.χ τράπεζες, αλυσίδες σούπερ Μάρκετ, εργοστάσια, εκκλησία ), δεν έγινε αποδεκτό από την Δημοτική Αρχή και τις άλλες παρατάξεις. Η υιοθέτηση αυτού του ελάχιστου και εφικτού μέτρου θα έδινε μια ανάσα στις λαϊκές οικογένειες. Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στο Δήμο μας είναι ανάγκη να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Ως Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη μείωση των ανταποδοτικών τελών και γενικότερα της ανταποδοτικής-επιχειρηματικής λειτουργίας του Δήμου, απαιτώντας ταυτόχρονα μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας στις υπηρεσίες του Δήμου, σχεδιασμό και εκτέλεση έργων που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού που προέρχονται από το φορολογούμενο λαό και τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Όλες αυτές οι διεκδικήσεις είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν πρώτη κύρια υπόθεση του λαϊκού κινήματος γιατί αφορούν βασικές λαϊκές ανάγκες.

Αργοστόλι, 6-2-2020.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αργοστολίου.