Η Λαϊκή Συσπείρωση για την κατάσταση στο Μαντζαβινάτειο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 17:51

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την κατάσταση στο Μαντζαβινάτειο

 

H Λαϊκή Συσπείρωση χαιρετίζει την μεγαλειώδη Λαϊκή κινητοποίηση των κατοίκων της Παλικής για την υπεράσπιση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου και γενικότερα του δικαιώματος στην δημόσια υγεία για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σε μια δυναμική συμπαράταξη ο λαός της Παλικής σύσσωμος διατράνωσε την αντίθεσή του στην μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), που θεωρώντας την Υγεία ως «κόστος», δεν παίρνουν μέτρα, για την στελέχωση των δομών υγείας του νομού, με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό. Αυτή η πολιτική που συνεχίζει σήμερα η ΝΔ., σπρώχνει και τους κατοίκους της Παλικής να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις πιο απλές υπηρεσίες υγείας, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να λειτουργούν σε συνθήκες εξόντωσης και τους ασθενείς να κινδυνεύουν.

H Λαϊκή Συσπείρωση ανταποκρινόμενη σε αυτό το σοβαρό θέμα, το έθεσε για συζήτηση δύο φορές μέχρι σήμερα στο Δημοτικό συμβούλιο Ληξουρίου, και κάτω από την οξύτητα των προβλημάτων του Μαντζαβινάτειου, απέσπασε την συμφωνία και των άλλων δυνάμεων στο πλαίσιο αιτημάτων και των μορφών κινητοποιήσεων, δυνάμεων που όμως στηρίζουν την πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας που οδηγεί στην τραγική αυτή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Μαντζαβινάτειο νοσοκομείο και πολλά άλλα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα.

Θεωρούμε την κινητοποίηση αυτή ως παρακαταθήκη και παράλληλα ως πρώτο βήμα, αφού θα χρειαστεί σκληρός και παρατεταμένος αγώνας για την δικαίωση έστω και μέρους των αιτημάτων μας, αφού αυτά έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις στρατηγικού χαρακτήρα αναδιαρθρώσεις στην υγεία που προωθούνται από τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε. Σε αυτά τα πλαίσια προωθούν την κρατική υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση της υγείας, προκειμένου από την μια να εξοικονομούν τεράστια κονδύλια για να τροφοδοτούν συνεχώς την επιδότηση του κεφαλαίου και την ανταγωνιστικότητα και από την άλλη, να βρίσκουν συνεχώς έδαφος, αξιοποιώντας την γενικευμένη και ολοένα υποβαθμισμένη Δημόσια υγεία, οι διάφοροι «επενδυτές» και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.

H Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει ούτε βήμα πίσω από το πλαίσιο που έχει ψηφίσει το Δημοτικό συμβούλιο στο όνομα κανενός ρεαλισμού και πρόχειρων η άμεσων λύσεων, αφού πολύ πρόσφατα με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν την τακτική την ξαναζήσαμε και κατέληξε ξανά στο ίδιο σημείο μηδέν. Πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο το βασικό αίτημα να επαναλειτουργήσει η παθολογική κλινική και το

Μαντζαβινάτειο να λειτουργήσει επιτέλους σαν Νοσοκομείο και όχι απλά να βγαίνουν οι εφημερίες σαν Κέντρο Υγείας. Αδιαπραγμάτευτα επίσης πρέπει να είναι και τα υπόλοιπα γενικότερα αιτήματα που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο:

• Να στελεχωθούν και τα δύο νοσοκομεία, (Μαντζαβινάτειο και Γ.Ν.Ν.Αργοστολίου), με όλες τις ειδικότητες γιατρών, να εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα διαγνωστικά εργαστήρια, με λειτουργία όλων των τμημάτων και δομών (ΜΕΘ, Ψυχιατρική, ΕΚΑΒ,). Άμεσα στο Μαντζαβινάτειο να προσληφθούν τρεις Παθολόγοι ώστε να επαναλειτουργήσει η Παθολογική κλινική ως πρώτο βήμα και η μία από αυτές Διευθυντή παθολόγου)
• Να λειτουργήσουν σταθερά τα αγροτικά ιατρεία του Δήμου μας.
• Να σταματήσει η μονομερής και σε βάρος του Μαντζαβινάτειου διασύνδεσή του με το Γ.Ν.Αργοστολίου και να επανέρθει η οργανικότητά του στην προ του 2012 κατάσταση.
• Να σταθμεύει μόνιμα ένα νέο ασθενοφόρο στην Παλική.
• Να επισκευαστεί και να θωρακιστεί κτιριακά το Μαντζαβινάτειο και το ΓΝ.Ν.Αργοστολίου,
• Να μην προχωρήσει κανένας de facto υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση – κατάργηση νοσοκομείου ή άλλης δομής.
• Να παρέχονται από το κράτος δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, εμβόλια, «καινοτόμα» φάρμακα με αυστηρά και μόνο επιστημονικά κριτήρια.

Καλούμε το λαό να είναι σε επαγρύπνηση μπροστά στην παρέλαση των κυβερνητικών στελεχών και διαχειριστικών προτάσεων, που σε τέτοιες περιπτώσεις γίνονται προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσουν. Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε.