Λαϊκή Συσπείρωση Ιθάκης για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 09:34

Λαϊκή Συσπείρωση  Ιθάκης για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Την Παρασκευή 25-10-2019 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο βουλευτής του νομού. Εκτιμώντας προφανώς τις τελευταίες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις του λαού της Ιθάκης για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. που συνεχίζει στην ίδια ρότα της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να «διασκεδάσει» τις επιπτώσεις της στην παιδεία, την υγεία, την υποχρηματοδότηση των λαϊκών αναγκών κ.α. Δεν είπε όμως τίποτε, γιατί παραμένουν τα σχολεία της Ιθάκης με λειτουργικά κενά, οι μαθητές χωρίς καθηγητές ειδικοτήτων μουσικής και καλλιτεχνικών, το τμήμα ένταξης του Γυμνασίου χωρίς καθηγητές κ.α. Δεν δεσμεύτηκε επίσης σε τίποτα για τις ανάγκες του ΚΥ αλλά και τα άλλα θέματα που απασχολούν το νησί μας. Εκτιμώντας επίσης την αντίθεση της κοινής γνώμης στο νησί και στο νομό μας σχετικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, έκανε προσπάθεια να μας πείσει γιατί ψήφισε τη σχετική σύμβαση, αναπαράγοντας για άλλη μια φορά την επιχειρηματολογία του στη βουλή γράφοντας «στα παλιά του τα παπούτσια» τα ψηφίσματα και τις αντιδράσεις. Η Δημοτική Αρχή παρέχοντάς του φιλόξενο πολιτικά περιβάλλον, όχι μόνο δεν του ζήτησε κάποια εξήγηση, αλλά του παρείχε μια ακόμη ευκαιρία να προπαγανδίσει την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο συγκεκριμένο Δ. Συμβούλιο έθεσε δύο επίκαιρες επερωτήσεις.

   α) θέσαμε στον κ.Δήμαρχο τα όσα αναφέρθηκαν στον ημερήσιο ηλεκτρονικό τύπο, που αφορούσαν την αποδοχή εκ μέρους του, της απόφασης του Κ.Αντιπεριφερειάρχη να μην παραχωρήσει όλους τους πόρους της πολιτικής προστασίας προς τους Δήμους του νομού, πλην του Δήμου Σάμης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πλημμυρών στην περιοχή αυτή. Τονίσαμε ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστά πράξη αλληλεγγύης, αλλά αποδοχή και διαχείριση της πολιτικής που ασκείται από την κεντρική εξουσία, μιας πολιτικής περικοπών και υποχρηματοδότησης που δεν χωρούν σε αυτή οι ανάγκες του λαού. Ο κ. Δήμαρχος χωρίς να δώσει κανένα στοιχείο αμφισβήτησε τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις άλλων δημάρχων στην κοινή τους συνάντηση. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα παρακολουθήσει το θέμα το επόμενο διάστημα.

   β) Ρωτήσαμε επίσης τον κ.Δήμαρχο σχετικά με την συνάντηση του κ. Έπαρχου με επιχειρηματίες, για την μετατροπή του λιμανιού του Βαθέως σε μαρίνα τουριστικών σκαφών και αν θεωρεί ότι για ένα τέτοιο θέμα θα έπρεπε πρωτίστως να είναι ενήμερο το δημοτικό συμβούλιο. Ο κ.Δήμαρχος, εκχωρώντας την αρμοδιότητα της απάντησης στον ίδιο τον κ. Έπαρχο, του έδωσε την ευκαιρία να επαναλάβει τις «ζαχαρωμένες» του προτάσεις περί «ανάπτυξης» που «σώζουν» την Ιθάκη 30 χρόνια τώρα. Με αφορμή αυτή επιδόθηκε στις γνωστές νουθεσίες του για όσους έχουν επιφυλάξεις για αυτήν την μεγάλη και καθοριστική παρέμβαση στο νησί χαραχτηρίζοντάς τους, «παλαιολιθικούς» που «… δεν θέλουν την ανάπτυξη», που «… δεν θέλουν να κρατήσουν τους νέους στο νησί»!!!

Η Δημοτική Αρχή με την σειρά της, υιοθέτησε την επιχειρηματολογία και την αλαζονεία του Επάρχου, καθώς και την κοινή θέση τους για το θέμα, αλλά και γενικότερα, αφού 40 και πλέον χρόνια τώρα οι ίδιοι και τα κόμματά τους, έχουν κοινό στόχο, την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη του κεφαλαίου. Από την στάση Δημάρχου - Επάρχου, επιβεβαιώθηκε η επικαιρότητα της ερώτησής μας καθώς και η ανάγκη αντίδρασης του λαού της Ιθάκης στο κοινό τους «όραμα» του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών από τους εκπροσώπους της ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά και την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου.  

   γ) Προτείναμε την παροχή συσσιτίων όλο το χρόνο . Η Δ.Αρχή καταψήφισε την πρότασή μας με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν χρήματα και επικαλέστηκε ότι δεν υπάρχει και ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες εστιάτορες για το πρόγραμμα !!!

Στο συγκεκριμένο Δ.Συμβούλιο επίσης, εισηγηθήκαμε δύο θέματα.

  1. Για τις ελλείψεις καθηγητών στο Γυμνάσιο. Προτείναμε να κινητοποιηθούμε για τον άμεσο διορισμό καθηγητών κάνοντας πρόταση, για κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου την Τετάρτη στις 30 Οκτώβρη σαν μια πρώτη διαμαρτυρία, ενημερώνοντας συγχρόνως γονείς και κηδεμόνες. Από την πλειοψηφία ψηφίστηκε το κλείσιμο των υπηρεσιών 12-3, την Τετάρτη 30/10/2019 και ενημέρωση συλλόγων για συμμετοχή.
  2. Ψήφισμα για καταγγελία της συμφωνίας για τις αμερικανονατοϊκές βάσεις.

Η πλειοψηφία είτε με αποχωρήσεις σύμβουλων της (κ. Ραδίτσας , Τύπας, Γεωργανά), είτε υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και των άλλων αστικών δυνάμεων για τον θετικό ρόλο των βάσεων, του ΝΑΤΟ και της συγκεκριμένης συμφωνίας (Μαρμάρης), καταψήφισαν το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση. Η «συνεπής» με τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς επιχειρηματολογία τους που θα τη ζήλευε ακόμη και ο εισηγητής της ΝΔ στη βουλή, έδειξε ότι οι πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν την πλειοψηφία στο Δήμο Ιθάκης, συμφωνούν με τις βάσεις, τη συμμετοχή της χώρας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τους πολεμικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα των πολυεθνικών.




00 inkefalonia general ad 300X250