Απάντηση του Αντώνη Λουβερδή στον κ. Σπύρο Βανδώρο για την «άλλη» άποψη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019 11:25

Απάντηση του Αντώνη Λουβερδή στον κ. Σπύρο Βανδώρο για την «άλλη» άποψη

Mια «άλλη» άποψη για τη Θηνιά

Κύριε Σπύρο Βανδώρε,

 Τόσο απλά -πιο απλά δεν γίνεται-, διατύπωσα μια «άλλη» άποψη για τη Θηνιά. Η άποψη αυτή είναι δομημένη στη βάση της ΠΙΘΑΝΗΣ «διασπάσεως» του δήμου Κεφαλλονιάς σε 3 δήμους -ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ αυτή προκύψει-, σύμφωνα με το «μοντέλο» των τριών πρώην επαρχιών, με μείζον το ΠΩΣ θα βρεθεί η Θηνιά και όχι μόνο το ΠΟΥ.

Στο κείμενό μου προβάλλω τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής μας, με στόχο την αναβάθμιση των χωριών μας, που τα τελευταία χρόνια ακολουθούν εμφανώς φθίνουσα πορεία και την ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής που θα πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε τόπο που θέλει να «δει» προκοπή.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι η διαφωνία μας δεν είναι επί προσωπικού, καθώς θεωρώ ότι και οι δυο, όπως άλλωστε κάθε κάτοικος της περιοχής μας, ενδιαφερόμαστε πραγματικά για τον τόπο μας. Έχεις κάθε δικαίωμα να μην συμφωνείς με την «άλλη» άποψη, αλλά εσύ προσπάθησες να δώσεις ερμηνείες που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα χωρίς να «μπεις» καν στην ουσία των πραγμάτων. Από πού προκύπτει ότι είναι στις προθέσεις μου και μάλιστα κατά τρόπο κυνικό να υποβαθμίσω τη βούληση και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων (εκπροσώπων τοπικών κοινοτήτων, υπογραφές κατοίκων, απόφαση δημοτικού συμβουλίου); Είναι γνωστό ότι η ένδεια επιχειρημάτων οδηγεί σε εύκολους χαρακτηρισμούς, εκτός και αν για λόγους που δεν γνωρίζω δεν θέλεις να ακούσεις κάτι διαφορετικό…

Αγαπητέ Σπύρο, μην βιάζεσαι να βγάλεις εύκολα συμπεράσματα για το πού επιθυμώ να ενταχθεί η Θηνιά, προσπαθώντας να δημιουργήσεις εντυπώσεις ως προς το πρόσωπό μου, διότι σου θυμίζω ότι στον δήμο Αργοστολίου υπηρέτησα ως δημοτικός σύμβουλος εκπροσωπώντας την περιοχή μας κατά την περίοδο 2007-2010. Το 2010 μάλιστα επί σχεδιασμού Καλλικράτη χωρίς να εκλεγώ, κατετάγην τρίτος στην ενότητα Αργοστολίου.

Αγαπητέ Σπύρο, φοβάμαι ότι αναφέρθηκες στην μεταξύ μας τηλεφωνική επικοινωνία έχοντας επιλεκτική μνήμη. Έτσι λοιπόν θα ήθελα να σου υπενθυμίσω –εφόσον την επικαλείσαι- μερικές φράσεις σου όπως:  «ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΘΕΣΗ…», «ΕΜΕΝΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ!» και «ΑΝ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΙΚΗ, ΕΓΩ ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑΔΗΜΟΤΕΥΣΗ!». Σου απάντησα ότι σε ενδεχόμενη ένταξη της Θηνιάς -εφόσον και αν γίνει- στην Παλλική θα πρέπει ως ενεργοί πολίτες να αξιολογήσουμε την κατάσταση με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Αγαπητέ Σπύρο, δεν είναι όλα στη ζωή άσπρο ή μαύρο. Προσωπικά είμαι αντίθετος σε τέτοιου είδους λογικές που είναι κενές νοήματος καθώς επί της ουσίας δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν. Μεταξύ των άγονων αντιπαραθέσεων και της τεκμηρίωσης των επιχειρημάτων, επιλέγω συνειδητά τον δεύτερο δρόμο.

Αγαπητέ Σπύρο, σε ότι αφορά τη δημιουργία «Δήμου Θηναίας», μόνο ως χαριτολόγημα θα μπορούσα να το εκλάβω από πλευράς σου, αν και τολμώ να πω ότι μου έκανε εντύπωση το βάθος της ανάλυσής σου! Προφανώς όταν αναφερόμουν σε ενιαία διοικητική δομή δεν εννοούσα συγκρότηση «Δήμου Θηναίας». Αντίθετα,  πιστεύω ότι στον διάλογο με τους εκπροσώπους της πολιτείας σχετικά ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ο τόπος μας, το μείζον είναι η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΗΝΙΑΣ με νομοθετική ρύθμιση να αποτελέσει ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ που θα περιλαμβάνει: τη Θηνιά, το Νύφι, τον Αγκώνα, τα Ζόλα (και γιατί όχι και τον Αθέρα σε περίπτωση που στους σχεδιασμούς της πολιτείας είναι να ενταχθεί ο τόπος μας στον νεοσύστατο δήμο Παλλικής). Κατά αυτόν τον τρόπο και στη βάση των κοινών γεωγραφικών χαρακτηριστικών, η περιοχή μας θα μπορεί να αποκτήσει ενιαία διοικητική έκφραση και οντότητα, ώστε με κατοχυρωμένη αντιπροσώπευση στο δημοτικό συμβούλιο να μπορεί να σχεδιάζει, να διεκδικεί και να αναπτύσσεται αξιοποιώντας τις παραγωγικές της δυνατότητες (ανεμογεννήτριες, ΧΥΤΥ, τουρισμός, κτηνοτροφία, γεωργία και μορφές αειφόρου ανάπτυξης, όπως ανέφερα στο πρώτο άρθρο μου).

Αγαπητέ Σπύρο, αυτή είναι η θέση που θα πρέπει να μας ΕΝΩΝΕΙ και για την οποία θα πρέπει να ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ, διότι θεωρώ ότι μόνο η συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια για Ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή είναι ικανή να ανατάξει τη φθίνουσα πορεία της Θηνιάς.

Εγώ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑΔΗΜΟΤΕΥΣΗ Σπύρο μου, όπου κι’ αν ενταχθεί η Θηνιά μας. Θα παραμείνω στον τόπο μας και θα επιδιώκω την προκοπή του, ανεξάρτητα αν οι απόψεις μου ενοχλούν ορισμένους!

Χρόνια πολλά και ευλογημένα!

Σου εύχομαι προσωπικά τα καλύτερα!

Αντώνης Λουβερδής

Υ.Γ.1 Σε παρακαλώ να εκλάβεις τον ενικό ως φίλια έκφραση μεταξύ συντοπιτών, ενεργών πολιτών, όχι πολιτικών, αλλά διαμεσολαβητών της καθημερινότητας για το καλό του τόπου μας.
Υ.Γ.2 Θεωρώ πως όλες οι πτυχές του θέματος έχουν αναπτυχθεί και καλυφθεί πλήρως και ΔΕΝ θα ασχοληθώ άλλο στο μέλλον με παρόμοιες προκλήσεις.