Τα συμπεράσματα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 09:23

Τα συμπεράσματα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων

Η κωδικοποίηση ανά θέμα και η σύνοψη στο τέλος των εργασιών από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο

Για την ανάγκη συνέχισης δράσεων, ημερίδων και συνεδρίων που στοχεύουν στο διάλογο και επιδιώκουν τη συμμετοχή πολιτών στα κρίσιμα ζητήματα του τόπου, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στο τέλος των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά, το διήμερο 23 & 24 Νοεμβρίου 2018.

Ο Περιφερειάρχης επιχειρώντας μια κωδικοποίηση των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τους θεματικούς τομείς και τις επιμέρους ενότητες του Συνεδρίου είπε:

- Η παρουσίαση της εικόνας της ΠΙΝ από διοικητική, θεσμική και αναπτυξιακή πλευρά έδωσε καλό έδαφος για μια ουσιαστική συζήτηση. Είναι μια Περιφέρεια σε μετάβαση. Μια Περιφέρεια με αυξημένο κύρος, με αποδοτική λειτουργία στην υλοποίηση των υποδομών, με στρατηγικό σχεδιασμό και συνέργειες με τους παραγωγικούς φορείς, είναι καταλύτης θετικών εξελίξεων στην οικονομία, το περιβάλλον και τη ζωή των πολιτών στο Ιόνιο.

- Η υπόθεση της έρευνας και της εξόρυξης των υδρογονανθράκων μονοπώλησε το ενδιαφέρον της ενότητας για τα ενεργειακά, γεγονός απολύτως λογικό, αν σκεφθεί κανείς το μέγεθος του προγράμματος που εξελίσσεται και τις ισχυρές αμφιβολίες για τις συνέπειες στο περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής. Η ύψιστη προσοχή για την ακριβή υλοποίηση των κανόνων ασφαλείας αποτέλεσε την συνισταμένη των περισσότερων απόψεων στην ενότητα αυτή. Ανοικτό για περισσότερη συζήτηση παρέμεινε το θέμα της σύνδεσης της περιοχής με τον αγωγό φυσικού αερίου, καθώς και η προοπτική της ηλεκτροκίνησης των πλοίων.

- Η συζήτηση στην ενότητα των υποδομών, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, ανέδειξε ως σημαντικό θέμα τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και την ανάγκη αναβάθμισης και δημιουργίας κατάλληλων υποδομών, στο οδικό δίκτυο, τα υγρά και στερεά απόβλητα και την υδροδότηση.

- Στην ενότητα για τον τουρισμό κυριάρχησε η άποψη για την στοχευμένη προβολή των Ιονίων Νήσων στη βάση κατάλληλων επιστημονικών ερευνών, η δημιουργία συνείδησης για το επίπεδο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η λήψη μέτρων για την επιμήκυνση της περιόδου και -πάνω από όλα- η συνεργασία μεταξύ των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η σημασία της πιστής τήρησης των εργατικών δικαιωμάτων σε όλη την κλίμακα των τουριστικών επαγγελμάτων, ιδιαίτερα των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

- Στην ενότητα για τις μεταφορές, τις συγκοινωνίες και την νησιωτικότητα, ο προβληματισμός υπήρξε έντονος σχετικά με την ετοιμότητα και λειτουργικότητα των λιμανιών, αλλά κυρίως για την υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει σταθερές και ποιοτικές υπηρεσίες συγκοινωνιακών μεταφορών, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά.

Η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου από 1-1-2019 σε όλα τα νησιά, αποτελεί θετική εξέλιξη και στηρίζει την οικονομία της περιοχής μας.

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτελεί η μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου σε Γενική Γραμματεία Νήσων και Νησιωτικής Πολιτικής.

Την ενότητα απασχόλησαν επίσης ζητήματα “έξυπνων” μεταφορών και οδικής ασφάλειας, ζητήματα που συνδέονται ευθέως και με τις αρμοδιότητας της ΠΙΝ.

Ζητήθηκε η ενίσχυση της νεοσύστατης γραμμής που συνέδεσε με πλοίο τα νησιά του Ιονίου, ως σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης.

Η λειτουργία, επιτέλους, των υδατοδρομίων με την ολοκλήρωση της αδειοδότησής τους, κρίθηκαν ως πολύ μεγάλη προτεραιότητα.

Τέλος και σταχυολογώντας τα σημαντικότερα που ακούστηκαν από Υπουργούς και εκπροσώπους της κυβέρνησης ο κ. Περιφερειάρχης ανέφερε ως πολύ σημαντικά:

  • Τα ψηφιακά ΚΕΠ
  • Την παραμονή στο δημόσιο έλεγχο του Λιμένα Κέρκυρας
  • Τη δημιουργία δομής για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κάθε Επιμελητήριο της χώρας
  • Την άμεση αντιμετώπιση της οριακής κατάστασης στην ηλεκτροδότηση της Ζακύνθου, με έργα αναβάθμισης του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ
  • Τη δημιουργία Γραφείου Ιονίων Νήσων στην καρδιά της ΕΕ, τις Βρυξέλλες, σε συνεργασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τα τέσσερα Επιμελητήρια της περιοχής μας.

“Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την προαγωγή του δημόσιου, και χωρίς μεσάζοντες, διαλόγου με την κοινωνία, θα σταθούμε αρωγοί σε όλες τις προσπάθειες που έχουν αυτό τον στόχο και σκοπό και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ακουστεί η φωνή όλων των πολιτών, σε όλα τα νησιά, στα Κέντρα Λήψης αποφάσεων. Μαζί με επιστήμονες, κατάλληλους για κάθε θέμα, κυβερνητικά στελέχη που έχουν ρόλο και λόγο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συνεχίζει το διάλογο στα Ιόνια νησιά, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ολοκληρώνοντας τις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250