«Ένιψε τας χείρας της» η Δημοτική Αρχή, για τις Ανεμογεννήτριες στα Κηπούρια… (video)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 09:54

«Ένιψε τας χείρας της» η Δημοτική Αρχή, για τις Ανεμογεννήτριες στα Κηπούρια… (video)

…και έριξε το «μπαλάκι» στην κεντρική κυβέρνηση! 

«Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου…» έλεγε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τις Ανεμογεννήτριες στα Κηπούρια, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καμιναράτων Θόδωρος Κούτσης, βλέποντας την Δημοτική Αρχή να «νίπτει τας χείρας της» και να ρίχνει το … μπαλάκι στην κεντρική κυβέρνηση, προσπαθώντας να καμουφλάρει την … αδράνειά της στο θέμα. 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Οι κάτοικοι των Καμιναράτων, δια μέσω του εκπροσώπου τους κ. Στάθη Τσιβρά, ζήτησαν δυναμικές κινητοποιήσεις και κλείσιμο με μηχανήματα του δήμου του σημείου που γίνονται οι εργασίες εγκατάστασης των Ανεμογεννητριών, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την Δημοτική Αρχή.

«Φέρετε την ευθύνη ως Δημοτική Αρχή που οι Καμιναράδες είναι και πάλι εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τρίτη φορά. Ή προασπίζουμε τον τόπο μας ή μένουμε στις παρλαπίπες» ήταν τα λόγια του κ. Τσιβρά που κάλεσε για δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ (Κάμερα Γιάννης Παπαδάτος)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=eToesOuH4Os

Πριν πάρουν τον λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετήθηκε αρχικά ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής λέγοντας πως: «Υπάρχει αιολικό πάρκο και πρέπει να πάνε εκεί οι ανεμογεννήτριες και όχι να μπαίνουν όπου να ναι. Η αντίδραση θα πρέπει να πάμε στην κεντρική κυβέρνηση να διαμαρτυρηθούμε και όχι κάτω από τις ανεμογεννήτριες».
Οι τοποθετήσεις

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν επί του θέματος οι κύριοι Διονύσης Μινέτος και Διονύσης Αραβαντινός.

Μινέτος: «Πρέπει να διαφυλάξουμε την παράκτια ζώνη»

Ο Διονύσης Μινέτος τόνισε πως: « Έχουμε το ζήτημα με τα Καμιναράτα, αλλά πρέπει να δούμε συνολικά κατά πόσο θέλουμε και μας συμφέρει να γίνεται εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην παράκτια ζώνη. Πρέπει οι ανεμογεννήτριες να μπαίνουν στα κατάλληλα σημεία. Μία ζώνη 500 μέτρων από την ακτογραμμή θα πρέπει να μένει ελεύθερη και να απαγορεύεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Θα πρέπει να γίνει Νομοθετική ρύθμιση. Πρέπει να διαφυλάξουμε την παράκτια ζώνη από χρήσεις που είναι ασύμβατες στον τουρισμό. Οπότε διαφωνώ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Κηπούρια. Υπάρχουν ορεινοί όγκοι για να τοποθετηθούν».

Αραβαντινός: «Ακτιβισμός και ισχυρή νομική διεκδίκηση»

Ο Διονύσης Αραβαντινός σημείωσε τα εξής : "Υπάρχει ένα έωλο και σαθρό θεσμικό πλαίσιο πάνω στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Ο ρόλος και του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου είναι γνωμοδοτικός. Το θέμα των ανεμογεννητριών στα Κηπούρια ήρθε το 2013 στο δημοτικό συμβούλιο και τότε ήμασταν και πάλι κατά των ανεμογεννητριών. Το 2015 ως παράταξη το είχαμε επαναφέρει το θέμα, ωστόσο ως Δημοτική Αρχή αυτά τα χρόνια ήσασταν παντελώς αδρανείς. Οπότε η εταιρία προχώρησε και πήρε την νομή του χώρου και πλέον αυτή η απόφαση είναι δύσκολα αναστρέψιμη. Τα Κηπούρια πρέπει να προστατευτούν. Και υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι ακτιβιστικός και ο άλλος μία ισχυρή νομική διεκδίκηση» ήταν τα λόγια του και στην δευτερομιλία του συμπλήρωσε: “Ο αντιδήμαρχος Διονύσης Λυκούδης, έκανε απέλπιδα προσπάθεια να αποποιηθεί τις τεράστιες ευθύνες που έχει η Δημοτική Αρχή, πάνω στο ζήτημα και να τα ρίξει στην Κυβέρνηση. Εμείς προτείνουμε ακτιβισμό και ισχυρή νομική υποστήριξη».

Ο Βασίλης Ρουχωτάς από την  παράταξη "Ενωμένη Τετράπολη" της ελάσσονας αντιπολίτευσης τόνισε : «Δεν ελπίζω σε νομοθετική ρύθμιση, αλλά ας το προσπαθήσουμε. Να συστήσει το Δημοτικό συμβούλιο επιτροπή εργασίας, για να σταματήσουμε αυτές τις εταιρίες που θέλουν να φυτρώσουν παντού Ανεμογεννήτριες . Αν καταστραφούν οι παραλίες είναι «θάνατος» της περιοχής. Αυτού του τύπου την ανάπτυξη δεν την θέλουμε».

Ο Γιάννης Κουρούκλης από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης δήλωσε: «Το θέμα είναι πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό. Πρέπει να δούμε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης μεταφοράς και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν είμαστε αντίθετοι στην χρήση αιολικής ενέργειας, όμως η ιδιοκτησία και χρήση παραγωγής βρίσκονται σε μεγάλες εταιρίες. Συντασσόμαστε με τους κατοίκους και θα ζητήσουμε να αποφασίσουμε πρακτικά μέτρα και να μπει μπροστά ο Δήμος για να αποτρέψουμε την εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών».

Ο Μάκης Δεστούνης από την παράταξη «Ριζοσπάστες Ξανά» είπε : «Εχω 200 υπογραφές με κατοίκους του Αθέρα που και αυτοί έχουν πρόβλημα και ακόμα εκεί δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Να γίνει συγκέντρωση στην Παλική, ώστε να βοηθήσουμε πρακτικά την κατάσταση».

Ο Ηλίας Παρίσης των ΦΙΚΟ υποστήριξε : «Εκτός από τις κινητοποιήσεις πρέπει να εκμεταλλευτούμε ότι ήδη η Κεφαλονιά έχει πολλά Αιολικά Πάρκα και δεν μπορεί να αντέξει άλλα. Πρέπει να γίνει μία προσφυγή από την Μητρόπολη να σταματήσει το έργο» .

Ο αντιδήμαρχος Παλικής Γιώργος Κατσιβέλης υποστήριξε πως : «Δεν έχει χαθεί ο πόλεμος . Σίγουρα όμως είναι δύσκολα αναστρέψιμο. Αν είναι σταθερή και συνεχής η κινητοποίηση και η δράση του ιδιοκτήτη, που είναι η Μητρόπολη, μπορεί να στήσουν αυτοί, αλλά μετά να έρθουν να τα ξηλώσουν…»

Ο ανεξάρτητος δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Τζωρτζάτος τόνισε: « Με ωραία λόγια και μεγαλοστομίες δεν γίνεται τίποτα. Είμαστε διατεθειμένοι με τον αγώνα μας να δείξουμε ενωμένοι ότι δεν θα ανεχτούμε άλλες Ανεμογεννήτριες της Κεφαλονιάς».

Ο Βαγγέλης Κεκάτος είπε πως : "Υπάρχουν δύο δράσεις. Η μία είναι τσαμπουκάδες και η άλλη μέσω της νομικής οδού και εκεί πρέπει να κατευθυνθούμε και όχι με μαγκιές».

Το … μπαλάκι στην κεντρική Κυβέρνηση έριξε ο αναπληρωτής δήμαρχος Διονύσης Λυκούδης, λέγοντας πως : « Ακούστηκαν εδώ μέσα φωνές επανάστασης και λαϊκισμού. Τα χέρια θα έπρεπε να πάτε να τα χτυπήσετε σε αυτούς που ασκούν Κεντρική Κυβέρνηση. Να πάμε με την βουλευτή στο Υπουργείο Οικονομικών και να σταματήσει αυτή η παραχώρηση. Καλούμε την βουλευτή να πάρει πρωτοβουλία …» τα λόγια του συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Κεφαλονιά Αλέξανδρος Παρίσης λέγοντας πως: «Πρέπει να πάμε δυναμικά στην Κεντρική Κυβέρνηση. Όχι σε ανταρσίες και γκανκστεριλίκια γιατί την άλλη ώρα θα είμαι στον εισαγγελέα».

Βέβαια τα επιχειρήγματά τους δεν έπεισαν ούτε τους κατοίκους των Καμιναράτων, ούτε και τους συμβούλους της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο Διονύσης Αραβαντινός είπε χαρακτηριστικά πως: «Τρέφετε τις αυταπάτες σας ότι θα ανατρέψετε ειλημμένες αποφάσεις. Όμως πρέπει να πάρουμε μία απόφαση ότι σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο θα συμπαρασταθεί στους κατοίκους των Καμιναράτων σε όποια ενέργεια αυτοί αποφασίσουν».

Πέρασε κατά πλειοψηφία η πρόταση της δημοτικής Αρχής, που έριξε το μπαλάκι στην... Κυβέρνηση για να σταματήσουν τα έργα!

Παρακάτω οι κ. Θόδωρος Κούτσης (πρόεδρος ΤΚ Καμιναράτων), Διονύσης Σταθάτος (Πρόεδρος ΠΣ Καμιναράτων «Ο Αετός») και Στάθης Τσιβράς μιλούν για τα αποτελέσματα της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο

https://www.youtube.com/watch?v=n0IYiroGHs4

 

 DSC 0405DSC 0406DSC 0411DSC 0412DSC 0413DSC 0417

 




00 inkefalonia general ad 300X250