Σύσκεψη και συντονισμός στην "Παν- Ιόνια" άσκηση σεισμού "Λευκάδιος 2016"

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 14:43

Σύσκεψη και συντονισμός στην "Παν- Ιόνια" άσκηση σεισμού "Λευκάδιος 2016"

Συντονισμός όλων και επικαιροποίηση σχεδίου αντιμετώπισης σεισμών στο πλαίσιο της ΠΑΝ-ΙΟΝΙΑΣ Επιχειρησιακής Άσκησης Σεισμού “Λευκάδιος 2016”

Στο πλαίσιο της ΠΑΝ-ΙΟΝΙΑΣ Επιχειρησιακής Άσκησης Σεισμού “Λευκάδιος 2016” που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκάδα εντός του Νοεμβρίου -ενόψει της επετείου του σεισμού της Λευκάδας την 17η Νοεμβρίου 2015- πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου σε συνεργασία και με τη συμμετοχή του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα.

Η σύσκεψη είναι αναγκαία για να επικαιροποιήσουμε το σχέδιο αντιμετώπισης των σεισμών στα Ιόνια Νησιά και με την εμπειρία που έχουμε από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά και τη Λευκάδα, να δούμε που λειτούργησε ο σχεδιασμός και που πρέπει να εντείνουμε τις δράσεις μας, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, τονίζοντας ότι είναι άμεσης προτεραιότητας η κατ’ έτος άσκηση, με σενάριο που κάθε φορά θα αποφασίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή οργάνωση.
“Εκτός από την αντιμετώπιση χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και στην ενημέρωση, κυρίως στα σχολεία” πρόσθεσε ο κ. Γαλιατσάτος και κατέληξε: “Στόχος της ΠΙΝ είναι η άσκηση ετοιμότητας να γίνει θεσμός για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών στα Ιόνια Νησιά και τον συντονισμό όλων για την αντίδραση και την αντιμετώπιση των συνεπειών”.

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση του σχεδίου ετοιμότητας για φυσικές καταστροφές λόγω της σεισμικότητας αλλά και της ιδιομορφίας των Ιονίων Νήσων.

Ο κ. Λέκκας κυρίως επικεντρώθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού δράσεων:
1. Στα σχολεία, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των σεισμών αλλά και για την εκπαίδευση των μαθητών,
2. Στα Ιστορικά Κέντρα
3. Στις ξενοδοχειακές μονάδες όπου πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τη διαχείριση τυχόν κρίσης από τους δ/ντες και
4. Στις παραλίες.

IMG 20160916 105357

Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη κατέθεσαν τις απόψεις τους για το σενάριο της άσκησης, που ορίστηκε να πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στη Λευκάδα. Η άσκηση θα διεξαχθεί με σκοπό την ετοιμότητα σε περίπτωση σεισμού και την αντιμετώπιση των συνεπειών, όπως η εκδήλωση πυρκαγιάς, και οπωσδήποτε τον απολογισμό του συνόλου των ενεργειών και των δράσεων από τον πρόσφατο σεισμό της Λευκάδας.

Οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων συμφώνησαν να θέσουν επί τάπητος όλα τα συμπεράσματα, όπως αυτά αναδείχθηκαν από την προηγούμενη ΠΑΝ-ΙΟΝΙΑ άσκηση και με πρόταση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων ορίστηκε ομάδα επεξεργασίας όλων των αναγκαίων λεπτομερειών, αξιοποίησης των προηγούμενων εμπειριών και συμπλήρωσης των κενών, ενημέρωσης για το σενάριο της άσκησης και για τον συντονισμό.

Στη σύσκεψη επίσης συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή, ο Δ/ντης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, ο Αστυνομικός Υποδ/ντης Κέρκυρας Ιωάννης Σταυρακάκης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κέρκυρας Ανδρέας Ρίζος, ο δημοτικός σύμβουλος Παξών Γιώργος Λύχνος, ο Δ/ντης Κοινωνικής & Αντισεισμικής Άμυνας του ΟΑΣΠ Πλούταρχος Κέρπελης, η Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης του ΟΑΣΠ Χρύσα Γκουντρομίχου, ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Κώστας Γκούσης, εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Λιμενικού Σώματος, του Νοσοκομείου Κέρκυρας και της Πολιτικής Προστασίας από τη ΔΕΠΙΝ, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τους Δήμους της ΠΙΝ.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250