Σωτήρης Κουρής: «Για κάποιους ανθρώπους τα λόγια είναι φτωχά»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012 15:35

Σωτήρης Κουρής: «Για κάποιους ανθρώπους τα λόγια είναι φτωχά»

Ο επικήδειος λόγος του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης κ. Σωτήριου Κουρή, που εκφωνήθηκε στην εξόδιο ακολουθία του αείμνηστου Τάκη Παυλάτου. «Για κάποιους ανθρώπους τα λόγια είναι φτωχά, οι λέξεις είναι λίγες, οι φράσεις ανεπαρκείς, για να αποδώσουν το μεγαλείο ενός ανθρώπου, το μέγεθος μιας προσφοράς, την αξία ενός έργου.....Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε μια προσωπικότητα όπως ο Τάκης ο Παυλάτος άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την φυσιογνωμία του τόπου μας, με το πριν και το μετά γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία μας, με το τέλος μιας εποχής και την απαρχή μιας νέας.

Ως επιστήμονας, ειδικευμένος στις ασφαλείς και αντισεισμικές κατασκευές εκπόνησε τις περισσότερες μελέτες δημοσίων κτιρίων, καταστημάτων κατοικιών για την στέγαση των σεισμοπλήκτων στον τόπο μας και στην Ζάκυνθο, προσφέροντας ανιδιοτελώς, με ζήλο και αυταπάρνηση τις υπηρεσίες του, όπου απαιτήθηκε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε υπήρχε ανάγκη. Συνέταξε τον αντισεισμικό κανονισμό και εφήρμοσε πρώτος καινούργιες τεχνικές μεθόδους, αναδεικνύοντας το κεφαλλονίτικο μεγαλείο παντού, με ταπεινότητα και μετριοφροσύνη, παρά την καταξίωση και τις διακρίσεις, που τον κατέστησαν μία από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες του αιώνα στην χώρα μας

Μια προσωπικότητα διανθισμένη, με την συγκινησιακή φόρτιση και το συναίσθημα ανθρώπων που χάθηκαν, ανθρώπων που έζησαν και θυμούνται, ανθρώπων που βλέπουν, εκτιμούν και θαυμάζουν, το μεγαλείο της ψυχής, την ευρύτητα της γνώσης, την τέχνη και την δημιουργικότητα ενός επιστήμονα, ενός καλλιτέχνη, ενός σπουδαίου κεφαλλονίτη. Ενός Κεφαλλονίτη που έφυγε, μόνο σαν σώμα, καθώς η ψυχή του, το πνεύμα του, το σύνολο της παρουσίας του, αποτυπώνεται στο έργο του. Ένα έργο ζωντανό, ουσιαστικό, ανεξίτηλα χαραγμένο στο χρόνο, στην πέτρα, στην γη, στις μνήμες, την σκέψη και την καρδιά όλων μας.
Στον Τάκη τον Παυλάτο, δεν λέμε αντίο, δεν ευχόμαστε καλό ταξίδι. Δεν έχει νόημα, αφού πάντα παραμένει εκεί, πλάι μας, στα μνημεία των δημιουργιών του, στις διαστάσεις του έργου του, στην διδαχή, την γραφή και το πόνημα της σκέψης του. Καλό ταξίδι ας ευχηθούμε στον εαυτό μας, καλό ταξίδι στο χρόνο, στο χώρο, για τους επισκέπτες και τα παιδιά μας, για όλους εμάς που έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε, να εκτιμούμε, να διαχειριζόμαστε και να αξιοποιούμε όλα αυτά τα ωραία, μεγάλα και αληθινά που μας πρόσφερε , ο τόσο σημαντικός και συνάμα τόσο προσφιλής συντοπίτης μας, καλό ταξίδι για εμάς την κοινωνία και τις μελλοντικές γενεές που ζούμε μέσα στο έργο του.

Είμαστε βέβαιοι, ότι όσο αγαπάμε τον τόπο μας, σεβόμαστε την ταυτότητα και την ιστορία μας, αυτό το ταξίδι μας, θα είναι διαρκές, δημιουργικό, και προ πάντων ένα ταξίδι ασφάλειας και σιγουριάς με βάση το έργο του ΤΑΚΗ ΠΑΥΛΑΤΟΥ».




00 inkefalonia general ad 300X250