Γιώργος Τσιλιμιδός: «Μελέτη πλατείας και παραχάραξη της αλήθειας»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 05:30

Γιώργος Τσιλιμιδός: «Μελέτη πλατείας και παραχάραξη της αλήθειας»

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Αργοστολίου και της Π. Βαλλιάνου ειπώθηκαν και γράφτηκαν διάφορα παντελώς ανακριβή για την μελέτη του έργου αυτού.

Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας η οποία κακοποιείται βάναυσα και συνειδητά, από επώνυμους δημοτικούς παράγοντες αλλά και από «ανώνυμους» αρθρογραφούντες κρυπτόμενους ως συνήθως πίσω από διάφορες επωνυμίες, παραθέτω το ακριβές χρονικό της εξέλιξης της.

1. Η μελέτη ανάπλασης της πλατείας Βαλλιάνου περιλαμβάνονταν αρχικά σε ένα πακέτο μελετών που ανατέθηκε σε γραφείο μελετών κατόπιν διαγωνισμού , μαζί με τις μελέτες του κήπου Νάπιερ, του παιδικού κήπου, των πλατειών Τρωιαννάτων, Κοντογουράτων και Κομποθεκράτων. Στο αντικείμενο της περιλαμβάνονταν εκτός της πλατείας και οι οδοί Π. Βαλλιάνου και 21ης Μαίου.
2. Οι μελέτες όλες προχώρησαν ολοκληρώθηκαν και υλοποιήθηκαν τα μελετηθέντα έργα, εκτός της μελέτης ανάπλασης της πλατείας Αργοστολίου που σταμάτησε στο στάδιο της προμελέτης με απόφαση του Δ.Σ Αργοστολίου το 2000. Προμελέτη σημαίνει ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο και ένα 20σέλιδο τεύχος περιγραφής του προτεινόμενου έργου.

3. Η μελέτη ανάπλασης της πλατείας ενεργοποιήθηκε πάλι το 2009 στην δική μας δημοτική περίοδο. Ζητήθηκε με απόφαση του Δ.Σ από το μελετητικό γραφείο ένα νέο εναλλακτικό σχέδιο προμελέτης διαφορετικής διαμόρφωσης από την αρχικά κατατεθείσα προμελέτη, γιατί η αισθητική της δεν μας ικανοποιούσε. Ζητήσαμε δε στη νέα εναλλακτική προμελέτη στο αντικείμενο της να προστεθούν και όλοι οι δρόμοι που περιλαμβάνονται μεταξύ πλατείας, Π Βαλλιάνου και παραλιακής λεωφόρου.

4. Η νέα εναλλακτική προμελέτη κατατέθηκε στον Δήμο Αργοστολίου τον Νοέμβριο 2009 και μαζί με το σχέδιο της αρχικής προμελέτης ετέθη σε δημόσια παρουσίαση – διαβούλευση η οποία έγινε στις 10/02/2010 στο φουαγιέ του Δημοτικού θεάτρου με προσκεκλημένους και συμμετέχοντες όλους τους επαγγελματίες της υπό μελέτη περιοχής, το ΕΒΕΚΙ, τους εμπορικούς συλλόγους, το παράρτημα του ΤΕΕ, αρχιτέκτονες της πόλης, καλλιτέχνες κλπ. Σχεδόν ομόφωνα από τους παριστάμενους , πλέον των 50, προκρίθηκε η υιοθέτηση της διαμόρφωσης του νέου εναλλακτικού προσχεδίου, προτάθηκε δε να προστεθεί στο μελετητικό αντικείμενο και η οδός Ριζοσπαστών από την πλατεία έως την Μομφεράτου.

5. Το θέμα ετέθη στο Δ.Σ. του Δήμου Αργοστολίου τον Μάρτιο του 2010 και με την 68/2010 απόφαση του, αποφάσισε «την αποδοχή της εναλλακτικής πρότασης προμελέτης και την εντολή να συνεχίσει η μελετητική ομάδα σε στάδιο Οριστικής μελέτης συμπεριλαμβάνοντας και το τμήμα της Ριζοσπαστών». Αναθεωρήθηκε δηλαδή πλήρως η αρχιτεκτονική ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Αργοστολίου και αισθητικά και ως προς την έκταση του φυσικού αντικειμένου σε σχέση με την πρόταση του 2000.

6. Για την χρηματοδότηση της μελέτης αυτής σε τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος 2009 προβλέφθηκε πίστωση 140.000€, αφού μέχρι τότε δεν υπήρχε, από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ (κατανομή 45%) με τίτλο « Μελέτη ανάπλασης – διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων κεντρικής πλατείας Αργοστολίου».

7. Η μελέτη εκπονήθηκε ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στον Δήμο Αργοστολίου τον Σεπτέμβριο του 2010 όπου και παρελήφθη από την Τεχνική Υπηρεσία.Ήταν συνταγμένη σε δύο κεφάλαια η οριστική μελέτη, όπως είχε απαιτηθεί με την 68/2010 απόφαση του Δ.Σ. για διευκόλυνση στην εξεύρεση πόρων. Το πρώτο περιελάμβανε την πλατεία Βαλλιάνου, την οδό 21ης Μαΐου και την οδό Π. Βαλλιάνου. Το δεύτερο περιελάμβανε τους υπόλοιπους δρόμους της εναλλακτικής πρότασης προμελέτης και το τμήμα της Ριζοσπαστών. Δεν εισήχθη στο Δ.Σ του Δήμου Αργοστολίου για αποδοχή διότι συνέπεσε η προεκλογική περίοδος των Δημοτικών εκλογών του 2010 και απαγορεύονταν εκ του νόμου η εισαγωγή θεμάτων τέτοιου είδους.

8. Η μελέτη η τότε πρόκειται να υλοποιηθεί, για να ακριβολογούμε τμήμα της, έτσι φάνηκε από τα διαδικτυακά μέσα κατά την παρουσίαση της αλλά και βεβαιώνεται από τους παριστάμενους στις παρουσιάσεις και τότε και τώρα. Η μόνη αλλαγή που επέφερε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κεφαλονιάς ήταν να ζητήσει τον τεμαχισμό της μελέτης σε μικρότερες ενότητες.

Η μη αξιοποίηση της σε ευνοϊκότερη χρονική συγκυρία όπως την περίοδο 2011-13 που οι διατιθέμενοι πόροι μέσω του ΕΣΠΑ ήταν και πολλοί και εγγυημένοι στέρησε την δυνατότητα της υλοποίησης στο σύνολο της και με σίγουρη χρηματοδότηση. Ελπίζουμε το δημοπρατηθέν έργο να προχωρήσει απρόσκοπτα και η οικονομική κατάντια της χώρας να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη ροή των εθνικών πόρων που θα την χρηματοδοτήσουν για το καλό όλων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΣ