Η απάτη της «κοινωνικής πολιτικής υπερ των ευπαθών ομάδων»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 14:34

Η απάτη της «κοινωνικής πολιτικής υπερ των ευπαθών ομάδων»

Πρόκληση και εμπαιγμό αποτελούν οι διακηρύξεις περί «αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων», περί «ενίσχυσης της στήριξης των ατόμων με ψυχικά προβλήματα, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των ανέργων και των οικογενειών τους» από τους επίδοξους μελλοντικούς δημάρχους και περιφερειάρχες των παρατάξεων του ευρωμονόδρομου. Οι παραπάνω άδειες υποσχέσεις μόνο οργή πρέπει να προκαλούν στους ψυχικά πάσχοντες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, όπως και σε όλο το λαό της Κεφαλονιάς, καθώς επιχειρούν να κάνουν εμπόριο ελπίδας πάνω στον ανθρώπινο πόνο και τα απομεινάρια όσων ισοπέδωσε κυριολεκτικά η βάρβαρη πολιτική της Ε.Ε και του κεφαλαίου, πολιτική που υλοποιεί πιστά η κυβέρνηση και η περιφερειακή και τοπική διοίκηση στους παραπάνω τομείς.

Οι παρατάξεις που μοιράζουν αυτές τις υποσχέσεις στηρίζονται από πολιτικούς χώρους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που πρωτοστάτησαν το προηγούμενο διάστημα στην ευθυγράμμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας που είχαν απομείνει με το πλαίσιο που καθορίζει η ΕΕ. Η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα πανελλαδικά και εκφράζεται και στο νησί της Κεφαλονιάς μιλά από μόνη της.

Τα παραδείγματα δεν είναι λίγα:

• Στο όνομα της «αποασυλοποίησης» καταργούνται καθημερινά κλίνες στα δημόσια ψυχιατρεία με σκοπό το οριστικό κλείσιμό τους μέχρι το 2015 (σύμφωνο Andor- Λυκουρέντζου). Στόχος είναι να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη της νοσηλείας και αποκατάστασης των ψυχικά ασθενών, να μετακυλήσει την ευθύνη και το κόστος της θεραπείας στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, να διευρυνθεί το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης.

• Την ίδια στιγμή ΕΕ και συγκυβέρνηση έχουν ισοπεδώσει κυριολεκτικά τις εξωνοσοκομειακές δομές που προσφέρουν φροντίδα των ασθενών στην Κοινότητα με στόχο την ελαχιστοποίηση των ψυχιατρικών υποτροπών και των ακουσίων νοσηλειών. Άμεσο τοπικό παράδειγμα η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς- Ζακύνθου- Ιθάκης («ΜΕΤΑΒΑΣΗ»), όπου η περικοπή της χρηματοδότησής της από το Υπουργείο Υγείας έχει φτάσει πάνω από 50% , προσπαθώντας να επιβιώσει με τα ψίχουλα του ΕΣΠΑ έως το 2015, με 4 εργαζόμενους θεραπευτικό προσωπικό στην Κεφαλονιά να προσπαθούν να καλύψουν τις αυξανόμενες ψυχοκοινωνικές ανάγκες όλων των περιοχών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

• Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το Κέντρο Ημέρας Κεφαλονιάς «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», δομή αποκατάστασης, το οποίο προσπαθεί να εκπαιδεύσει ψυχικά πάσχοντες και άτομα με ειδικές ανάγκες σε δεξιότητες απαραίτητες για την αυτοεξυπηρέτηση, την επιβίωση και την ένταξή τους στην κοινωνία, με μόλις 3 εργαζόμενους, που μάλιστα μετά τις απανωτές περικοπές από το Υπουργείο Υγείας, εργάζονται όλοι με μερική απασχόληση.

• Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΑΠΟΠΛΟΥΣ», όπου, όπως και στα υπόλοιπα Κέντρα Πρόληψης της χώρας, η προγραμματική σύμβαση των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης έληξε και δεν έχει ανανεωθεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν απλήρωτοι και να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ολοένα αυξανόμενες ψυχοκοινωνικές ανάγκες του νομού.

• Το Καφενείο της Καμπάνας που ανήκει στον ΚΟΙΣΠΕ «ΡΟΤΑ», βρίσκεται κλειστό από τον περασμένο Μάιο, με συνέπεια όλα τα άτομα που απασχολούνταν και εκπαιδεύονταν σε κοινωνικές και εργασιακές δεξιότητες να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και να έχουν αποσυρθεί, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης, της λογικής της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας», της «ανταποδοτικότητας» με κριτήρια αγοράς, αλλά και όσων μετέτρεψαν το θέμα αυτό σε επικοινωνιακή φιέστα όλο το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως λύση και με την πόρτα του καφενείου να παραμένει εδώ και ένα χρόνο κλειστή.

• Η οδύσσεια που περνάνε οι ψυχικά πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρία καθώς εξαναγκάζονται να περνάνε κάθε λίγο από επιτροπή του ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) για επανεκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας για την έγκριση του πενιχρού επιδόματος που δεν τους επιτρέπει καν να καλύψουν τα στοιχειώδη, δεν έχει προηγούμενο. Η κυβέρνηση σηκώνει την προπαγάνδα περί των αναπήρων "μαϊμού" γιατί θέλει να συγκαλύψει την σχεδιαζόμενη επέλαση κατά των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων, για να συμπιεστεί το εισόδημα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, για να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου για να φορτωθεί το κόστος για τη στήριξη του αναπήρου και του χρονίως πάσχοντα στην ήδη εξαθλιωμένη εργατική λαϊκή οικογένεια.

• Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί το ολοένα αυξανόμενο ποσοστό συμμετοχής στα πανάκριβα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα και αναπηρίες. Η επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη φαρμακευτική περίθαλψη είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν με πρόσχημα την «περιστολή της σπατάλης» και στόχο να μειωθεί η κρατική και ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη, κάτι που έχει σαν συνέπεια να μην είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της συμμετοχής και να καταλήγουν να μη λαμβάνουν τα απαραίτητα φάρμακα, κάτι που τους θέτει σε άμεσο κίνδυνο.

• Παρόμοια είναι η εικόνα και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Περατάτων και του ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων, με κύρια προβλήματα την υποστελέχωση, την ανεπάρκεια των κτιριακών εγκαταστάσεων και τη μεταφορά των μαθητών.

• Το ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) παραμένει ένα κτίριο «φάντασμα», που η υποστελέχωση έχει σαν αποτέλεσμα να αδυνατεί να καλύψει τις αποκαταστασιακές ανάγκες των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επιπλέον, μετά τις διαθεσιμότητες των οδηγών του νοσοκομείου δεν υπάρχει πλέον οδηγός να εκτελεί τη μεταφορά των μαθητών με ειδικές ανάγκες , με αποτέλεσμα να στερούνται πλέον και την εργοθεραπεία και τη φυσιοθεραπεία που έκαναν στα πλαίσια αυτής της δομής.

• Ως προς την «αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης για τους άνεργους και τις οικογένειές τους» η συνταγή διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης και της ανεργίας είναι τα Κοινωνικά Παντοπωλεία των Δήμων, αλλά και τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας (τα λεγόμενα 5μηνα) όπου ο εργαζόμενος θεωρείται «ωφελούμενος». Τα προγράμματα αυτά, στα οποία έχουν πρωτοστατήσει Δήμοι και Περιφέρειες, αποτελούν οδηγία της ΕΕ, ανακυκλώνουν την ανεργία και προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα στους εργοδότες.

• Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς που ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ στα πλαίσια της ευρωενωσιακής πολιτικής για την «προώθηση της ισότητας των δυο φύλων» αποτελεί κυριολεκτικά πρόγραμμα μιας χρήσης με ημερομηνία λήξεως, όπου στελεχώθηκε με κριτήριο τον χρόνο ανεργίας, μεταξύ άλλων, ως τεχνική μείωσης των ποσοστών ανεργίας.


Η διπλή καταπίεση που βιώνουν οι γυναίκες (ταξική και φυλετική) δεν μπορεί ποτέ να εξαλειφθεί στα πλαίσια του καπιταλισμού. Τα προβλήματα του φύλου έχουν τη ρίζα τους, διαπλέκονται με τις κοινωνικές - ταξικές διαφορές στο επίπεδο της κοινωνίας, αλλά και της συνείδησης που διαμορφώνει και στα δύο φύλα η χρόνια φυλετική ανισοτιμία στις ταξικές κοινωνίες.

• Ως προς τη φροντίδα των ηλικιωμένων: Το κτιριακό ζήτημα δεν έχει λυθεί ακόμη και στα δυο Γηροκομεία (Αργοστολίου και Ληξουρίου) με αποκορύφωμα τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται ακόμη στο κλειστό Γυμναστήριο Ληξουρίου, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια ηλικιωμένων και εργαζομένων, οι οποίοι δουλεύουν επί μήνες απλήρωτοι και με μείωση των αποδοχών. Το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που παρέχει κατ' οίκον φροντίδα σε ηλικιωμένους φυτοζωεί και κρίνεται η συνέχιση της λειτουργίας του κάθε λίγο, θέτοντας σε ατέλειωτη ομηρία και καθεστώς ανασφάλειας τους εργαζόμενους και τους ηλικιωμένους.

Έτσι αντιλαμβάνεται η δημοτική και περιφερειακή αρχή, αλλά και οι επίδοξοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που είναι πιστοί στον ευρωμονόδρομο και τη στρατηγική του κεφαλαίου, την «κοινωνική πολιτική» και τη «στήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων». Μοιράζουν υποσχέσεις για «δικαιώματα», «ισότιμη συμμετοχή», «άρση των κοινωνικών ανισοτήτων», πάνω στα ερείπια που οι πολιτικοί χώροι που τους στηρίζουν δημιούργησαν. Τάζουν γενικά και αόριστα «συντονισμό» των αρμόδιων υπηρεσιών (λες και αυτό είναι το μέχρι τώρα πρόβλημα) , χωρίς να λένε κουβέντα για τις μέχρι τώρα πολιτικές ευθύνες των χώρων που εκπροσωπούν.


Όλα τα προβλήματα αυτά δεν είναι τυχαία, ούτε δημιουργήθηκαν από μόνα τους, αποτελούν αποτέλεσμα της στρατηγικής του κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της Ε.Ε και των εκφραστών της σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας και της φροντίδας των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ώστε να διευκολυνθεί το κράτος να ξεφορτωθεί την ευθύνη του και να ανοίξει ο δρόμος για τη μεγέθυνση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτό τον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα, με τραγικές συνέπειες στα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών.


Ο λαός της Κεφαλονιάς να βγάλει συμπεράσματα από την εμπειρία του στους παραπάνω ευαίσθητους τομείς και να μετατρέψει την οργή του σε συνειδητή επιλογή για τις αιτίες, ως κριτήριο ψήφου στις Δημοτικές, Περιφερειακές εκλογές και Ευρωεκλογές. Να μη παρασυρθεί άλλη μια φορά από τις σειρήνες των υποσχέσεων και να μη συμβάλλει με την ψήφο του στην πλήρη διάλυση των υπηρεσιών και των δομών. Η Δημόσια Δωρεάν ψυχιατρική και κοινωνική φροντίδα είναι δικαίωμα όλων.
Με ισχυρό ΚΚΕ και εσένα στον αγώνα αγωνιζόμαστε για τα σύγχρονα δικαιώματα της κοινωνίας.

Ψηφίζουμε, δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Γιατί δύναμη και ελπίδα είναι του λαού!

Ζιάννη Αφροδίτη,

εργαζόμενη «ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ», μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250