Σωτήρης Κουρής στον απολογισμό του έργου του : Ζητώ συγνώμη για όσα δεν έγιναν (VIDEO)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014 06:07

Σωτήρης Κουρής στον απολογισμό του έργου του : Ζητώ συγνώμη για όσα δεν έγιναν (VIDEO)

Επιμέλεια - Ρεπορτάζ : Χρήστος Λαμπράκης Εφ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης κατά τη διάρκεια της θητείας του πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σ. Κούρης, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Πολιτικής κ. Τ. Γρουζή.

Ο κ. Κουρής κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησής έδωσε έμφαση στη σημαντικά μειωμένη διανομή πόρων αλλά και προσωπικού ενώ αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή για όσα δεν έγιναν. «Θέλω ειλικρινά να ζητήσω συγνώμη από όλους τους πολίτες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για ό,τι δεν έχουμε κάνει γι' αυτούς, είτε λόγω δικής μας υπαιτιότητας ή λόγω υπαιτιότητας άλλων», όπως τόνισε.
Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στο έργο των υπηρεσιών της Περιφέρειας προχώρησε σε λεπτομερή απολογισμό της παρουσίας της Π.Ε. με έργα που έχουν γίνει ή βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω ΚΑΠ και προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων αλλά και έργα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους μέσω ΕΣΠΑ.

Λεπτομερέστερα, μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της ομιλίας του κ. Κουρή

  • Μεγάλο έλλειμμα χρηματοδότης - Σοβαρή έλλειψη προσωπικού

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της έλλειψης πόρων ο κ. Κουρής επισήμανε : «Όλο αυτό το διάστημα διαχειρισθήκαμε τη φτώχεια μας. Φθάσαμε στο σημείο το 2012 να μην έχουμε καθόλου χρηματοδοτήσεις για τη διαχείριση του προγράμματός μας. Οι περιφέρειες που προήλθαν από τον «Καλλικράτη» δεν έχουν άλλες χρηματοδοτήσεις εκτός αυτών του κεντρικού κράτους ».
Ο Αντιπεριφερειάρχης στάθηκε στη μεγάλη μείωση λόγω συνταξιοδοτήσεων ή μετατάξεων του ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών της ΠΕ , το οποίο από τα 142 άτομα που ήταν το 2010 μειώθηκε στα 90 το 2013, υπογραμμίζοντας την αδυναμία διενέργειας προσλήψεων νέου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών αλλά και τις συνέπειες στην ταχύτητα εκτέλεσης των έργων.

  • Λεπτομερής παρουσίαση των έργων

Στη συνέχεια ο κ. Κουρής παρουσίασε αναλυτικά όλα τα έργα που έγιναν σε Κεφαλονιά και Ιθάκη , την προηγούμενη τριετία , ξεκινώντας από τα κατασκευαστικά έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου με ασφαλτοστρώσεις , σημάνσεις, ηλεκτροφωτισμό, διαμορφώσεις και βελτιώσεις.
Στο τέλος της ανάρτησης μπορείτε να δείτε τις σχετικές διαφάνειες όπου αποτυπώνεται κάθε έργο με το εκάστοτε κόστος καθώς και συνοδευτικές φωτογραφίες.

  • Για το περιβαλλοντολογικό κτίριο στον Αίνο (VIDEO)

Ο κ. Κουρής στάθηκε στο περιβαλλοντολογικό κτίριο στον Αίνο. Δείτε στο VIDEO που ακολουθεί τις δηλώσεις του σχετικά με το θέμα
https://youtu.be/KH-4WEo8wvE

  • Αλλαγές στον οδικό άξονα προς αεροδρόμιο

Αναφερόμενος στο σπουδαίο, όπως το χαρακτήρισε, έργο που έχει κωλύσει και ξεκινά από το τη διασταύρωση για το αεροδρόμιο στα Σβορωνάτα μέχρι και την είσοδο του ο κ. Κουρής τόνισε :
«To έργο που αναλάβαμε να το ολοκληρώσουμε με πεζόδρομο, ποδηλατοδρόμο και φωτισμό ξεκίνησε (έχουν μπει ήδη οι πάσσαλοι) όμως η απαλλοτρίωση βρίσκεται στην ευθύνη του Υπουργείου Συγκοινωνιών, λόγω της ύπαρξης του αεροδρομίου.
Η απαλλοτρίωση όμως έχει κωλύσει σε ενστάσεις ιδιοκτητών που θεωρούν ότι δεν είναι σε αυτά τα σημεία. Σε συνεργασία με το Υπουργείο θα καταφύγουμε στα Δικαστήρια. Το πρώτο κομμάτι του δρόμου έως τη στροφή που δεν υπάρχουν προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις θα προχωρήσουμε τάχιστα ώστε να το φτιάξουμε».
Στον προγραμματισμό της Αντιπεριφέρειας συγκαταλέγεται και η νέα χάραξη δρόμου μήκους 6χλμ, όπου θα ξεκινά από τον κόμβο του αεροδρομίου και θα καταλήγει στον κόμβο της Κρανιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρή ο νέος αυτός δρόμος θα λύσει τα προβλήματα της Λειβαθούς και της Λάσσης από τη διακίνηση των μεγάλων οχημάτων και τον λεωφορείων, δίνοντας μελλοντικά τη δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης στο αεροδρόμιο.
Έργα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
Μεταξύ των έργων βρίσκονται σε εξέλιξη με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων υποδοχής κρουαζιεροπλοίων με τρεις νησίδες παραβολής και έναν διάδρομο προσπέλασης μπροστά από την «απέναντι ΔΕΗ», η ανέγερση του 1ου και 2ου Λυκείου Αργοστολίου , η ανανέωση των στολών των φιλαρμονικών Κεφαλονιάς κ.α.

  • Για την υπεξαίρεση στην τ. Νομαρχία (VIDEO)

Τόσο κατά την έναρξη, όσο και στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Κουρής αναφέρθηκε στο περιβόητο σκάνδαλο με την υπεξαίρεση πακτωλού χρημάτων στην τέως Νομαρχία. Δείτε στο παρακάτω VIDEO τι είπε :
https://youtu.be/tUeTKirIYig

  • Για τις συγκοινωνίες της Κεφαλονιάς  - Σκάνδαλο οι αερομεταφορές (VIDEO)

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κατασκευής και λειτουργία υδατοδρομίου –το οποίο αποτελεί ουραγό για το νησί μας καθώς, Κέρκυρα , Ζάκυνθος και άλλες περιοχές έχουν προχωρήσει- ο κ. Κουρής υποστήριξε ότι περιμένει τις ενέργειες της Προέδρου του λιμενικού ταμείου κας Ε. Κατσαϊτη, ώστε να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός και να αναλάβει ο ανάδοχος. Στην περίπτωση που δεν προχωρήσει το θέμα από την κα Κατσαϊτη, το έργο θα το αναλάβει η περιφέρεια.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην αεροπορική συγκοινωνία των Ιονίων Νήσων υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός , χαρακτηρίζοντας ως σκάνδαλο το να επιχορηγείται το δρομολόγιο Ηράκλειο - Κέρκυρα και όχι η σύνδεση των νησιών του Ιονίου.

Δείτε αναλυτικά τι υποστήριξε στο παρακάτω VIDEO

https://youtu.be/NhDcIJ3s1Qk

  • Ευφάνταστη ιδέα για τη φύλαξη των κάστρων

Ο Αντιπεριφερειάρχης έριξε στο τραπέζι μια ευφάνταστη ιδέα για τη φύλαξη όλων των κάστρων της Κεφαλονιάς. Πιο συγκεκριμένα πρότεινε την πρόσληψη μέσω ΕΣΠΑ προσωπικού 500 ατόμων, μεταξύ των οποίων και έφιππων (!) , το οποίο ντυμένο με στολές εποχής, θα αναλάβει τη φύλαξη τους αλλά και την ξενάγηση των επισκεπτών.

Τέλος , ο κ. Κουρής αναφέρθηκε στις πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις της Π.Ε. και τη συνεργασία με το κοινωνικό παντοπωλείο και το φιλόπτωχο της Ι.Μ.

Ακολούθησε η τοποθέτηση της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Γρουζή για τη νησιωτικότητα, θέμα για το οποίο θα υπάρξει νέα ανάρτηση.

Δείτε εδώ το σύνολο της συνέντευξης τύπου
https://youtu.be/KYHqvY8hU1Y

Δείτε παρακάτω το σύνολο των παρουσιάσεων




00 inkefalonia general ad 300X250