Επερώτηση για τις πυρκαγιές απο Λαϊκή Συσπείρωση

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 15:05

Επερώτηση για τις πυρκαγιές απο Λαϊκή Συσπείρωση

Κύριε Περιφερειάρχη, Tο Σάββατο 17/8/2013 σημειώθηκε μεγάλη καταστροφική φωτιά στην Παλλική. Από τότε μέχρι σήμερα επιδεικνύεται η ίδια ολιγωρία για τα αναγκαία μέτρα στήριξης των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, που επιδείξατε δύο μήνες τώρα, που η Λαϊκή Συσπείρωση θέτει το θέμα λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων συστηματικής αντιπυρικής προστασίας την καλοκαιρινή περίοδο, σε όλα τα Ιόνια Νησιά. (μπήκε ως θέμα συζήτησης στο Π.Συμβούλιο τελικά δύο μήνες μετά και μάλιστα με τηλεδιάσκεψη!!!). Με διάφορα προσκόμματα και συνεχείς αναβολές τελικά, καταφέρατε να σας προλάβει για άλλη μια φορά η καταστροφική μανία της φωτιάς, με μεγάλες καταστροφές για τους πολίτες.

Τελικά και εκ των πραγμάτων η παραπάνω ολιγωρία σας εξελίχθηκε σε θανάσιμη συνειδητή πολιτική πράξη αφού, εκτός των άλλων, χρονίζουν άλυτα ζητήματα όπως, π.χ. η άμεση ενεργοποίηση των εναέριων μέσων καταστολής της φωτιάς, η αδυναμία των χερσαίων μέσων λόγω της αποψίλωσης σε μέσα και προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας αλλά και λόγω των ανύπαρκτων ή πλημμελών έργων και υποδομών, (σύγχρονα αυτοκίνητα, λίγο προσωπικό, αντιπυρικές ζώνες, πυροσβεστικοί κρουνοί κλπ.). Τελικά παρότι οι υπάρχουσες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας αντέδρασαν άμεσα και με αυτοθυσία μαζί με αρκετούς εθελοντές πολίτες, το αποτέλεσμα ήταν πολύ καταστροφικό.

Η παραπάνω κατάσταση, λειτουργώντας συμπληρωματικά με την πολιτική εγκατάλειψης που προωθούν συγκυβέρνηση-ΕΕ για τον πρωτογενή τομέα, δίνει τελειωτικά χτυπήματα σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Στα 3.000 περίπου καμένα στρέμματα αγροτικής γης και βοσκοτόπων στην περιοχή της Παλλικής, κάηκαν και δεκάδες ζώα κτηνοτρόφων, εκατοντάδες ελαιόδεντρα και υποδομές, ενώ τα εναπομείναντα ζώα πρέπει πλέον να τρέφονται με τις πανάκριβες ζωοτροφές για να επιβιώσουν, επιβαρύνοντας επιπλέον τους ήδη εξαθλιωμένους οικονομικά κτηνοτρόφους. Σήμερα ζητούν άμεση και γενναία αποζημίωση (ο ΕΛΓΑ ζήτησε από τους κτηνοτρόφους να προπληρώσουν 2 ευρώ για αυτοψία και εκτίμηση για κάθε καμένο ζώο !!!), αλλά και να παρθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας που απαιτούνται, μετά από τέτοιες καταστροφές.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε :
• Να δοθούν πλήρεις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ άμεσα και η καταγραφή των ζημιών να γίνει χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους πληγέντες
• Να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν άμεσα και πριν το χειμώνα έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας κ.α..
• Να δοθεί άμεση οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών
• Να ενισχυθεί άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία με μέσα και μόνιμο προσωπικό αλλά και να υπάρξουν και να λειτουργούν όλες οι απαραίτητες υποδομές άμεσης και αποτελεσματικής πρόληψης και καταστολής της φωτιάς, (ανανέωση του πεπαλαιωμένου μηχανολογικού του εξοπλισμού, ενίσχυση γενικότερα της υλικοτεχνικής του υποδομής, αντιπυρικές ζώνες, πυροσβεστικοί κρουνοί κλπ.).

Κέρκυρα 28 Αυγούστου 2013

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Θ. Γουλής, Ι. Κορφιάτης , Δ. Μαντζουράτος




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250