Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας για τον Δήμο Ληξουρίου – Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ληξουρίου
Εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για αντιπυρική προστασία στο Δήμο Ληξουρίου
Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος μας έχει υποστεί καταστροφές από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.ά. Τα τραγικά τους αποτελέσματα οφείλονται, κυρίως, στην έλλειψη στοιχειώδους μέριμνας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί απλή διαπίστωση. Αντιθέτως, είναι συνέπεια της ανεύθυνης πολιτικής που ασκούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και στην οποία η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ληξουρίου βάζει πλάτη.
Την ίδια ώρα που η Περιφέρεια και ο Δήμος Ληξουρίου αδυνατούν να υλοποιήσουν τον «επιτελικό, εκτελεστικό και υποστηρικτικό» ρόλο τους, όπως προβλέπει η νέα χάρτα των ΟΤΑ, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, προωθείται η εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων και έργων σε όλη τη χώρα, καθώς και στο Δήμο μας. Τα σχέδια αυτά εξυπηρετούν αποκλειστικά τη στήριξη επιχειρηματικών επενδύσεων, κυρίως του τουριστικού «προϊόντος», δηλαδή τη διασφάλιση του υπάρχοντος καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης.
Η παραπάνω κατεύθυνση διαπερνά το σύνολο της πολιτικής δράσης του Δήμου μας, ο οποίος αδυνατεί, έστω στο ελάχιστο, να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του λαού της Παλικής από τα φυσικά φαινόμενα. Δε
Η Δημοτική Αρχή, μη διαθέτοντας ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση όλων των φυσικών φαινομένων (ιδιαίτερα των πυρκαγιών), δε βγάζει άχνα για τις χρόνιες και τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, την ισχνή χρηματοδότηση για την πολιτική προστασία, την απουσία έργων αντιπυρικής προστασίας, τον ελάχιστο εξοπλισμό, καθώς και την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αρκούμενη στην ανεπαρκή καταστολή των φαινομένων και στη χρήση κάποιων χρηματοδοτικών εργαλείων, των οποίων η επιλεξιμότητα δεν αφορά σοβαρά και αναγκαία έργα υποδομής και προστασίας, ακολουθεί την κυβερνητική γραμμή της αντιμετώπισης του προβλήματος μέσα από την ατομική ευθύνη κάθε ιδιοκτήτη.
Τα παρωχημένα σχέδια πολιτικής προστασίας «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» και «ΙΟΛΑΟΣ» (για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από σεισμούς και δασικές πυρκαγιές αντίστοιχα), οι ελάχιστες χρηματοδοτήσεις, το περιορισμένο προσωπικό και η φαύλη διαχείριση των απευθείας αναθέσεων φανερώνουν το «ενδιαφέρον» της Δημοτικής Αρχής. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο οδηγεί σε επικίνδυνη ανασφάλεια για τον λαό, που τη βιώνει σε κάθε εκδήλωση φαινομένου.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, που προβάλλει το σύστημα 112, καλλιεργεί, μαζί με τη Δημοτική Αρχή και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον εφησυχασμό. Την ίδια ώρα, έχει διακόψει πλήρως τη χρηματοδότηση για τον αντισεισμικό έλεγχο σε όλα τα κτίρια (ιδιαίτερα σε σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.), τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για τη φιλοξενία σεισμοπλήκτων σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου, τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τις αντιπυρικές ζώνες, τα σχέδια διαφυγής πληθυσμού, καθώς και την επαρκή στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό. Και όλα αυτά, ενώ οι μεγαλοεργολάβοι επωφελούμενοι από την έλλειψη αυτών των έργων «κάνουν πάρτι».
Σε αυτές τις συνθήκες, δεν πρέπει να υποτιμάται ότι η πολιτική προστασία συνδέεται όλο και περισσότερο με την κατασταλτική λειτουργία του κράτους και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ληξουρίου πρωτοπορεί σε αυτό, έχοντας δαπανήσει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για να εγκαταστήσει ένα δίκτυο καμερών και «έξυπνων συστημάτων», τα οποία συνδέονται απευθείας με τους παραπάνω σχεδιασμούς της κυβερνητικής πολιτικής προστασίας.
Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν αμφισβητούν τον πυρήνα αυτής της πολιτικής, που θεωρεί κόστος τα μέτρα και τα έργα προστασίας. Αυτές, είτε έχοντας ενσωματωθεί πλήρως στη Δημοτική Αρχή είτε όχι, προτείνουν διαχειριστικές λύσεις εντός των γενικών κατευθύνσεων της πολιτικής της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ κ.λπ. Επισημαίνουν προφανείς ελλείψεις, αποκρύπτοντας την αιτία τους και τη συνενοχή τους στην προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, καταθέτει σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας για τον Δήμο μας. Το σχέδιο αυτό αντιτίθεται στην επιλογή όλων των κυβερνήσεων και της Δημοτικής Αρχής, που προωθούν τον διαχωρισμό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την καταστολή τους, καθώς αυτός είναι αντιεπιστημονικός και, εντέλει, επικίνδυνος.
Προτάσεις για την ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ στον Δήμο Ληξουρίου
- Χρηματοδότηση: Εδώ και τώρα η Δημοτική Αρχή να απαιτήσει αύξηση της χρηματοδότησης για την πυροπροστασία. Οι 67.000,00 ευρώ (!) από τους ΚΑΠ για το 2025, δεν φθάνουν ούτε για τις βασικές αποψιλώσεις.
- Πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός: Να εξασφαλιστεί πλήρης στελέχωση του πυροσβεστικού κλιμακίου στο Ληξούρι και γενικότερα των πυροσβεστικών υπηρεσιών όλου του νομού με το απαραίτητο προσωπικό, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, καθώς και συντήρηση και προστασία του στόλου των οχημάτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού με στέγαστρα κ.ά. Να σταματήσει η δέσμευση μεγάλου μέρους του προσωπικού από τη Fraport. Επιπλέον, να διεκδικηθούν προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στη Διεύθυνση Δασών Κεφαλονιάς, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση, ώστε να υλοποιούνται με αυτεπιστασία τα εδαφοτεχνικά έργα πρόληψης.
- Μελέτη αντιπυρικής προστασίας: Ο Δήμος πρέπει να απαιτήσει από τη Δασική Υπηρεσία την εκπόνηση μελέτης αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της Παλικής. Η μελέτη αυτή να έχει ως κριτήριο την προστασία της περιουσίας των γεωργοκτηνοτρόφων και του περιβάλλοντος, περιλαμβάνοντας τα απαραίτητα έργα για τον σκοπό αυτό. Η ιδιοκτησία γης δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για την αποφυγή καθαρισμών και άλλων έργων, όπως, για παράδειγμα, η διάνοιξη δασικού οδικού δικτύου. Στο πλαίσιο της αντιπυρικής μελέτης, θα πρέπει να προβλεφθούν και να κατασκευαστούν:
- Έργα επέκτασης και συντήρησης του δικτύου δασικών και αγροτικών δρόμων.
- Κατασκευή δικτύου υδατοδεξαμενών, στεγασμένων και μη, χωρητικότητας 250-400 κυβικών μέτρων, σε περιοχές που θα υποδείξει η μελέτη αντιπυρικής προστασίας της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να μπορούν να αντλούν νερό ακόμη και τα ελικόπτερα, τα οποία πρέπει να εξοικονομούν χρόνο σε σχέση με τη χρήση της θάλασσας. Οι υδατοδεξαμενές του Δήμου, που είναι ελάχιστες, καθώς και το μικρό πυροσβεστικό όχημα 4x4, δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρά μόνο για πολύ μικρά συμβάντα. Πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα αρκετές δεξαμενές χωρητικότητας 12-15 κυβικών μέτρων σε διάφορα σημεία.
- Επέκταση του δικτύου πυροσβεστικών κρουνών σε θέσεις που θα προβλέπει η μελέτη αντιπυρικής προστασίας.
- Διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, εφόσον κριθεί απαραίτητο από τη μελέτη αντιπυρικής προστασίας.
- Κατασκευή των υδατοφραγμάτων Κατωγής και Λυχνιά, τα οποία, πέρα από τη χρήση τους για αρδευτικές και άλλες ανάγκες, θα παρέχουν νερό για αντιπυρική χρήση.
- Καθαρισμός κοινοτικών και αγροτικών δρόμων: Πρέπει να γίνει άμεσα καθαρισμός των πρανών, καθώς παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα. Αρκετοί δρόμοι παραμένουν ακαθάριστοι, με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας, σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, όπως ενδεικτικά στην κοινότητα Ριφίου (Βαριά, Καμπιά, Καμίνια, Μπαλότατος, Κοντουριώτικο) κ.ά. Ο Δήμος πρέπει να αναλάβει τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της προσβασιμότητάς τους, σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία.
- Καθαρισμός οικοπέδων: Επιβάλλεται άμεσα ο πλήρης καθαρισμός δημόσιων και ιδιωτικών οικοπέδων από τη βλάστηση που αποτελεί καύσιμη ύλη. Σε περιπτώσεις όπου συμπολίτες αδυνατούν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους (π.χ. λόγω απουσίας στο εξωτερικό ή οικονομικής δυσχέρειας), να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο και ο καθαρισμός να γίνει με ευθύνη του Δήμου.
- ΧΥΤΑ Παλλοστής και ανεπίσημες χωματερές: Παρόλο που η κατάσταση στον ΧΥΤΑ Παλλοστής έχει βελτιωθεί, πρέπει να εξασφαλιστεί η πλήρης αντιπυρική του προστασία. Επιπλέον, ο Δήμος Ληξουρίου διατηρεί ανεπίσημες χωματερές, οι οποίες δεν σχετίζονται με τα «πράσινα σημεία», όπου οι πολίτες μπορούν να αποθέτουν υπολείμματα από καθαρισμούς οικοπέδων, ογκώδη αντικείμενα κ.ά. Αυτά τα υλικά πρέπει να συλλέγονται άμεσα, ώστε να μην δημιουργούνται χωματερές. Οι ανεπίσημες χωματερές (π.χ. Σουλλάροι, Σφαγεία, περιοχή μεταξύ Ριφίου και Καμιναράτων κ.ά.) αποτελούν υγειονομικούς κινδύνους και εστίες για καταστροφικές πυρκαγιές, όπως συνέβη πέρυσι και φέτος.
- Δημοτικοί κρουνοί: Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τους δημοτικούς κρούνους. Σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ, ο Δήμος πρέπει να εξασφαλίσει την κάλυψη όλων των περιοχών, τη λειτουργικότητα του δικτύου ύδρευσης με κατάλληλη πίεση, τη συμβατότητα των κρουνών με τις σωλήνες των πυροσβεστικών οχημάτων και την επισκευή των χαλασμένων.
- Εποχιακό προσωπικό: Επιβάλλεται η άμεση πρόσληψη εποχιακού προσωπικού για την αντιπυρική προστασία.
- ΔΕΔΗΕ (Υποσταθμοί): Ορισμένες πυρκαγιές, όπως πέρυσι στα Καμιναράτα, προκλήθηκαν από την έλλειψη αποψίλωσης γύρω από τους υποσταθμούς, την παλαιότητά τους ή την υπερφόρτωσή τους, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες. Όλοι οι υποσταθμοί πρέπει να συντηρηθούν, να καθαριστούν και να αντικατασταθούν τυχόν προβληματικά καλώδια με σύγχρονα, που δεν προκαλούν σπινθήρες.
- Εθελοντική ομάδα: Πρέπει να ενισχυθεί με επαρκή μέσα και να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Επισημαίνουμε ότι η εθελοντική ομάδα δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού. Δεν μπορεί, ούτε πρέπει, να υποκαθιστά την ανάγκη για επαγγελματική, κρατική οργάνωση της πρόληψης και της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών.
- Συμμετοχή των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων:
- Άμεση ενημέρωση και συνεργασία μαζί τους, καθώς γνωρίζουν την περιοχή τους και μπορούν να καθοδηγούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ιδιαίτερα τους εποχιακούς πυροσβέστες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την περιοχή. Η συμμετοχή τους είναι καθοριστικής σημασίας, επειδή δεν υπάρχουν, όπως θα έπρεπε, μόνιμοι εργαζόμενοι της Δασικής Υπηρεσίας, των οποίων η συνεχής παρουσία στην ύπαιθρο θα τους επέτρεπε να γνωρίζουν τις περιοχές, τους δρόμους κ.λπ.
- Καταγραφή των ΑμεΑ και των ατόμων που δεν μπορούν να μετακινηθούν χωρίς βοήθεια.
- Καταγραφή αγροτικών μηχανημάτων που μπορούν να συνδράμουν.
- Σύσταση ομάδων περιφρούρησης.
- Σχέδια απομάκρυνσης του πληθυσμού: Απαιτείται συγκεκριμένο σχέδιο και προετοιμασία από τον Δήμο και τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων για εναλλακτικούς χώρους συγκέντρωσης, μέσα μετακίνησης, διαμονής και τροφοδοσίας. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τους ευάλωτους συμπολίτες. Το σχέδιο αυτό πρέπει να δοκιμάζεται με ασκήσεις για ολόκληρο τον πληθυσμό σε τακτά χρονικά διαστήματα και να επικαιροποιείται.
Ειδικά ζητήματα:
- Απαιτείται μόνιμη στάθμευση πτητικών εναέριων μέσων στο Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς.
- Απαιτείται καμπάνια ενημέρωσης του λαού, σε συνεργασία με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.
- Σε συνεργασία με την Π.Ε. Κεφαλονιάς, να εξασφαλιστεί η λειτουργία των δορυφορικών τηλεφώνων, τα οποία σήμερα παραμένουν ανενεργά λόγω έλλειψης σύνδεσης με πάροχο κινητής τηλεφωνίας.
- Συντήρηση των αντλιοστασίων της ΔΕΥΑΚ .
- Ειδική μέριμνα για τους μαζικούς χώρους χωρίς διέξοδο διαφυγής, όπως οι παραλίες (π.χ. Πετανοί, Αγία Ελένη Αθέρα κ.λπ.). Πρόκειται για πρόταση ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, καθώς υπάρχει κίνδυνος απώλειας ζωών. Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και επαρκή μέσα του Λιμενικού για τη μετακίνηση του πληθυσμού δια θαλάσσης.
- Καθημερινή λειτουργία Αγροτικού Ιατρείου σε Κατωγή και Ανωγή, καθώς και διαθεσιμότητα ασθενοφόρου. Πλήρης στελέχωση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, ώστε να καλύπτει καθημερινή και 24ωρη εφημερία, χωρίς να εξαντλείται το προσωπικό.
- Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των κατόχων βυτιοφόρων οχημάτων, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα για μια στοιχειώδη αντιπυρική ασφάλεια. Ωστόσο, κανένας σχεδιασμός δεν επαρκεί, καθώς το επιθυμητό αποτέλεσμα υπονομεύεται από την πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης, την επιχειρηματική δράση σε δασικές και αγροτικές περιοχές και την πλήρη απουσία χρηματοδότησης έργων αντιπυρικής θωράκισης.
Η δασοπροστασία πλέον ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ να εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα των δήμων, η οποία έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 60%, επιβαρύνοντας τον λαό, που πληρώνει μέσω της δημοτικής φορολογίας.
ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ :
Η διασφάλιση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής προστασίας προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο, αυτόν της εργατικής-λαϊκής εξουσίας. Σε συνθήκες κοινωνικής και κρατικής ιδιοκτησίας του συνόλου των μέσων παραγωγής και της γης, με επιστημονικό, κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγικής διαδικασίας και της ανάπτυξης, θα εξασφαλιστεί διευρυμένη λαϊκή ευημερία και κάλυψη όλων των αναγκών. Σε αυτές τις συνθήκες, το κράτος θα υλοποιεί πολιτικές για τη διασφάλιση της προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα, με την υγεία και τη ζωή του λαού ως πρώτη προτεραιότητα. Παράλληλα, θα καταργηθεί η εμπορευματοποίηση της γης, του νερού και των φυσικών πόρων, ενώ θα διαμορφωθούν πολιτικές ουσιαστικής προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές, που σήμερα διαλύουν τη ζωή των λαϊκών οικογενειών.
Σε αυτές τις συνθήκες, το εργατικό κράτος θα εξασφαλίσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών και την προστασία τους από κάθε κίνδυνο, όπως οι δασικές πυρκαγιές.
Ληξούρι, 13.05.2025
Η Λαϊκή Συσπείρωση