4+1 σημαντικά έργα ύδρευσης στον Δήμο Σάμης – Ο Δήμαρχος Παναγής Δρακουλόγκωνας στον COSMOS 96,5 – Τι λέει για την αντιπαράθεση με τον Γιώργο Καβαλλιεράτο

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 06 Απριλίου 2024 17:57

4+1 σημαντικά έργα ύδρευσης στον Δήμο Σάμης – Ο Δήμαρχος Παναγής Δρακουλόγκωνας στον COSMOS 96,5 – Τι λέει για την αντιπαράθεση με τον Γιώργο Καβαλλιεράτο

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους  δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Σάμης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην ένταξη στο «Τ.Π.Α. Υπουργείου Εσωτερικών 2021-2025» του έργου κατασκευής Μεταφορικού Αγωγού Ύδρευσης στις Τοπικές Κοινότητες Χαλιωτάτα και Πουλάτα ΔΕΥΑ Δήμων Κεφαλονιάς: «Είναι ένα αρκετά σημαντικό έργο και πρόθεση μας είναι τα επόμενα χρόνια να αλλάξουμε εντελώς το δίκτυο ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Σάμης. Ξεκινάμε με αυτά τα δύο χωριά και σε λίγο καιρό θα ολοκληρώσουμε και μελέτες ανάλογες. Υπάρχει μια χρηματοδότηση από το Υπουργείο της τάξης των 90.000 ευρώ , το έργο είναι προϋπολογισμού 250.000 ευρώ και τώρα θα πρέπει να βρούμε 160.000 για να το δημοπρατήσουμε. Ειρήσθω εν παρόδω, υπάρχουν προς δημοπράτηση άλλα 3 έργα ύδρευσης που αφορούν την Δημοτική Ενότητα Ερίσου, συνολικού προϋπολογισμού 6.100.000 ευρώ και είμαστε στην διαδικασία εξεύρεσης χρηματοδότησης και γι αυτά».

Στο θέμα εν γένει της ύδρευσης και των ομβροδεξαμενών στο οποίο αναφέρθηκε ο περιφερειακός Σύμβουλος της Λαικής Συσπείρωσης κ. Γκισγκίνης: « Όλο το ζήτημα της ύδρευσης αφορά την ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ και εμείς ως Δήμος Σάμης δεν είμαστε απλά αρωγοί , αλλά στην ουσία κάνουμε εμείς τα έργα , τα οποία χρηματοδοτούνται εκτελούνται και παραδίδονται στην ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ. Το θέμα των ομβροδεξαμενών είναι ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως το κράτος και δευτερευόντως την Περιφέρεια. Αυτά είναι μεγάλα έργα και  είναι εκτός πραγματικότητας να εκτιμά κάποιος ότι ένας Δήμος σαν την Ιθάκη, η την Σάμη, μπορεί να προβεί στην μελέτη και την χρηματοδότηση ενός έργου για ομβροδεξαμενή. Εμείς ως Δήμος είμαστε στην κατεύθυνση να συνδράμουμε όπου χρειαστεί για τις 2 ομβροδεξαμενές που έχουμε επισημάνει στην Περιφέρεια και από κει και πέρα αναμένουμε. Ορθό αυτό που λέει ο κ Γκισγκίνης, αλλά πολύ αργό και πολύ ακριβό. Δυστυχώς το θέμα του νερού δεν μπορεί να περιμένει, μπαίνει το καλοκαίρι και πρέπει να βάλουμε μία αφαλάτωση που μπαίνει σχετικά γρήγορα και πολύ ποιο φθηνά για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο».

Στην αντιπαράθεση που έχει προκύψει με την Δημοτική Παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες» της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Σάμης: « Κατ αρχήν δεν υπάρχει διαμάχη με τον κ Καβαλιεράτο και με κανέναν άλλον, ούτε σε προσωπικό ούτε παραταξιακό επίπεδο. Αποφεύγαμε να απαντήσουμε στις ανακοινώσεις του κ Καβαλιεράτου, όμως πριν λίγες μέρες βγήκε πάλι μία ανακοίνωση η οποία θεωρήσαμε πως ήταν σε έναν βαθμό προσβλητική για εμάς , αλλά επιλέξαμε την σιωπή. Δυστυχώς με την τελευταία ανακοίνωση αναγκαστήκαμε , γιατί υπήρξε μια θεώρηση των πραγμάτων τέτοια , που μας έκανε να αισθανθούμε και θλίψη και αγανάκτηση , διότι εμείς ως Δημοτική Αρχή δεν έχουμε διαχειριστεί μέχρι σήμερα τίποτα. Δεν μπορεί λοιπόν να κατηγορούμαστε ότι κάνουμε ενέργειες οι οποίες έρχονται ενάντια στον σεβασμό του δημόσιου χρήματος , από την στιγμή που ουδέποτε έχουμε διαχειριστεί έστω και ένα ευρώ.

 Κατ αρχήν υπήρξε μία θεώρηση τέτοια , που υποτίθεται ότι η δικιά μας ανακοίνωση ήταν ειρωνική και αυτό είναι εντελώς εσφαλμένο. Δεν είχαμε καμία διάθεση ειρωνείας και ουδέποτε έχουμε ειρωνευτεί κανέναν και δεν πρόκειται να το κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως αφού έτσι το εξέλαβαν , ως ειρωνεία, εγώ αισθάνομαι την υποχρέωση να ζητήσω συγνώμη από τους «οικείους» του κ Καβαλλιεράτου.

Επί της ουσίας του θέματος , εμείς εκτιμούμε ότι ήταν ευχής έργον αυτό το οποίο έγινε για την περιοχή του Δήμου Σάμης τα προηγούμενα χρόνια, που  οι 4 από τις 5 παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου συνυπήρξαν και συνδιοίκησαν τον Δήμο. Μέσα από αυτήν την συνδιοίκηση έγινε και η λειτουργία έτσι όπως αναφέρονται στις ανακοινώσεις των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Δήμου. Εμείς ξεκαθαρίσαμε από την 1η στιγμή ότι με τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια-κατά την διάρκεια της συνδιοίκησης -, με τον αυτό τρόπο επιθυμούμε και εμείς να τα λειτουργήσουμε και προσθέτοντας για φέτος το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Το όλο ζήτημα ξεκίνησε με  μία μομφή ενάντια στην Δημοτική Αρχή ότι δεν θέλει να φέρει προς συζήτηση το θέμα της λειτουργείς των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Δήμου. Λέμε λοιπόν ότι εμείς συμφωνούμε με αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα , κάποια ζητήματα τα οποία απαιτούν βελτίωση τα έχουμε στο μυαλό μας και σκοπεύουμε να τα τελειώσουμε και το ηλεκτρονικό εισιτήριο σκοπεύουμε να το εφαρμόσουμε φέτος και τα επόμενα χρόνια και με την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουμε  την βούληση να είναι απόλυτα σύγχρονος ο τρόπος που θα προσεγγίζει ο επισκέπτης τα σπήλαια. Επομένως δεν έχουμε κάτι άλλο να εισφέρουμε εμείς σε μια γενικότερη συζήτηση περί ανέμων και υδάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είπαμε όμως, ότι οποιοσδήποτε έχει μια άλλη πρόταση ευχαρίστως να την καταθέσει εγγράφως και να το φέρουμε άμεσα το θέμα προς συζήτηση. Είμαστε διατεθειμένοι κάθε τι ορθό να το εφαρμόζουμε. Γι αυτά τα θέματα δεχόμαστε επίθεση εδώ και 3 μήνες, πριν ακόμα αναλάβουμε την διοίκηση του Δήμου. Δεν είναι δυνατόν ενώ δεν έχουμε ακόμα διαχειριστεί τίποτα να βρισκόμαστε στην θέση αυτού που πρέπει να απολογηθεί για κάτι το οποίο κάποιος φαντάζεται ότι θα γίνει. Ας μην προτρέχουμε».

Ο κ. Δρακουλόγκωνας έκανε μία σύντομη αναφορά στις παρεμβάσεις που πρόκειται φέτος να γίνουν  στο πάρκινγκ για την διευκόλυνση των επισκεπτών των σπηλαίων , την παράταση του ωραρίου αν χρειαστεί. Επίσης ανέφερε ότι επειδή τα ζητήματα διαχείρισης των Σπηλαίων Μελισάνης και Δρογκαράτης αφορούν το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει ζητήσει επίσημη συνάντηση εγγράφως με την Υπουργό Πολιτισμού για τις εγκρίσεις των όποιων παρεμβάσεων γίνουν και είναι σε αναμονή της αποδοχής του αιτήματος του.

 Κλείνοντας επανέλαβε ότι η Δημοτική Αρχή είναι ανοιχτή σε προτάσεις και συζητήσεις εμπεριστατωμένες και σημείωσε ότι  η Δημοτική Αρχή εργάζεται προς κάθε κατεύθυνση για εξεύρεση χρηματοδοτήσεων για έργα στην περιοχή και εκτίμησε ότι μετά και την πρόσφατη επικοινωνία του με τον Περιφερειάρχη κ Τρεπεκλή, κάτι πολύ σημαντικό και μεγάλο θα ανακοινωθεί για την περιοχή της Σάμης.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250