Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου για το «Μαντζαβινάτειο» και την Υγεία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 09:15

Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου για το «Μαντζαβινάτειο» και την Υγεία

Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ληξουρίου για το «Μαντζαβινάτειο» Νοσοκομείο και την υγεία στην Παλική

Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο βρίσκεται σε τροχιά συστηματικής απαξίωσης και υποβάθμισης κάτω από το βάρος της υποστελέχωσής του σε Ιατρικό , νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

Το Μαντζαβινάτειο είναι ένα ιστορικό νοσοκομείο που για πολλά χρόνια εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί πάνω από 7.000 μόνιμους κατοίκους της Παλικής (πολλαπλάσιους τους καλοκαιρινούς μήνες), καθώς και χιλιάδες περιστατικά από την βόρεια Κεφαλονιά, ενώ οι διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία αριθμούσαν κατά χιλιάδες ανά έτος. Από το 2012 και μετά, κάτω από το βάρος των αναδιαρθρώσεων στην Δημόσια υγεία που στόχο είχαν την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίησή της προκειμένου να βρει ζωτικό χώρο η ιδιωτική, απώλεσε μια ολόκληρη παθολογική κλινική ( το 2017) με 50 και πλέον κρεβάτια, καθώς και πλειάδα καταξιωμένων γιατρών και νοσηλευτών, που είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω μετακινήσεων σε άλλες δομές υγείας εντός νομού, είτε λόγω παραιτήσεων (τις επέβαλε η εντατικοποίηση, οι χαμηλές αμοιβές, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας, αστικής ευθύνης κ.α.), δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ!

Τελικά ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής-ανθυγιεινής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ. όσο και όλων των προηγούμενων ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, σήμερα φθάσαμε στο σημείο όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φίλων Ασθενούς Μαντζαβινατείου, να «…παγιώνεται μια κατάσταση για το ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ που υποβιβάζεται βαθμηδόν και θα λειτουργεί πλέον αποκλειστικά σαν ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ!!!». Συγκεκριμένα σήμερα υπηρετούν ένας μικροβιολόγος, δυο ακτινολόγοι που ένας είναι μόνιμα αποσπασμένος στο Γ. Ν. Αργοστολίου, ένας ορθοπεδικός, ένας νευρολόγος, δύο παιδίατροι, καθώς και μια γενική γιατρός και ένας χειρουργός, που μετακινούνται από το Γ.Ν. Αργοστολίου! Οι ηρωικές προσπάθειες του εναπομείναντος Ιατρικού-Νοσηλευτικού-Διοικητικού και Τεχνικού προσωπικού που υπερβάλλει εαυτόν, δεν είναι αρκετές για να αποτρέψουν τις συνέπειες της πολιτικής που οδηγεί στην «ντε φάκτο» ακύρωσή του ως Νοσοκομείο.

Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι τα αδιέξοδα του Μαντζαβινάτειου δεν τα αναχαίτισαν τα τελευταία χρόνια ούτε οι μεταγγίσεις προσωπικού από τη μια δομή στην άλλη, ούτε οι επισκέπτες γιατροί, ούτε το επικουρικό Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε οι άγονοι διαγωνισμοί στο έδαφος των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ιατρικό προσωπικό (οικονομικά, επιστημονική εξέλιξη, αξιοπρεπή διαβίωση, εντατικοποίηση κλπ), ούτε ακόμη οι φιλανθρωπίες και οι επιδοτήσεις της τοπικής διοίκησης και του Δήμου μας. Με απόφαση της Δημοτικής Αρχής αφιερώνονται 1000 ευρώ μηνιαίως για αποζημίωση στον κάθε γιατρό που θα υπηρετήσει μόνιμα, καθώς και άλλα 500 για την κάλυψη του ενοικίου του!

Την ίδια ώρα βέβαια η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ληξουρίου που αναλαμβάνει τις παραπάνω κρατικές οικονομικές ευθύνες για τη λειτουργία του Μαντζαβινάτειου, καμιά ενέργεια δεν κάνει και καμιά πρωτοβουλία δεν παίρνει ώστε να πιέσει την Κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα της στελέχωσης και της επαναλειτουργίας της παθολογικής κλινικής με το διορισμό τριών τουλάχιστον μόνιμων παθολόγων γιατρών καθώς και τη γενναία επιχορήγηση στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Κανένα μέτρο επίσης δεν παίρνει για να σταματήσει το αίσχος της επικίνδυνης υπολειτουργίας των αγροτικών ιατρείων που λόγω υποστελέχωσης δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες των κατοίκων των χωριών, καθώς και του ΕΚΑΒ που η αναμονή στα έκτακτα περιστατικά συνήθως ξεπερνά τις δύο ώρες (!), δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για τους κατοίκους της Παλικής αλλά και τους επισκέπτες.

Απεναντίας μάλιστα, η Δημοτική Αρχή συγκαλύπτει την τακτική της Κυβέρνησης και της 6ης ΥΠΕ, που επιδιώκουν «να ρίξουν στάχτη στα μάτια» και να αποπροσανατολίσουν ότι τάχα ενδιαφέρονται να αναβαθμίσουν το Μαντζαβινάτειο με την πρόσφατη αναγγελία προκήρυξης για πλήρωση μίας (1) θέσης επί θητείας ειδικευμένου ιατρού κλάδου ΕΣΥ Επιμελητή Β’ Εσωτερικής Παθολογίας.

Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή κρύβουν ότι ακόμη και αν καλυφθεί η παραπάνω θέση δεν θα λυθεί το πρόβλημα της επαναλειτουργίας της παθολογικής κλινικής που είναι το ζητούμενο για το λαό της Παλικής, αλλά και συνολικά για τον νομό μας, αφού αποσυμφορίζεται και το Γ.Ν.Αργοστολίου. Κρύβουν ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει παθολογική κλινική και νοσοκομείο με ένα μόνιμο γιατρό ή με επισκέπτες Παθολόγους και γενικούς γιατρούς, αλλά με τουλάχιστον τρεις μόνιμους παθολόγους (Διευθυντής και Επιμελητής Α’), καρδιολόγο, πνευμονολόγο κ.α., καθώς και το απαιτούμενο για το σκοπό αυτό νοσηλευτικό προσωπικό.

Το γεγονός άλλωστε της θεσμοθέτησης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της «διασύνδεσης» του Μαντζαβινάτειου με το Γ.Ν.Αργοστολίου, επιβάλλει την υποχρεωτική μετακίνηση των γιατρών του στο Γ.Ν.Αργοστολίου που τη σειρά της επιβάλλει τελικά την μη κάλυψη του Μαντζαβινάτειου καθώς και την συνεχή εφημερία των γιατρών μέχρι εξόντωσης.

Αυτή η κατάσταση σε συνάρτηση με τα άλλα προβλήματα που προαναφέρθηκαν αποτελούν τροχοπέδη για την τωρινή αλλά και για την οποιαδήποτε μελλοντική κάλυψη των θέσεων που προκηρύσσονται και αναγκάζει τους γιατρούς παρότι προκηρύσσονται έστω και οι λειψές αυτές θέσεις, να μην τις καταλαμβάνουν. Το παραπάνω πρόβλημα είναι πολιτική επιλογή και δεν αποτελεί φυγοπονία των γιατρών όπως υπονόησε για να αποπροσανατολίσει η απαξιωτική και παροιμιώδης δήλωση του σημερινού βουλευτή της Κυβέρνησης της Ν.Δ. κ. Καππάτου (το Δεκέμβριο του 2020) ότι, «…αν ένας γιατρός θέλει να έρθει να ξεκουραστεί στο Μαντζαβινάτειο και δεν θέλει να έρθει να εργαστεί έστω με απόσπαση στο Αργοστόλι..ε… δεν είναι επιθυμητός ένας τέτοιος γιατρός …»

Είναι πασιφανές ότι η απαξίωση και η σκόπιμη απραξία της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της υγείας και του Μαντζαβινάτειου, έχει δώσει χώρο στις παραπάνω απαράδεκτες δηλώσεις, αλλά και στην παραπέρα υποβάθμιση του Μαντζαβινάτειου.

Σε αυτήν την απραξία πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι ακόμη εκκρεμεί η εφαρμογή της μελέτης επισκευής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου. Μια επισκευή επιβεβλημένη και πριν ακόμη από τους σεισμούς του 2014, που ενώ ανέλαβε να πραγματοποιήσει με μειοδοτικό διαγωνισμό τον Φεβρουάριο του 2019 η εταιρεία P&C DEVELOPMENT S.A. και με χρηματοδότηση 1.650.000 Ε (μέρους της Δωρεάς της Περιφέρειας Αττικής), διακόπηκε ξαφνικά. Με τις ευλογίες μάλιστα της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. ο εργολάβος αποχώρησε παίρνοντας παχυλή αμοιβή χωρίς να προσφέρει το παραμικρό έργο, αφήνοντας μέχρι και σήμερα το Μαντζαβινάτειο ανεπισκεύαστο με την παραπάνω χρηματοδότηση να περιμένει !!!

Με βάση όλα τα παραπάνω η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ληξουρίου (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) αποτελεί και αυτή, σοβαρό μέρος του προβλήματος της πραγματικής αναβάθμισης του Μαντζαβινάτειου.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε την Υγεία κοινωνικό δικαίωμα που πρέπει όλοι να απολαμβάνουν, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, σε υψηλό επίπεδο. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην λογική της κυβέρνησης που το θεωρεί εμπόρευμα για αποκόμιση κέρδους και κάνει ότι είναι δυνατόν να διαλύσει ότι έχει απομείνει από την δημόσια υγεία και που με την συνδρομή της Δ.Αρχής να την κάνει μια αμιγώς ανταποδοτική υπηρεσία και στον μικρό μας τόπο, διευρύνοντας την εμπορευματοποίησή της.

Στα πλαίσια αυτά αναγνωρίζουμε την ιστορική πορεία και την προσφορά του Μαντζαβινάτειου, του ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού βοηθητικού του προσωπικού διαχρονικά και εκφράζουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας. Δηλώνουμε ότι αυτή η προσφορά δεν αμαυρώνεται χάριν καμιάς σκοπιμότητας .

Σήμερα το Μαντζαβινάτειο μπορεί να παίξει ένα σύγχρονο ρόλο παρέχοντας μαζί με τα αγροτικά ιατρεία σύγχρονες υπηρεσίες υγείας στην Παλική, αποσυμφορίζοντας εκτός των άλλων και το ΓΝΑργοστολίουν που επιβάλλεται και αυτό να μην είναι υποστελεχωμένο.

Καλούμε το λαό της Παλικής και το Δημοτικό Συμβούλιο, να πρωτοστατήσουν στον αγώνα της αναβάθμισης του Μαντζαβινάτειου σε μέσα και προσωπικό.

Είναι επείγουσα η ανάγκη:

Να στελεχωθούν και τα δύο νοσοκομεία (Μαντζαβινάτειο και ΓΝΝ Αργοστολίου), με όλες τις ειδικότητες γιατρών, να εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα διαγνωστικά εργαστήρια, με λειτουργία όλων των τμημάτων και δομών (ΜΕΘ, Ψυχιατρική, ΕΚΑΒ).

Άμεσα στο Μαντζαβινάτειο να προσληφθούν τρεις παθολόγοι ώστε να επαναλειτουργήσει η Παθολογική Κλινική ως πρώτο βήμα και η μία από αυτές διευθυντή παθολόγου. Αλλαγή του αναχρονιστικού οργανισμού του ώστε να προβλεφθούν ειδικότητες πρώτης γραμμής (καρδιολόγου, πνευμονολόγου, κλπ) για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών.

Να λειτουργήσουν σταθερά όλα τα Αγροτικά Ιατρεία του δήμου μας.

Να σταματήσει η διασύνδεση του Μαντζαβινάτειου με το ΓΝ Αργοστολίου και να επανέλθει η οργανικότητά του στην προ του 2012 κατάσταση.

Να σταθμεύει μόνιμα ένα νέο ασθενοφόρο στην Παλική.

Να επισκευαστεί και να θωρακιστεί κτιριακά το Μαντζαβινάτειο.

 Από τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη άμεσης  συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να προγραμματιστούν πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αγωνιστικές παρεμβάσεις, ώστε να διεκδικήσουμε από όλους τους υπεύθυνους το  παραπάνω πλαίσιο αιτημάτων.

Σας καλούμε λοιπόν, άμεσα να συγκαλέσετε με το θέμα αυτό συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου.

Ληξούρι 29/3/2024 Η Λαϊκή Συσπείρωση




00 inkefalonia general ad 300X250