O Δήμος Αργοστολίου στην Ταϊλάνδη στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ για τον βασιλιά Ναράι τον Μέγα, όπου τιμάται και ο Κεφαλονίτης Κωνσταντίνος Γεράκης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 15:32

O Δήμος Αργοστολίου στην Ταϊλάνδη στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ για τον βασιλιά Ναράι τον Μέγα, όπου τιμάται και ο Κεφαλονίτης Κωνσταντίνος Γεράκης

Δήμος Αργοστολίου 

Μετά από πρόσκληση της περιφέρειας Lopburi της Ταϊλάνδης ο Δήμος Αργοστολίου συμμετείχε στις εκδηλώσεις του ετήσιου φεστιβάλ για τον βασιλιά Ναράι τον Μέγα, όπου τιμάται και ο Κεφαλονίτης Κωνσταντίνος Γεράκης. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού του Δήμου Αργοστολίου κ. Διονύσης Φωκάς το χρονικό διάστημα από 14 έως 16 Φεβρουαρίου 2024.

              Στην πόλη του Lopburi έζησε ο Κωνσταντίνος Γεράκης πρωτοσύμβουλος του βασιλιά Ναράι, υπουργός εμπορίου και εξωτερικών μέχρι το έτος 1688. Ο Γεράκης είναι πολύ γνωστός στην Ταϊλάνδη και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας με το όνομα ChaoPhrayaWichayen και Constantine Phaulkon. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 336 χρόνια από τον θάνατό του, τιμάται μέχρι σήμερα. Ο Κωνσταντίνος Γεράκης έχει μείνει στην ιστορία του Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη) για την προσφορά του στο εμπόριο και την εξωτερική πολιτική της χώρας και η σύζυγος του MariaGuyomar de Pinha ως η «βασίλισσα» των Ταϊλανδικών γλυκών.

Στο Λόπμπουρι υπάρχουν τα ερείπια της κατοικίας του, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να την επισκεφθούν, να αποτίσουν φόρο τιμής και να αποθέσουν λουλούδια. Στο μουσείο του Λόπμπουρι εκτίθενται αντικείμενα από την εκκλησία και την οικία του Κωνσταντίνου Γεράκη.

              Στην Μπανγκόκ, μετά από πρόσκληση του επίκουρου καθηγητή, αντιπρύτανη της πολιτικής και του πολιτισμού της σχολής Ανθρωπιστικών επιστημών, λέκτορα του τμήματος της Νεοελληνικής γλώσσας κ. Kumpanat Buala Prayoonrattana wong, ο κ. Διονύσης Φωκάς επισκέφθηκε το τμήμα εκμάθησης Ελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο Ramkhamhaeng, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης. Εκεί συναντήθηκε με την κοσμήτορα της σχολής Ανθρωπιστικών επιστημών επίκουρη καθηγήτρια κα. Tippa u-saSriprert και την καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας Δρ. Thissana Weerakietsoontorn η οποία μελετάει την ζωή του Κωνσταντίνου Γεράκη.

Με την κοσμήτορα της σχολής Ανθρωπιστικών επιστημών Επίκουρη καθηγήτρια κα. Tippa u sa Sriprert

Με την κοσμήτορα της σχολής Ανθρωπιστικών επιστημών Επίκουρη καθηγήτρια κα. Tippa

Στο Δημαρχείο της πόλης Lopburi υπήρξε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αναπληρωτή Κυβερνήτη της επαρχίας Lopburi κ. PranchaPepatang , στην οποία συμμετείχαν, η κα Kritsana Sittirat, Υπεύθυνη Πολιτισμού της επαρχίας Lopburi , η κα NanthalakKirima, πολιτιστική εμπειρογνώμονα , ο κ. PansakTophul, ειδικός επιχειρησιακής κουλτούρας, ο κ. AtthakarnWongchanamas, πρώην πρέσβης της Ταϊλάνδης στην Ελλάδα, η κα. Γερασιμούλα Κουμαριώτη Γεράκη και η κα. Βρισηίδα Παπαδάτου.

              Από το τμήμα πολιτισμού της περιφέρειας τους, εκφράστηκε ενδιαφέρον για την οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ του Lopburi και του Αργοστολίου, την προώθηση και ανάπτυξη πολιτιστικής συνεργασίας, βασισμένη ιδιαίτερα στην ιστορία του Κωνσταντίνου Γεράκη, του οποίου η γενέτειρα είναι το νησί της Κεφαλονιάς. Κατά τη διάρκεια της υποδειγματικής φιλοξενίας υπήρξε ξενάγηση σε σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος που έχουν σχέση με τον Κωνσταντίνο Γεράκη , αλλά και σε μέρη που σχετίζονται με τον πολιτισμό τους.

Με τον Αναπληρωτή Κυβερνήτη της επαρχίας Lopburi κ. Prancha Pepatang

Με τον Αναπληρωτή Κυβερνήτη της επαρχίας Lopburi κ. Prancha Pepatang

Το φεστιβάλ για τον βασιλιά Ναράι, διήρκησε από 9 έως 18 Φεβρουαρίου 2024 και πέρα από άλλες δράσεις και εκδηλώσεις, παίζονταν καθημερινά θεατρική παράσταση αφιερωμένη στον βασιλιά Ναράι και στον Κωνσταντίνο Γεράκη. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον μήνα Φεβρουάριο(Link παράστασης https://www.youtube.com/watch?v=jGEulgKO80g ).

              Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, το πόσο διάσημος παραμένει ο Κεφαλονίτης Κωνσταντίνος Γεράκης στην Ταϊλάνδη. Ο σεβασμός στο πρόσωπο του είναι αξιοσημείωτος, ένα 12χρονο παιδί που εγκατέλειψε το νησί του για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέρος για να ζήσει, είναι ίσως το πιο σημαντικό πρόσωπο με ξένη καταγωγή που υπήρξε ποτέ στην Νοτιοανατολική Ασία. ‘Ένας ακόμη Κεφαλονίτης που διέπρεψε στην άκρη της γης .

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 03 04 153819

Στην οικία του Κωνσταντίνου Γεράκη και της Maria Guyomar de Pinha

Με τους ηθοποιούς που υποδύονται τον Κωνσταντίνο Γεράκη και την σύζυγο του

Με τους ηθοποιούς που υποδύονται τον Κωνσταντίνο Γεράκη και την σύζυγο του

Στο Δημαρχείο του Lopburi μετά την εθιμοτυπική συνάντηση

Στο Δημαρχείο του Lopburi μετά την εθιμοτυπική συνάντηση

Στο μουσείο του Lopburi στον πίνακα απεικονίζεται ο Κωνσταντίνος Γεράκης μαζί με τον βασιλιά Ναράι

Στο μουσείο του Lopburi, στον πίνακα απεικονίζεται ο Κωνσταντίνος Γεράκης μαζί με τον Βασιλιά Ναράι

Τμήμα της οικίας του Κωνσταντίνου Γεράκη

Τμήμα της οικίας του Κωνσταντίνου Γεράκη

Φωτογραφία από την παράσταση που ειναι αφιερωμένη στην ζωή του Κωνσταντίνου Γεράκη

Φωτογραφία από την παράσταση που ειναι αφιερωμένη στην ζωή του Κωνσταντίνου Γεράκη

 




00 inkefalonia general ad 300X250