Γιώργος Καβαλλιεράτος: ‘’Το ζήτημα της ανομβρίας είναι πλέον ορατό απ’ όλους και μας αφορά όλους – Τι προτείνουμε’’ (Inkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 13:24

Γιώργος Καβαλλιεράτος: ‘’Το ζήτημα της ανομβρίας είναι πλέον ορατό απ’ όλους και μας αφορά όλους – Τι προτείνουμε’’ (Inkefalonia 89,2)

Συνέντευξη με τον  επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στον Δήμο Σάμης

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στον Δήμο Σάμης Γιώργος Καβαλλιεράτος, για το πρόβλημα της ανομβρίας στον Δήμο Σάμης και τις συνέπειες που θα προκύψουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν ενόψει καλοκαιρινής περιόδου.

Η παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες» ανέλαβε την πρωτοβουλία της σύγκλησης του Δημοτικού Συμβούλιου Σάμης το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου για την συζήτηση του θέματος.

Ο κ. Καβαλλιεράτος ανέφερε σχετικά:

«Ο λόγος που προκάλεσα την συζήτηση γι αυτό το θέμα έχει σχέση με την μεγάλη εμπειρία που έχω στον τομέα αυτό. Ήμουν πρόεδρος της ΔΕΥΑ όταν δημιουργήθηκε ΔΕΥΑ στον Δήμο Σάμης επί Δημαρχίας Γεράσιμου Αρτελάρη, οπότε έχω την δυνατότητα και την εμπειρία να γνωρίζω τουλάχιστον το δίκτυο της περιοχής μας πιθαμή προς πιθαμή. Το θέμα το έφερα προς συζήτηση αυτή τη χρονική στιγμή , γιατί υπάρχει το πρόβλημα που είναι ορατό από όλους μας της ανομβρίας. Δεν βρέχει και οι ταμιευτήρες όπου υπάρχουν ορατά νερά έχουν εξαντληθεί και η περιοχή μας σε ένα ποσοστό 90% υδρεύεται από υπόγεια νερά και το πρόβλημα του νερού στην περιοχή δεν είναι τωρινό, έρχεται από το παρελθόν.

Τα 10 χρόνια Παρίση, η περιφέρεια της Κεφαλονιάς θα τα πληρώνει πάρα πολλά χρόνια μπροστά , γιατί δεν έγινε ένα έργο προς την κατεύθυνση που θα βοηθούσε. Απο εποχής του π. Δημάρχου Μονιά που ήταν Κοινοτάρχης Γριζάτων, υπάρχει μελέτη λιμνοδεξαμενής, δηλαδή υπάρχουν λύσεις για την περιοχή μας που δεν τις ακούμπησε κανείς.

Φτάσαμε και στο και 5’ και έχουμε αυτό το πρόβλημα και δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Οι άμεσες ενέργειες που πρότεινα δεν ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες ευρώ , παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, που θα βοηθήσουν καθοριστικά».

Η παράταξη του κ. Καβαλλιεράτου πρότεινε μια σειρά από στοχευμένες ενέργειες που πρέπει άμεσα να γίνουν σε όλες τις δημοτικές ενότητες , όπως τοποθέτηση φλοτέρ σε δεξαμενές, καθαρισμούς δεξαμενών κλπ και έμμεσες. Στάθηκε στην ενοικίαση μονάδων αφαλατώσεων που θα δώσουν άμεση λύση στο Φισκάρδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης και στην Σάμη ανάμεσα Σάμης και Αγίας Ευφημίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια για σύντομες και σύννομες διαδικασίες από την πλευρά της, κάνοντας αναφορά στην παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ Κουρή στο εν λόγω Δημοτικό Συμβούλιο και την έκδηλη στήριξη του σε όποιες αποφάσεις ληφθούν.

Ο κ Καβαλλιεράτος σημείωσε ότι η συνεχώς αυξανόμενη ύπαρξη πισινών, δεν επηρεάζει την κατανάλωση του νερού , όμως εάν ο αριθμός τους πολλαπλασιαστεί, μπορεί να ληφθεί απόφαση να χρησιμοποιείται νερό από ιδιωτικές πηγές: «Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν λέμε στον κόσμο ότι δεν υπάρχει νερό. Εκεί οργανωνόμαστε, δουλεύουμε όλοι μαζί, οι τρεις Δήμοι της Κεφαλονιάς έχουμε προς το παρόν μία ενιαία ΔΕΥΑ , κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και προγραμματίζουμε τα μεγάλα έργα που θα δώσουν λύσεις στην περιοχή και διασφαλίζουμε ότι δεν θα χάνεται ούτε ένα κυβικό νερό».  

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης στις 17 Φεβρουαρίου, στο οποίο συμμετείχε και ο προέδρος της ΔΙΑΔΕΔΥΑΔΚ Σταύρος Σπαθής, ο οποίος υιοθέτησε τις προτάσεις της Παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και ανέφερε πως άμεσα θα συντονιστούν με την ΔΙΑΔΕΔΥΑΔΚ για τα μικρά έργα και μακροπρόθεσμα να μελετήσουν τα έργα των ομβροδεξαμενών και των άλλων μεγάλων έργων που επιβάλλεται να γίνουν και να λύσουν το πρόβλημα. Δεσμεύθηκε δε, ότι το θέμα της επάρκειας νερού σε επίπεδο Νομού, θα το φέρει και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙΑΔΕΔΥΑΔΚ.

Δεν άφησε ασχολίαστη την γραφειοκρατία στην Ελλάδα που επιβραδύνει την όποια ανάπτυξη, όπως και τις παραλείψεις προηγούμενων ετών στην Κεφαλονιά , που διόγκωσαν το πρόβλημα.

Κλείνοντας ο κ Καβαλλιεράτος, σημείωσε ότι η νέα Δημοτική Αρχή Σάμης έχει την συνέχεια της σε σχέση με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή από την στιγμή που οι νυν Αντιδήμαρχοι στην πλειονότητα τους ήταν Αντιδήμαρχοι και στην προηγούμενη και θα έπρεπε να βαδίζει με πιο ταχείς ρυθμούς και όχι να ψάχνει να βρει τον βηματισμό της.

Έθεσε δε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17ης Φεβρουαρίου και το θέμα της λειτουργίας των Σπηλαίων γιατί δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια από την στιγμή που δεν έχει περάσει ακόμα ο προϋπολογισμός του Δήμου και ζήτησε εξ ονόματος της παράταξης του ενημέρωση για όλα τα συνεχιζόμενα έργα , εκφράζοντας την ανησυχία του για τον χρόνο εκτέλεσης τους, όπως ο δρόμος του Μύρτου.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-201038743?si=066603b93e7f47d98a40d5226df59e27&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250