Ευρεία σύσκεψη για το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 12:51

Ευρεία σύσκεψη για το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου

Εκφράζοντας τη θέληση της Περιφερειακής Αρχής για την άμεση αποκατάσταση του κτιρίου του Μαντζαβινατείου Νοσοκομείου Ληξουρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην ΠΕ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας και Ιθάκης, κ. Σωτήρη Κουρή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Ληξούριου, κ. Γιαλεμπ Ντιουάνι και ο κ. Έκτορας Αντωνάτος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Νεκτάριος Αραβαντινός, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αργοστολίου, κ. Δημήτρης Μαρτίνης η κ. Ζωή Μοσχονά, Διοικητής του Μαντζαβινατείου και ο Διευθυντής τεχνικών Έργων της ΠΕ Κεφαλληνίας, κ. Νικόλαος Ανδρεάτος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα και οι συνεργασίες που θα πραγματοποιηθούν από τους εμπλεκόμενους φορείς σε ένα στενό χρονικό περιθώριο για την επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης και στη συνέχεια να προκηρυχτεί η επισκευή του Νοσοκομείου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής εξέφρασε την θέλησή του Περιφερειάρχη κ Ι. Τρεπεκλή και τη δίκη του για την άμεση αποκατάσταση του Μαντζαβινατείου Νοσοκομείου και τη θέλησή τους, ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για την εκτέλεση του έργου.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διαθέτει 1.600.000,00 € για την επισκευή – ενίσχυση του κτιρίου του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου μέσω της δωρεάς της Περιφέρειας Αττικής. Η στατική μελέτη του έργου επισκευής – ενίσχυσης είχε εκπονηθεί την περίοδο 2012-2013 από την τότε ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. κατόπιν σχετικής μέριμνας του Υπουργείου Υγείας. Με βάση τη μελέτη αυτή, δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το έτος 2018 το έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ», Π/Υ 1.860.000,00 € με ΦΠΑ. Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε το έτος 2019, αλλά λόγω διάφορων ζητημάτων, κάποια από τα οποία είχαν να κάνουν και με την πληρότητα της μελέτης (η μελέτη δεν περιελάβανε αρχιτεκτονικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις, όπως και προγραμματισμό της λειτουργίας του Νοσοκομείου σε συνθήκες εργασιών κ.α.), η εργολαβία δεν προχώρησε και διαλύθηκε πρόσφατα.

Σήμερα απαιτείται επανέλεγχος και αναθεώρηση της στατικής μελέτης (επικαιροποίηση), δεδομένου ότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την εκπόνησή της και έχουν μεσολαβήσει διάφορα σεισμικά γεγονότα (Σεισμοί 2014), αλλά κυρίως προκειμένου κάποιες παρεμβάσεις (όπως π.χ. οι περιμετρικοί πάσσαλοι θεμελίωσης) να ανασχεδιαστούν, ώστε το έργο να μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα. Επίσης, πρέπει να συμπληρωθεί με την αρχιτεκτονική μελέτη, την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη και οπωσδήποτε τη μελέτη χρονικού προγραμματισμού της λειτουργίας του Νοσοκομείου σε καθεστώς εργασιών (δηλαδή χωροθετικά και χρονικά πώς θα γίνονται σταδιακά οι εργασίες επισκευής – ενίσχυσης στο κτίριο, και πώς θα οργανώνεται παράλληλα η λειτουργία των επιμέρους τμημάτων του Νοσοκομείου, ώστε να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες στο κοινό της Παλικής.

Η σύσκεψη ήταν εποικοδομητική και έγινε και τηλεφωνική επικοινωνία με την ΚΤΥΠ ΑΕ για να υπάρξει συνεργασία με την ΠΙΝ ώστε να γίνουν γρήγορα όλες οι διαδικασίες για την επικαιροποίηση της μελέτης και την δημοπράτηση του έργου σε σφικτά χρονικά περιθώρια.

Η θέληση της Περιφερειακής Αρχής για την υλοποίηση όλων των έργων που έχουν παραληφθεί σε εκκρεμότητα είναι δεδομένη, καθώς και η συνεργασία του Δήμου Ληξουρίου και της Διοίκησης των Νοσοκομείων.

Δεν μένει καθόλου χρόνος, όλα τα έργα πρέπει να υλοποιούνται βάσει ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Είναι έργα για τους πολίτες των νησιών μας και πρέπει να γίνουν.




00 inkefalonia general ad 300X250