Δ. Στανίτσας: ‘’Μία τοπική κοινωνία ευημερεί, όταν καταφέρνει να περνάνε καλά οι πολίτες της’’ – Οι δομές που έχουν γίνει στην Ιθάκη (Ιnkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 13:50

Δ. Στανίτσας: ‘’Μία τοπική κοινωνία ευημερεί, όταν καταφέρνει να περνάνε καλά οι πολίτες της’’ – Οι δομές που έχουν γίνει στην Ιθάκη (Ιnkefalonia 89,2)

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο για τρίτη φορά εκλεγμένος Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, δίνοντας το στίγμα της νέας Δημοτικής Αρχής της Ιθάκης σε όλα τα επίπεδα.

Με τον Ιωάννειο πρόλογο -Εν αρχή ην ο λόγος- ο κ Στανίτσας στάθηκε στην μεγάλη αλήθεια της αποψίλωσης των αξιών της Ελληνικής κοινωνίας και στην ανάγκη επανόδου της οικογενειακής συνοχής, ως αντίμετρο στα όσα καθημερινά πλέον προκαλούν ανησυχία σε σχέση με τις συμπεριφορές ενήλικων και ανηλίκων: «Δεν ασχολούμαστε πια όσο θα έπρεπε να ασχολούμαστε με τα παιδιά μας και κάπου εκεί χάνετε το παιχνίδι. Όλα ξεκινούν από το σπίτι, στο τι θα περάσουμε εμείς στα παιδιά μας σε σχέση με το τι πέρασαν σε μας οι γονείς μας και στο τι θα περάσουν τα παιδιά μας στα παιδιά τους. Έρχονται δύσκολες μέρες θεωρώ, είναι πάρα πολλά τα γεγονότα βίας και αυτά που μαθαίνουμε και αυτά που δεν μαθαίνουμε, τα οποία δεν ξέρω πως θα τα διαχειριστούμε τα επόμενα χρόνια και πως η κοινωνία είναι δομημένη έτσι για να μπορεί να τα αντιμετωπίσει».

Ο κ Στανίτσας μη παραβλέποντας τις ανάγκες κάποιων πολιτών να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα τους και με το σκεπτικό ότι μία τοπική κοινωνία δεν ευημερεί όταν δεν έχει καταφέρει πρωτίστως ένας Δήμαρχος να περνάνε καλά οι πολίτες της. Γι αυτό και η Ιθάκη έχει μεριμνήσει να υπάρχουν δομές από το 2014 που λύνουν τα προβλήματα που δεν λύνει το κεντρικό κράτος. Κοινωνικό Ιατρείο, φαρμακείο, επισκέψεις γιατρών στην Ιθάκη, δράσεις σε σχολεία για θέματα που σχετίζονται με τις κοινωνικές παρεκτροπές, Κοινωνικό Δημοτικό Παντοπωλείο.

Με την επιβαλλόμενη πλέον από το 2024 κατάργηση των Νομικών Προσώπων (ανέλυσε σχετικά τα ανάλογα) ,η Δημοτική Αρχή Στανίτσα όπως μας έκανε γνωστό, σύστησε διαπαραταξιακές εισηγητικές επιτροπές που βρίσκονται υπό έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης όπως είναι η Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης- Επιχειρηματικότητας-Νεολαίας- Ειδική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας- για να ενεργοποιήσει τους πολίτες στα κοινά στα πλαίσια μίας συμμετοχικής δημοκρατίας.

Χαράσσοντας δρόμους για την νεολαία της Ιθάκης, ο κ Στανίτσας, γνωστοποίησε ότι αναθέτει σε νέα παιδιά την λειτουργία του Δημοτικού Κινηματογράφου σε μια προσπάθεια να νουθετήσει τους νέους ανθρώπους στην συνεργατικότητα και την συμμετοχή στα κοινά.

Ο κ Στανίτσας στην συνέχεια έκανε γνωστή την σύσταση της νέας Δημοτικής Αρχής Ιθάκης ,ποιοι οργανισμοί αντικαθίστανται(2) και από ποιες επιτροπές και για τα νέα καθήκοντα που περνούν στην Δημοτική Αρχή σύμφωνα με το νέο Αυτοδιοικητικό κανονισμό λειτουργίας των Δήμων.

Επίσης αναφέρθηκε στην καινοτόμα Αντιπλημμυρική προστασία της Ιθάκης, στην διακοπή των δρομολογίων του πλοίου της γραμμής Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα τονίζοντας ότι πρέπει πλέον να υπάρξει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντικατάσταση του πλοίου που αποσύρεται για την ετήσια συντήρηση του. Η εταιρεία θα συνδέει την Ιθάκη με το πλοίο της γραμμής Πόρος Κυλλήνη Ιανουάριο-Φεβρουάριο και έχει εκφράσει την επιθυμία εξεύρεσης άλλου πλοίου. Σ αυτό το σημείο έκανε ειδική αναφορά στην μετακίνηση του καλωδίου της ΔΕΗ στο λιμάνι του Πισαετού και στην τηρούμενη στάση της ΔΕΗ.

Τέλος έδωσε το στίγμα των έργων που είναι στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής για την 5ενταετία που ξεκίνησε. Λιμάνια Φρικών και Κιονιού, βιολογικός Βαθέως-έχουν ξεκινήσει οι μελετητές, ο Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων έργο γέφυρα στο επόμενο ΕΣΠΑ, Λιμάνι Βαθέως επέκταση και διαπλάτυνση παραλιακού μετώπου, εκχωμάτωση και δυο πλωτές, Οδυσσειακό Κέντρο- έργο της Περιφέρειας που ξεκινά άμεσα-.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/nkefalonia-892-11-1-2024?si=1fb35ce26a304af1b074475b8b08602d&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250