Έγγραφο ντοκουμέντο - Από τον Απρίλιο ο Δήμος Αργοστολίου ζήτησε τη χρήση του Πλατύ για 30 χρόνια

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 12:48

Έγγραφο ντοκουμέντο - Από τον Απρίλιο ο Δήμος Αργοστολίου ζήτησε τη χρήση του Πλατύ για 30 χρόνια

Ένα αποκαλυπτικό έγγραφο φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα ο Δήμος Αργοστολίου, με το οποίο γνωστοποιεί ότι έχει αιτηθεί την παραχώρηση χρήσης του Πλατύ Γυαλού από την Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για 30 χρόνια από τις 3 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η αγαπημένη παραλία, την οποία διαχειρίζεται ο Δήμος δεν ανήκει σε αυτόν , αλλά του παραχωρείται η χρήση από την ΕΤΑΔ.

Λόγω της λήξης της περιόδου χρήσης απαιτείται θετική απόφαση από την ΕΤΑΔ για χρήση της παραλίας, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να ανοίξει με οπρελοκαθίσματα και καντίνα.

Όσο αυτή η απόφαση δεν έρχεται, καθυστερεί και η λειτουργία της παραλίας.

Ο Δήμος με το έγγραφό του ουσιαστικά επιθυμεί τη λύση του προβλήματος για μεγάλο χρονικό ορίζοντα ώστε να μην τίθεται κάθε χρόνο οπουδήποτε ζήτημα λειτουργίας της παραλίας.

Ελπίζουμε σύντομα η ΕΤΑΔ να πάρει θετική απόφαση!

Από το Δήμο δηλώνουν ότι όταν λάβει τη θετική απόφαση χρήσης, είναι έτοιμοι άμεσα να ανοίξουν την παραλία!

  • Αναλυτικά η επιστολή, την οποία υπογράφει ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος

ΘΕΜΑ: Σχετικά με παραχώρηση αιγιαλού και λουτρικών εγκαταστάσεων στην Ακτή «Πλατύς Γιαλός» Δήμου Αργοστολίου.

Με το άρθρο 48 του Ν. 4484/2017 προβλέφθηκε μεταξύ άλλων ότι η ΕΤΑΔ ασκεί τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της περιουσίας και των επιχειρηματικών μονάδων του ΕΟΤ, εξαιρουμένων των κοινόχρηστων εκτός συναλλαγής τμημάτων ζωνών αιγιαλού και παραλίας των ακινήτων που χαρακτηρίζονται ως «Τουριστικά Δημόσια Κτήματα».

Πλην όμως, με το άρθρο 71 του πρόσφατου Νόμου με αριθ. 5036/2023 προβλέφθηκε μεταξύ άλλων ότι από τη δημοσίευση αυτού η διοίκηση και διαχείριση των κοινόχρηστων εκτός συναλλαγής τμημάτων ζωνών αιγιαλού και παραλίας των ακινήτων, που έχουν χαρακτηρισθεί ως «Τουριστικά Δημόσια Κτήματα», τα οποία με την παρ. 1 του άρθρου 68 του Ν. 4484/2017 είχαν περιέλθει στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, επιστρέφει στην ΕΤΑΔ. Με το ΦΕΚ Α/33/1966 η Παραλία «Πλατύς Γιαλός» Αργοστολίου έχει χαρακτηρισθεί ως Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα, το οποίο πλέον από τη δημοσίευση του ως άνω Νόμου έχει περιέλθει στη διοίκηση και διαχείριση σας.

Επισημαίνεται ότι το έτος 1985 ο ΕΟΤ είχε παραχωρήσει το ακίνητο αυτό στο Δήμο Αργοστολίου άνευ ανταλλάγματος για χρονικό διάστημα 30 ετών. Από τότε μέχρι και σήμερα ο Δήμος μας αξιοποίησε και ανέδειξε την παραλία, καθιστώντας την μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους μόνιμους κατοίκους καθώς, πέραν του φυσικού της κάλλους, ο τρόπος λειτουργίας της είχε πάντα ως γνώμονα την παροχή υψηλών υπηρεσιών με χαμηλό κόστος.

Ο Δήμος μας επιθυμεί να διατηρήσει τη χρήση και λειτουργία της εν λόγω παραλίας και των εντός αυτής λουτρικών εγκαταστάσεων, διατηρώντας τον μέχρι σήμερα σκοπό της ως «δημοτικής παραλίας». Επισημαίνεται δε ότι το όμορο του αιγιαλού ακίνητο επιφανείας 3.566 τ.μ. ανήκει κατά κυριότητα στο Δήμο Αργοστολίου.
Εντός αυτού βρίσκονται οι τουαλέτες που εξυπηρετούν την παραλία, χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης για τους λουόμενους ενώ συγχρόνως αποτελεί και τη μοναδική πρόσβαση προς το Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα. Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε για την αποδοχή της πρότασης μας περί παραχώρησης της χρήσης του ως άνω Τουριστικού Δημόσιου Κτήματος για χρονική διάρκεια 30 ετών ήτοι όσο και η αρχική παραχώρηση που είχε λάβει χώρα από τον ΕΟΤ. Ευελπιστούμε στην άμεση και θετική ανταπόκριση σας.