''Έδειξε αντανακλαστικά!'' Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου η συζήτηση για τα προβλήματα από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη στις περιοχές ''Natura 2000'' - Ποιες οι επόμενες κινήσεις (video)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 12:05

''Έδειξε αντανακλαστικά!'' Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου η συζήτηση για τα προβλήματα από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη στις περιοχές ''Natura 2000'' - Ποιες οι επόμενες κινήσεις (video)

Για μία ακόμη φορά, ο Δήμος Αργοστολίου και το Δημοτικό Συμβούλιο αυτού, δείχνουν ισχυρά αντανακλαστικά.

Όπως και σε πολλές περιπτώσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν, που χάρη σε αυτά τα αντανακλαστικά, γλιτώσαμε από πολλές… κακοτοπιές.

Το ζήτημα της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές Δικτύου Natura 2000, βρίσκεται αυτή την στιγμή σε διαβούλευση, με τους αλιείς, τους κυνηγούς, αλλά και άλλους φορείς, να έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για τους τυχών περιορισμούς και τις απαγορεύσεις, που αν τελικά εφαρμοστούν, θα τους δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

DSC 0036

Ορθά λοιπόν, ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, εκεί όπου οι άμεσα ενδιαφερόμενοι γέμισαν την αίθουσα όπου γινόταν η συνεδρίαση, άκουσαν και εξέφρασαν τις προτάσεις, αλλά και τις ανησυχίες τους.

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου έδωσε και το στίγμα της σημερινής συνεδρίασης: ‘’Εδώ ήρθαμε σήμερα, αν μπορούμε στην διαβούλευση που γίνεται, να προλάβουμε κάτι. Η συνεδρίαση γίνεται για να βγάλει κάτι θετικό και να πάμε με κοινή πρόταση’’.

Την πολύ καλή εισήγηση στο ζήτημα, έκανε ο Γεράσιμος Φραγκισκάτος, γεωλόγος στην ΕΔΑΚΙ, ο οποίος ανέλυσε επιτρεπόμενες χρήσεις, τους όρους και περιορισμού.

Ο Γεράσιμος Φραγκισκάτος, βρέθηκε εκτάκτως στην θέση του εισηγητή, καθώς ο νέος Φορέας Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου & Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων, απαγόρευσε στον βασικό εισηγητή Μιχάλη Ξανθάκη, (Δασολόγο, M.Sc, Ph.D – Πληροφορικός M. Sc   Αναπληρωτής Προϊστάμενος Μ.Δ. Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου & Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων) να παραστεί στο δημοτικό συμβούλιο και να ενημερώσει.

Θεόφιλος: ‘’ Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση αυτή η στάση και απόφαση να μην επιτρέψει ο νέος Φορέας στον κ. Ξανθάκη να ενημερώσει το Σώμα’’

Αυτό το γεγονός σχολιάστηκε και από τον Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο: ‘’Τελικά δικαιωθήκαμε όταν είχαμε αντιδράσει για να μην διαλυθεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού του Αίνου που είχαμε στην Κεφαλονιά. Σήμερα είδαμε πως απαγόρευσαν από το νέο Φορέα στον κ. Ξανθάκη να έρθει να μας ενημερώσει. Θεωρώ ότι δεν είμαστε αντίπαλοι με τον νέο Φορέα. Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση αυτή η στάση και απόφαση’’.

Ένας δημόσιος φορέας, λοιπόν απαγόρευσε σε έναν δημόσιο υπάλληλο να έρθει και να ενημερώσει για την ουσία του προβλήματος.

Τουλάχιστον, ήταν εκεί ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Καππάτος ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με το ζήτημα λέγοντας: ‘’Συγχαρητήρια στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου γι’ αυτή την σημαντική συνεδρίαση που γίνεται, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος.

DSC 0061

DSC 0052

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ο νόμος, δεν υπάρχει απόφαση. Υπάρχει μόνο διαβούλευση αυτή την στιγμή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες θα πρέπει να καθοριστούν σωστά στην περιβαλλοντική μελέτη.

Καλώ λοιπόν τους φορείς, ψαράδες κυνηγούς, μηχανικούς, να καταθέσουν τις απόψεις τους έγκαιρα. Ως τις 30 Απριλίου οι απόψεις θα πρέπει να έχουν κατατεθεί. Θα τις επεξεργαστούν και θα ληφθούν υπόψιν στο τελικό κείμενο. Αν δεν υποβάλουμε πρόταση και αδιαφορήσουμε, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Πρέπει όμως και να σεβαστούμε το φυσικό περιβάλλον. Είναι δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να την λύσουμε. Σημαντικό όμως οι φορείς και οι πολίτες να πουν την γνώμη τους. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε και εσείς, αλλά και οι πολιτικοί.

Οι ζώνες Natura και η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση της χώρας μας από την συμμετοχή μας στην ΕΕ. Με σαφείς κανόνες, οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να συνυπάρχουν με την φύση. Δεν σημαίνει ότι πάμε σε απόλυτες απαγορεύσεις, απλά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν κάθε δραστηριότητα ότι κινδυνεύει'' τόνισε ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Από την πλευρά του και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, ο οποίος έδωσε το παρών στην συνεδρίαση, τόνισε: ‘’ Είναι Εθνική μας υποχρέωση να καθορίσουμε την χρήση γης. Είμαστε στην διάθεση όλων των ομάδων και ζητάω ένα κοινό υπόμνημα από τους φορείς, ώστε να είναι δυνατό το αίτημά μας’’.

DSC 0056

DSC 0011

Τοποθετήθηκαν επί του ζητήματος, ο Σπύρος Βουτσινάς πρόεδρος επαγγελματιών αλιέων ‘’θα καταθέσουμε την πρότασή μας έως την Τετάρτη’’, ο Μάκης Βαλλιανάτος μέλος του δ.σ. του συλλόγου ερασιτεχνών ψαράδων ‘’Ο Κέφαλος’’ ‘’ Έχουν γίνει πολλά λάθη και πρέπει να τα διορθώσουν. Όπου πάνε οι επαγγελματίες ψαράδες να μπορούμε να πηγαίνουμε και εμείς ’’, ο κ. Πανόπουλος εκ μέρους των σκαφών αναψυχής, ο Σταύρος Μπασιαρδής εκ μέρους του Κυνηγετικού Συλλόγου Αργοστολίου, Σάμης και Παλικής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ιονίων Νήσων Σπύρος Γαλιατσάτος, o υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης, η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γεωργία Καππάτου, ο πρ. πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Αργοστολίου Γιώργος Κασσιανός.

Από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, τοποθετήθηκαν ο αντιδήμαρχος Διονύσης Μινέτος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός, ο Αλέξανδρος Παρίσης, ο αντιδήμαρχος Σπύρος Πεφάνης, ο Αλέξανδρος Παντελειός, ο Γιάννης Κουρούκλης, o Νίκος Ανουσάκης, ο Διονύσης Γασπαρινάτος, ο Σταύρος Γρηγορόπουλος.

Η συνεδρίαση διήρκησε 3,5 ώρες και ακούστηκαν όλες οι απόψεις.

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, έδωσε το στίγμα και για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν τονίζοντας ‘’

‘’Ξέρουμε τι δεν θέλουμε να στερηθούμε. Οπότε από αυτό και μόνο, εχουμε ένα σημείο αναφοράς. Και προτείνω να γίνει και μία σύσκεψη στο δημαρχείο με τους φορείς, τον Βουλευτή και τον Αντιπεριφερειάρχη, τους επικεφαλής των παρατάξεων. Να κάνουμε δηλαδή μία συνάντηση εργασίας, όπου να καταλήξουμε στο κοινό υπόμνημα που θα καταθέσουμε’’.

Αυτή η πρόταση του δημάρχου ήταν και αυτή που συμφωνήθηκε. Έτσι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει η συνάντηση εργασίας ώστε να κατατεθεί μια κοινή πρόταση.

Για άλλη μία φορά ο Δήμος Αργοστολίου και το Δημοτικό του Συμβούλιο πρωτοστατεί στο να επιλυθεί ένα ζήτημα, πριν δημιουργήσει προβλήματα σε φορείς του τόπου μας!

Γιώργος Χαλαβαζής

Παρακάτω ολόκληρη η συνεδρίαση όπως μεταδόθηκε ζωντανά από το Inkefalonia.gr (Κάμερα: Γιάννης Παπαδάτος)

{https://www.youtube.com/watch?v=UK3mprOyhx8}

DSC 0005DSC 0007DSC 0010DSC 0014DSC 0016DSC 0017DSC 0019DSC 0020DSC 0022DSC 0023DSC 0024DSC 0027DSC 0034DSC 0044DSC 0045DSC 0046DSC 0050DSC 0051DSC 0053DSC 0054DSC 0055DSC 0064DSC 0066DSC 0068DSC 0070DSC 0071DSC 0072DSC 0075DSC 0077DSC 0078DSC 0080DSC 0083




00 inkefalonia general ad 300X250