Δ. Μινέτος στον Inkefalonia 89,2: «Στο σχέδιο ανάπλασης Αργοστολίου, ακολουθούμε τα βήματα, του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση - Αν ο Τρίτσης δεν είχε όραμα, τότε δεν έχουμε και εμείς»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023 11:39

Δ. Μινέτος στον Inkefalonia 89,2: «Στο σχέδιο ανάπλασης Αργοστολίου, ακολουθούμε τα βήματα, του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση - Αν ο Τρίτσης δεν είχε όραμα, τότε δεν έχουμε και εμείς»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Αργοστολίου Διονύσης Μινέτος, για τα έργα που ολοκληρώνονται, τα έργα που είναι σε εξέλιξη και τα έργα που δρομολογούνται στον δήμο.

Για το έργο για την ανάπλαση & αναβάθμιση δικτύου πλατειών, πεζοδρόμων και κεντρικής αγοράς πόλεως Αργοστολίου

«Το έργο για την ανάπλαση & αναβάθμιση δικτύου πλατειών, πεζοδρόμων και κεντρικής αγοράς πόλεως Αργοστολίου είναι από τα πιο σημαντικά , το ύψος του με το ΦΠΑ είναι γύρω στα 6 εκ. ευρώ και είναι χρηματοδοτούμενο από το «Αντώνης Τρίτσης». Το σχεδιάσαμε εξ ολοκλήρου μέσα στην Υπηρεσία και αφορά την ανάπλαση 25 πεζοδρόμων και 14 πλατειών στην πόλη του Αργοστολίου. Επεκτείνεται πέρα από τον κεντρικό τομέα της πόλης και στις γειτονιές στις οποίες τα τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει κάτι ενώ η λειτουργία τους έχει μεταβληθεί από μόνη της με οικονομική δραστηριότητα που προσφέρει στην πόλη με ιδιωτικές επενδύσεις. Όλοι αυτοί οι πεζόδρομοι στους οποίους παρεμβαίνουμε, έχουν μήκος άνω τω 3 χιλιομέτρων».

Για το όραμα της Δημοτικής Αρχής Θεόφιλου Μιχαλάτου 

« Μας έχουν κατηγορήσει ότι δεν έχουμε όραμα , αλλά έχω εξηγήσει το όραμα που έχουμε για τον Δήμο αλλά και για κάθε τομέα, όπως με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Το Αργοστόλι έχει ένα καταπληκτικό σχέδιο πόλης το οποίο εγκρίθηκε το 1986 και δέχεται κριτική από ανθρώπους οι οποίοι δεν ξέρουν να διαβάζουν πολεοδομικά σχέδια. Είναι από τα καλύτερα πολεοδομικά σχέδια που υπάρχουν στη χώρα μας και φτιάχτηκε κατά την επιχείρηση οικοδομικής ανασυγκρότησης όταν στο αρμόδιο ήταν ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης, ο οποίος έριξε μεγάλη βαρύτητα στο πολεοδομικό σχέδιο Αργοστολίου. Στο σχέδιο υπάρχουν καινοτομίες που υπάρχουν μόνο σε Ευρωπαϊκές πόλεις. Προβλέπεται ποδηλατόδρομος σε συγκεκριμένα σημεία στο Αργοστόλι εν έτει 1986 που δεν είχαμε σχεδόν ούτε αυτοκίνητα, είναι θεσμοθετημένη η πεζοδρόμηση της γέφυρας De Bosset, γύρω από κάθε κτήριο δημόσια ωφέλειας όπως τα σχολεία, υπάρχουν πεζόδρομοι και πολλά άλλα που ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Εμείς σήμερα ερχόμαστε και εφαρμόζουμε ένα μέρος αυτών και άλλες θα εφαρμοστούν στο απώτερο μέλλον , οπότε αν ο Αντώνης Τρίτσης ο μεγαλύτερος οραματιστής που έχει περάσει από το νησί μας και ίσως από την χώρα μας στα ζητήματα χωροταξίας δεν είχε όραμα, τότε δεν έχουμε κι εμείς. Στο σχέδιο ανάπλασης, ακολουθούμε τα βήματα, του που είναι επίκαιρα παρά ποτέ. Θα κριθούμε όλοι στο τέλος απ τον κόσμο».

Για τις παρεμβάσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αργοστολίου

« Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο κάνοντας μία σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, είπα ότι στον τομέα των αθλητικών εγκαταστάσεων έχουμε παραδώσει το γήπεδο των Διλινάτων, των Κεραμειών , φτιάχνουμε το στάδιο των Κουρκουμελάτων, κάνουμε ανακαίνιση στο κολυμβητήριο το οποίο θα παραδοθεί στο σύνολο του σε έναν μήνα και ετοιμαζόμαστε για μία δεύτερη επέμβαση στο κλειστό γυμναστήριο « Αντώνης Τρίτσης» όπου θα αλλάξουμε την στέγη και θα επιδιορθώσουμε το παρκέ. Επιχειρούμε μία ισόρροπη ανάπτυξη της πόλεως του Αργοστολίου με τη περιφέρεια του δήμου όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις και προσπαθούμε να εμπλέξουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις ομάδες με διοργανώσεις που θα τονώσουν την οικονομική ζωή του Δήμου και θα συμβάλλουν στον τουρισμό επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο. Θα δημοπρατήσουμε σε λίγο και τα μονοπάτια που μέχρι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμα και ο περιπατητικός τουρισμός θα συμβάλλει επίσης στο τουριστικό προϊόν και στην διεύρυνση της σεζόν».

Για την αλλαγή των αμιαντοσωλήνων

«Η αλλαγή των αμιαντοσωλήνων είναι επίσης ένα μεγάλο έργο υποδομής , θα αφαιρεθούν οι αμιαντοσωλήνες που είναι θέμα υγείας πλέον και θα περιοριστούν οι απώλειες νερού που έφταναν από 40 έως 57% σε κάποιους οικισμούς. Η Λειβαθώς θα είχε τα επόμενα χρόνια τρομερό πρόβλημα, ενώ μετά από την αλλαγή του δικτύου για τα επόμενα 15 χρόνια δεν θα υπάρχει πρόβλημα επάρκειας νερού. Το έργο θα ξεκινήσει από τις λαϊκές κατοικίες στο Αργοστόλι, που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσουμε και το έργο των αναπλάσεων».

Για την αγροτική οδοποιία

«Στην αγροτική οδοποιία έχει τελειώσει το 95% του 1ου έργου , ύψους 1 εκ ευρώ από το «Αντώνης Τρίτσης» που εκτελέσαμε. Τις επόμενες μέρες δημοπρατούμε την νέα αγροτική οδοποιία ύψους 500 χιλ. ευρώ στην Σκάλα και στην Κρανιά».

«Για τα έργα που αφορούν της Περιφέρεια για τον «Ιανό» και θα εκτελεστούν από το Δήμο, έχουμε την πληροφόρηση ότι θα γίνει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και θα μας μεταβιβαστούν 4 εκ ευρώ, προκειμένου να εκτελεστούν ορισμένα έργα στο οδικό δίκτυο. Έχουμε κάνει 2 μελέτες στο Δήμο, η μία αφορά τμήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και η άλλη αφορά δημοτικό οδικό δίκτυο. Υπάρχει καθυστέρηση , αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και έναν χρόνο. Έχουμε δημοπρατήσει για το Αργοστόλι επίσης και αναμένεται να αρχίσει το έργο Α φάσης 1 εκ ευρώ την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, που αφορά ασφαλτοστρώσεις διαφόρων οδών μέσα στο Αργοστόλι. Η επόμενη φάση αφορά τα παραπάνω έργα που θα μας μεταφερθούν από την Περιφέρεια. Η Α φάση θα έχει ολοκληρωθεί πριν να ανοίξει η τουριστική σεζόν».

Για το Μουσείο «Γεράσιμου Σκλάβου»

«Στο Μουσείο «Σκλάβου» έχουν ξεκινήσει οι εργασίες εσωτερικά από εξειδικευμένο συνεργείο καθαιρέσεων και γίνεται και έλεγχος στην τοιχοποιία παράλληλα».

Για τα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ

«Στα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ που βρίσκονται δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο «Αντώνης Τρίτσης είχαμε κάνει την μελέτη και τον διαγωνισμό εμείς και η χρηματοδότηση και η επίβλεψη είναι από την Περιφέρεια. Εξ όσων γνωρίζω, δεν ακολουθήθηκε σωστά η μελέτη από τον εργολάβο με ότι σημαίνει αυτό και υπάρχει καθυστέρηση γιατί θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα όσα αναφέρονται σ αυτήν. Θα δούμε πως μπορούμε όλοι μαζί να κλείσουμε αυτά τα προβλήματα, γιατί είναι χρήσιμα και τα 4 αυτά γήπεδα για τις ομάδες».

Για τον ΧΥΤΥ στην Παλλοστή

«Όσον αφορά τον ΧΥΤΥ, δεν ήταν στις προθέσεις μου να είμαι οξύς, όμως ορισμένα πράγματα πρέπει να τα λέμε όπως είναι. Όταν αναλαμβάνουμε ένα δημόσιο αξίωμα, θα πρέπει κάποια στιγμή να περιορίσουμε το ότι φταίνε οι προηγούμενοι. Δεν είδα αυτή την διάθεση από την πλευρά της κ. Μοθωναίου η οποία θέλησε να μεταθέσει όλες τις ευθύνες για τα κακώς κείμενα στον ΧΥΤΥ στους προηγούμενους που ήμασταν εμείς. Με αφορμή το άσχημο γεγονός της πυρκαγιάς στον ΧΥΤΥ , εμείς ζητήσαμε δημόσια συγνώμη παρ όλο που διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το πώς έγινε , κάναμε εκτεταμένες παρεμβάσεις , παραδώσαμε ένα πεντακάθαρο κύτταρο 36 στρεμμάτων που δεν είχε ίχνος σκουπιδιού,- υπάρχει βίντεο- και μετά από 2 μήνες παραδώσαμε στον ΦΟΔΣΑ. Δεν μπορεί να λέει ότι παραδώσαμε μία τριτοκοσμική κατάσταση. Τον δούλευε σχεδόν ένα χρόνο τον ΧΥΤΥ και ρώτησα αν έθαβαν τα σκουπίδια και αν έκαναν υγειονομική ταφή 10 μήνες. Από την Περιφέρεια μπήκε στην ΕΔΑΚΙ λίγο πριν παραδώσουμε 7.500 χιλ ευρώ , όμως είχε αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ έναν χρόνο τον ΧΥΤΥ, όταν έκαναν οι επιτροπές περιβάλλοντος έλεγχο και επέβαλαν πρόστιμο 500 χιλ. ευρώ και 200 χιλ στην διαχειρίστρια εταιρεία. Παραδώσαμε μια αρκετά πολιτισμένη κατάσταση και θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει τα χειρότερα εάν επί ένα χρόνο αντί να συσσωρεύουν τα απορρίμματα έκαναν υγειονομική ταφή. Δεν ευθύνονται οι προηγούμενοι γι αυτή τους την ενέργεια και πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

Για το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής 

«Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε ο κ. Ανουσάκης να λέει ότι έχουμε κάνει μηδενικό έργο. Προσπάθησα να τον ενημερώσω για το τι έχουμε κάνει στα 3μιση χρόνια (μηχανολογικό εξοπλισμό επενδύσεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις και κλπ) και αναφερόμενος στα έργα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής , εξέφρασα την προσωπική μου άποψη, ότι τότε ο Διονύσης Λυκούδης πάλευε με τα κύματα μη έχοντας την βοήθεια που εγώ έχω σήμερα από τους Αντιδημάρχους. Ο Δήμαρχος τότε ο κ .Παρίσης 4 χρόνια έλειπε στην Αθήνα και στην Κεφαλονιά ήρθε τον τελευταίο χρόνο για να κάνει εκλογές. Προσπαθούν να πουν όλοι ότι έκαναν έργα, αλλά εγώ έβλεπα έναν άνθρωπο το Διονύση Λυκούδη που δεν ξέρω αν θα συνεχίσει να είναι ενεργός η όχι στην πολιτική , να τραβάει το κουπί. Η συνεισφορά του κ. Λυκούδη ήταν 90 και των υπολοίπων 10, γι αυτό είπα ότι τα έργα που έγιναν τότε τα έκανε ο κ Λυκούδης και υπήρχε αντίδραση από την πλευρά του κ. Ανουσάκη».

Για τα δημοτικά κτήρια

«Κάποια Δημοτικά κτήρια εγκαταλελειμμένα στο ανατολικό κομμάτι της πόλης στην πλατεία Μπακογιάννη , έχω εντολή από τον Δήμαρχο να τα αποτυπώσουμε και να φτιάξουμε μελέτη για να στεγάσουμε την Φιλαρμονική σχολή του Δήμου. Στις λαϊκές κατοικίες ξεκινά η αλλαγή των αμιαντοσωλήνων, σε 40 ημέρες το αργότερο θα ξεκινήσει και η ανάπλαση των πλατειών και μετά θα μεταφερθεί η Φιλαρμονική Σχολή εκεί. Μελετάμε και άλλους τρόπους παρέμβασης για να βάλουμε και άλλες πολιτιστικές η αθλητικές χρήσεις για να ζωντανέψει η περιοχή. Όλες οι πόλεις έχουν «γκρίζες» ζώνες, υποβαθμισμένες και στοχεύουμε να παρέμβουμε για να την αναβαθμίσουμε. Είναι μια περιοχή αμιγούς κατοικίας και σιγά σιγά θα κάνουμε τις παρεμβάσεις μας με συγκεκριμένες χρήσεις για να έχει χαρακτηριστικά γενικής κατοικίας και τότε θα υπάρχει και επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεν είναι σωστό σε κάποιες περιοχές στο Αργοστόλι να γίνεται παραγωγή πλούτου και στις λαϊκές κατοικίες να μην υπάρχει καθόλου δραστηριότητα. Μπορούμε να το μεταβάλλουμε και είμαστε σ αυτή τη φάση. Θέλει χρόνο, αλλά αν το έχεις ως στόχο , όλα αυτά γίνονται».

Για την κυκλοφοριακή μελέτη Αργοστολίου

« Η κυκλοφοριακή Μελέτη της πόλεως του Αργοστολίου είναι στο Εθνικό Τυπογραφείο και το αργότερο έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα περάσει και ετοιμάζεται η αρμόδια υπηρεσία για την σταδιακή εφαρμογή της».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-564582674?si=8e6bba3184e544ae8096e8c3fe4e5499&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250