Δήμος Ληξουρίου: Απάντηση στην επιστολή της ΟΜΑ Παλικής

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2022 15:00

Δήμος Ληξουρίου: Απάντηση στην επιστολή της ΟΜΑ Παλικής

Απαντώντας στην επιστολή της ΟΜΑ Παλικής θα ξεκινήσουμε από το τέλος και την παραδοχή τους ότι «…δεν πρέπει να χάνουμε ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης ώστε κάθε έργο να έχει πολλαπλά αποτελέσματα…».

Αυτό ακριβώς πράττουμε με την οικία Λασκαράτου.

Το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση 100% από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ το Μάρτιο του 2021 με το ποσό των 847.859,55 € εκ των οποίων οι 105.400 € αφορούν σε «συμβουλευτικές υπηρεσίες για την υλοποίηση της πράξης».

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια ανάδειξης ή όπως αλλιώς θέλει καθένας να το πει , για την οικία Λασκαράτου ήταν γνωστά σε όλους μας τα θέματα που υπάρχουν πριν ακόμη υποβάλλουμε την πρόταση και έχουν αναφερθεί πολλές φορές τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στην οικονομική επιτροπή.

Προσπάθεια έγινε και το 2016 από τον τότε ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς και περιελάμβανε ακριβώς αυτά που περιγράφονται στην επιστολή της ΟΜΑ Παλικής για τον περιβάλλοντα χώρο , την ψηφιακή αναπαράσταση κτλ.

Ο κ. Δημήτρης Μεσσάρης , μέλος της ομάδας αρχιτεκτόνων , σίγουρα το θυμάται διότι την περίοδο που υποβλήθηκε η πρόταση για την ανάδειξη της οικίας Λασκαράτου μέσω του προγράμματος intereg το 2016 , ήταν σύμβουλος του τότε Δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση και εκ των στενών συνεργατών του τότε Αναπληρωτή Δημάρχου και Αντιδημάρχου Έργων κ. Διονύση Λυκούδη που το υποστήριζε θερμά.  

Τότε η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε διότι δεν ανταποκρίθηκε ο εταίρος από την Ιταλία (ως γνωστό το intereg στηρίζεται σε διακρατικές συνεργασίες).

Έχοντας λοιπόν να κάνουμε με μια ειδική περίπτωση ακόμη και ο τίτλος του έργου για την υποβολή της πρότασης (που δεν έχει καμία σχέση με τον τίτλο που αναφέρει η ΟΜΑ Παλικής «αναστύλωση της οικίας Λασκαράτου») έγινε σε συνεννόηση με το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και όπως φαίνεται για πάνω από ένα έτος είμαστε σε διαρκή επαφή μαζί τους και προσπαθούμε να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή οδό για το συγκεκριμένο έργο.

Παράλληλα γνωρίζοντας τις δυσκολίες και θέλοντας να εξασφαλίσουμε το τελικό αποτέλεσμα της νέας μελέτης που θα προκύψει , στη συγγραφή των υποχρεώσεων του αναδόχου αναφέρεται ότι οποιαδήποτε προβλήματα που αφορούν σε τροποποιήσεις, εγκρίσεις ή αδειοδοτήσεις θα πρέπει να επιλύονται με μέριμνα του αναδόχου.

Στην ανησυχία που εκφράζουν μήπως προκύψει «ένα δήθεν «νέο-παραδοσιακό» σπίτι, χωρίς κανένα αυθεντικό  στοιχείο, μία καρικατούρα πολιτιστικής κληρονομιάς…» τους διαβεβαιώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει γιατί πολύ απλά ο ανάδοχος θα ακούσει τα δικά μας «θέλω» και η όποια τελική μελέτη θα διαμορφωθεί όπως ακριβώς εμείς επιθυμούμε.

Είναι αυτονόητο στην τελική διαμόρφωση θα έχουν θέση και άποψη όλοι οι φορείς και οι πολίτες και ασφαλώς και η ΟΜΑ Παλικής.

Ο ανάδοχος για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες θα προκύψει μετά από ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό στον οποίο ευχής έργο θα ήταν να συνεργαστεί η ΟΜΑ Παλικής με άλλους εγχώριους επιστήμονες και να δημιουργήσουν ένα σχήμα που θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Τελειώνοντας επισημαίνουμε ότι με το συγκεκριμένο έργο ο Δήμος Ληξουρίου δεν επιβαρύνεται με ούτε ένα ευρώ αφού η δαπάνες καλύπτονται 100% από το πρόγραμμα , άρα θεωρούμε χρέος μας να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα και να διερευνήσουμε κάθε μέσο που θα μας οδηγήσει στην υλοποίηση.

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Ληξουρίου.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑ ΠΑΛΙΚΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ 

 

ANOIXTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΠΑΛΙΚΗΣ

Ενημερωθήκαμε  από δημοσίευμα στον Τοπικό Τύπο, ότι δημοπρατήθηκε η πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου στον Δήμο Ληξουρίου για την Μελέτη και Δημοπράτηση του έργου:  «Αναστύλωση της Οικίας Λασκαράτου».

Μας προέκυψαν πολλά ερωτήματα και απορίες, αν βέβαια το έργο αυτό, αφορά  τα ερείπια, τους λίθους και τα υπόλοιπα υλικά που έχουν  απομείνει από την παλιά οικία Λασκαράτου, στην παραλία του Αγίου Δημητρίου.

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, όπως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει, η οικία Λασκαράτου δεν υφίσταται.

Υπάρχουν ερείπια από τοιχοποιίες που το  ίχνος τους μετα βίας, περιγράφει την διαρρύθμιση μέρους της παλιάς οικίας.

Επομένως το έργο δεν αφορά, κατά την γνώμη μας, αναστύλωση.

Για την επιστημονική ακρίβεια και για την υποστήριξη της άποψής μας, παραθέτουμε απόσπασμα από την σελίδα της Διεύθυνσης Αναστύλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού:

«…..στα μνημεία αυτά συμπεριλαμβάνονται ναοί, τεμένη, μοναστηριακά συγκροτήματα, φρούρια και κάστρα, κοσμικά κτήρια κ.λπ. τα οποία προστατεύονται βάσει των διατάξεων του Ν.3028/2002 “Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς“.

Και συνεχίζει : «…..Οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται έχουν ως σκοπό την αποκατάσταση (αρχιτεκτονική – στατική) κάθε μνημείου, τη διατήρηση της αυθεντικότητας του καθώς και την απόδοση του σε χρήση.

Η ιδιαιτερότητα των μνημείων αυτών, έναντι άλλων μνημείων της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, έγκειται στην διαρκή χρήση τους ανά τους αιώνες, γεγονός που αυξάνει τη δυσκολία και τις απαιτήσεις των αναστηλωτικών επεμβάσεων, με σκοπό την διατήρηση της αυθεντικότητας τους, την αρχιτεκτονική και στατική τους αποκατάσταση καθώς και την επισκεψιμότητά τους.

Το έργο της Διεύθυνσης διέπεται από την επιστημονική δεοντολογία που χαρακτηρίζει τις αναστηλωτικές επεμβάσεις και έχει καθοριστεί από το υφιστάμενο σύστημα αρχών που περιλαμβάνεται στις Διεθνείς Αρχές Προστασίας Μνημείων και έχει υιοθετηθεί από την ελληνική νομοθεσία (Χάρτα της Βενετίας – 1964, Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Γρανάδας για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς -1985 που επικυρώθηκε με το Νόμο 2039/92, Αρχές και Οδηγίες για την Ανάλυση κ.λπ.)»

Στο πιο πάνω κείμενο, επισημάναμε με υπογράμμιση και τονισμό, τις σημαντικότατες αρχές που πρέπει να εφαρμόζουν όσοι (Κράτος-Δήμου-Αρχαιολόγοι-Αρχιτέκτονες -Τεχνικοί ) επιχειρούν παρεμβάσεις σε κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς ή έστω τμήματά τους αξιόλογα προς διατήρηση. Νομίζουμε ότι σε αυτές τις κατηγορίες δεν εντάσσεται το πιο πάνω έργο.

Πιστεύουμε ότι αφορά Νέο κτίριο, Νέα κατοικία, Νέα κατασκευή.

Και επομένως Νέα απολύτως σύγχρονη μελέτη.

Θέλουμε δημοσίως να εκφράσουμε προκαταβολικά την διαφωνία μας, στην περίπτωση που η μελέτη αυτή θα είναι ένα «πιστό τάχατες, αντίγραφο» της κατοικίας που έζησε ο Λασκαράτος.

Ένα δήθεν «νέο-παραδοσιακό» σπίτι, χωρίς κανένα αυθεντικό  στοιχείο, μία καρικατούρα πολιτιστικής κληρονομιάς που πρώτος ο Λασκαράτος θα κατακεραύνωνε για την υποκρισία και το ψέμα που μεταδίδει.

Αν αγαπάμε τον Λασκαράτο, θα πρέπει να τον τιμήσουμε με αληθινά σύγχρονο κτίσμα , ενσωματώνοντας και διατηρώντας απόλυτα όσα ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ τμήματα της κατοικίας του συνεχίζουν να υφίστανται. Να συνδυάσουμε παλιές φωτογραφίες και αρχεία με τις νέες τεχνολογίες (augmented&virtualreality) και μέσω αυτών, ναι να «αναστηλώσουμε ηλεκτρονικά» την αυθεντική κατοικία και τον καυστικό λόγο του Λασκαράτου. Να διαμορφώσουμε επίσης ανάλογα, όσο περιβάλλοντα χώρο διαθέτει σε χώρο γνώσης, αναψυχής και παιχνιδιού.

Για το θέμα αυτό θα επιθυμούσαμε να έχουμε δημόσια και την άποψη της νέας συμβούλου του Δήμου, της Αρχιτέκτονος κας Φανού, γιατί όπως τονίσαμε και στη πρώτη μας συνάντηση, ο δημόσιος διάλογος για θέματα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ θα συμβάλει θετικά στην συμβολή των πολιτών για τον δημόσιο χώρο και τελικά στην αναβάθμιση του.

Η παρέμβασή μας αυτή δεν έχει στόχο να ακυρώσει οποιοδήποτε έργο του Δήμου. Δεν ασχοληθήκαμε με θέματα διαδικασίας όπως πχ αν θα μπορέσουν να εκδοθούν λόγω αιγιαλού ή άλλων προβλημάτων, οι απαραίτητες οικοδομικές άδειες. Νομίζουμε ότι θα έχουν εξεταστεί ενδελεχώς.

Η ουσία μας απασχόλησε και επιμένουμε να τονίζουμε ότι επιθυμούμε να γίνονται έργα σε όλους τους τομείς, αρκεί να γίνονται σωστά. Τα οικονομικά μας είναι ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες της πόλης μας. Δεν πρέπει λοιπόν να χάνουμε ούτε ένα ευρώ, αντίθετα κάθε έργο θα πρέπει να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

ΛΗΞΟΥΡΙ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 Η Επιστημονική Επιτροπή Αρχιτεκτόνων Παλικής του ΤΕΕ 

Αντύπας Αλέξανδρος

Βιτωράτος Σπύρος Γεράσιμος

Κουμουνδούρος Γιώργος

Μεσσάρης Δημήτρης

Παξινός Θωμάς

Πετρίδης Νίκος

Σημείωση: Το σήμα της Επιστημονικής μας Ομάδας, από την αρχή της σύστασής μας,  είναι το δυναμικό σκίτσο του Λασκαράτου που σχεδίασε σε ανύποπτο χρόνο, ο συνάδελφος Γεράσιμος Βιτωράτος. Συμπτωματικά σήμερα γίνεται και πολύ επίκαιρο.

ΟΜΑ Παλικής


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250