Εργαζόμενοι αντιπεριφέρειας: “Ο Αντιπεριφερειάρχης δεν απαντά στα αιτήματά μας” (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 11:21

Εργαζόμενοι αντιπεριφέρειας: “Ο Αντιπεριφερειάρχης δεν απαντά στα αιτήματά μας” (COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε  η τεχνική υπάλληλος-ΤΕ Πολιτικός Μηχανικός -της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και πρόεδρος των εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης  Σοφία Μισαηλίδου,

η οποία αναφέρθηκε στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας στην Π.Ι.Ν που έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς συζήτηση η ΛΑΣΥ και στα όσα ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός απάντησε σχετικά .

Η κ. Μισαηλίδου αφού ενημέρωσε ότι την συνέντευξη που θα παραχωρούσε την αποφάσισε ομόφωνα ο Σύλλογος Εργαζόμενων της Περιφέρειας σε έκτακτο ΔΣ και για κάθε ενέργεια του Συλλόγου ακολουθούνται οι κανόνες που διέπουν τα συλλογικά όργανα και τα αιτήματα τους στέλνονται εγγράφως στους αποδέκτες τους με πρωτόκολλα του Συλλόγου, ανέφερε:

«Έχουμε θέσει από την αρχή της θητείας  της εν λόγω  Περιφερειακής Αρχής πλήθος εγγράφων , που αφορούν εκτός των άλλων και την πρόσληψη Γιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας (νομοθεσία του 2010), εφαρμογή των όρων Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους ΟΤΑ Β΄ βαθμού και την παροχή μέσων ατομικής  προστασίας σε υπαλλήλους των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού που υπογράφηκαν το 2019. Ζητάμε δηλαδή να εφαρμοσθεί η νομοθεσία που αφορά δικαιώματα μας και κανένα απολύτως έγγραφο μας δεν έχει απαντηθεί η έχει εφαρμοστεί η νομοθεσία. Η τακτική της Περιφερειακής Αρχής, είναι να απαξιώνει κάθε διεκδίκηση, παραβαίνοντας μάλιστα και την ισχύουσα νομοθεσία και ταυτόχρονα επιπλήττει την αποστολή εγγράφων εκ μέρους μας  και έχει αναφερθεί και από άλλους εκπροσώπους της Περιφερειακής Αρχής , ότι μπορούμε να ενημερώνουμε προφορικά, ακυρώνοντας έτσι τη λειτουργία μας. Ωστόσο έχουμε ενημερώσει και προφορικά με συνάντηση μας με την κ Περιφερειάρχη , καθώς και με παρέμβαση μας σε Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε το 2021 τον Μάιο, με το ίδιο θέμα Υγιεινής και Ασφάλειας  που κατέθεσε και πάλι η ΛΑΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ έχουν κατατεθεί και εξώδικα σε σχέση με το πλαίσιο περί Υγιεινής και Ασφάλειας και από την Ομοσπονδία και από μας και με έγγραφα από το Σώμα Επιθεώρησης, αυτά αγνοούνται επιδεικτικά. Υπάρχει μια μεγάλη απαξίωση. Λόγω απουσίας του Τεχνικού Ασφαλείας , η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας που έχουμε συγκροτήσει  οι εργαζόμενοι, διενέργησε αυτοψία στους εργασιακούς χώρους και συνέταξε μία σχετική έκθεση , την οποία καταθέσαμε με διαβιβαστικό στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη τον Απρίλιο και το στείλαμε σε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους. Πολλά από τα προβλήματα που περιγράφονταν στην έκθεση ήταν γνωστά και μπορούσαν άμεσα να λυθούν με εντολή Αντιπεριφερειάρχη. Πχ, δεν χρειάζεται μελέτη για να γίνει αναγόμωση πυροσβεστήρων  που έχουν λήξει από το 2020, όπως και η σύνδεση για παροχή νερού σε κρουνό πυροσβεστικής φωλιάς εξωτερικά του κτηρίου για να έχει νόημα και η εκεί ύπαρξη της. Αυτά τα προβλήματα τα έχουμε κάνει γνωστά επανειλημμένως, δεν τα γνωστοποιήσαμε με την έκθεση μόνο. Στα λειτουργικά έξοδα θα έμπαινε μια προμήθεια, δεν χρειαζόταν μελέτη».

Η κ. Μισαηλίδου επίσης αναφέρθηκε:

Στην στάση του Αντιπεριφερειάρχη απέναντι στον Σύλλογο εργαζόμενων και στα αιτήματα τους:  «Θα μπορούσε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης να έριχνε μια ματιά στο έγγραφο μας και να ξεκινούσε άμεσα ενέργειες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν με μία εντολή του. Είναι ολοφάνερο σε ποια προτεραιότητα βάζει τα αιτήματα μας και πόσο εύκολα ρίχνει τις ευθύνες σε μας. Είχαμε αποφασίσει σε ΔΣ , γιατί θα μπορούσαμε κάλλιστα να το κοινοποιήσουμε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας  και δεν κάναμε αυτή τη κίνηση , μετά το καλοκαίρι να κάναμε μία συνάντηση για να ενημερωθούμε για το τι ενέργειες πρόκειται να γίνουν . Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί τον Οκτώβριο, όμως λόγω του ότι έλειψα με μεγάλη άδεια,  δεν έγινε η συνάντηση και αποφασίσαμε να τη κάνουμε τώρα τον Νοέμβριο, αλλά δεν προλάβαμε, γιατί μπήκε η επερώτηση της ΛΑΣΥ. Με την γνωστοποίηση της επερώτησης, μας κάλεσε ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης να τον ενημερώσουμε, γιατί όπως μας είπε δεν γνωρίζει κάτι ο ίδιος γι αυτό το θέμα, ενώ το χαρτί υπήρχε με πρωτόκολλο και χρεωμένο στο γραφείο Αντιπεριφερειάρχη. Τώρα έστειλε ένα έγγραφο στις Τεχνικές Υπηρεσίες και κάποια απ αυτά, μπορούν να γίνουν, να ξεκινήσει να γίνει η μελέτη για να καλυφθούν . Μετά από όλα όσα προηγήθηκαν , τώρα τα πράγματα μπαίνουν σε έναν δρόμο, όμως δεν μπορεί να ισχυρίζεται πως δεν τα γνωρίζει, γιατί είναι γνωστά και εδώ κινείται . Τα μέσα ατομικής προστασίας βέβαια, τα διεκδικούμε από το 2019 και έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ,έχουν δοθεί στις περισσότερες Περιφέρειες , όμως εμείς δεν τα έχουμε πάρει. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο του 2021, μας είχαν πει ότι θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία, όπως και για τον Τεχνικό Ασφαλείας , ότι λόγω covid είχε καθυστερήσει, ωστόσο δε έχει γίνει καμία κίνηση. Είναι διαδικασία που είναι σε ισχύ και δεν της εφαρμόζουν . Τα είχαμε θέσει εξ αρχής αυτά και στην κ. Περιφερειάρχη».

Στην έλλειψη προσωπικού που επιφέρει δυσκολίες στην δρομολόγηση κάποιων θεμάτων στην οποία αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης : « Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί προβλήματα παντού, αλλά αυτό είναι έτερον εκάτερον, γι αυτό τον λόγο ακριβώς θα έπρεπε να κάνουν κινήσεις και να διεκδικήσουν προσωπικό. Όμως σ αυτά τα θέματα της ατομικής προστασίας, οι υπηρεσίες που τα δικαιούνται, έχουν κάνει τον τακτικό προϋπολογισμό τους, όμως δεν δίνεται προτεραιότητα σε τέτοια θέματα όπως φαίνεται. Στον «Ιανό» που είχαμε βγεί για αυτοψίες, ήμασταν χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, προσπαθήσαμε να το θέσουμε ως κύριο ζήτημα, κάναμε όλες τις διαδικασίες , αλλά κι αυτό δεν έχει προχωρήσει. Όσο για την υποστελέχωση, παντού υπάρχει, όμως από τα στοιχεία που έχω , οι περισσότερες Περιφέρειες έχουν ξεκινήσει αυτές τις διαδικασίες, έχουν κάνει και αποτίμηση των 2019 και 2020 που δεν έχουν δοθεί και προχωράνε. Σ εμάς όντως υπάρχει μια απαξίωση ,στείλει πάρα πολλά έγγραφα και άλλες τόσες παρεμβάσεις έχουμε κάνει στα Περιφερειακά Συμβούλια. Εάν συμβεί κάτι , είμαστε χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί με τα έντονα φαινόμενα. Είναι πολιτική βούληση προφανώς και επειδή ακούγονται διάφορα πήραμε την απόφαση να ενημερώσουμε από την δική μας πλευρά. Υπάρχει απαξίωση και είναι δεδομένη. Σε κάθε κίνηση που κάνουμε το ότι τίθενται αμέσως οι ευθύνες επάνω  στους υπαλλήλους, είναι κάτι χαρακτηριστικό , που το βιώνουμε συνεχώς. Η απάντηση στην προκείμενη περίπτωση ήταν «εσείς φταίτε που δεν ήρθατε να μου το πείτε και προφορικά» είναι χαρακτηριστικό».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250