Η Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου για την πυρκαγιά στο Λιβάδι Παλικής

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 08:48

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου για την πυρκαγιά στο Λιβάδι Παλικής

Το καταστροφικό έργο μιας ακόμη μεγάλης πυρκαγιάς βίωσε ο λαός της Παλικής προχθές, αυτήν την φορά στην περιοχή του Λιβαδιού.

Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούσαν να καίγονται οι περιουσίες τους και να κινδυνεύουν σπίτια , γιατί για άλλη μια φορά δεν υπήρχε η στοιχειώδης προετοιμασία και πρόβλεψη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που στη συγκεκριμένη περιοχή εκδηλώνεται συχνά.

Τόσο η συγκεκριμένη πυρκαγιά, όσο και οι προηγούμενες, που έχουν εκδηλωθεί φέτος στην Παλική (Κουρουπάτα- Κατωγή κ.α.) ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές, αποδεικνύοντας με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ότι η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. όπως και όλες οι προηγούμενες (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), οι αντίστοιχες Περιφερειακές αρχές καθώς και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ληξουρίου (Ν.Δ.), έχουν τεράστιες και αποκλειστικές ευθύνες όχι μόνο γιατί έχουν αφήσει αθωράκιστη την περιοχή από πυρκαγιά αλλά και γιατί δεν έχουν αποζημιώσει σημαντικές αγροτικές και κτηνοτροφικές παραγωγές που καταστράφηκαν.

Ο διαχρονικά μονόπλευρος προσανατολισμός τους αποκλειστικά και μόνο στην καταστολή του φαινομένου και όχι στην πρόληψή του, η εναπόθεση της κατάσβεσης κυρίως στα εναέρια μέσα όταν την νύχτα και με ισχυρούς ανέμους δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες (όπως έγινε και με την συγκεκριμένη πυρκαγιά), η υποστελέχωση της Π.Υ. και οι ελλείψεις που έχει σε σύγχρονα μέσα και τεχνολογικό εξοπλισμό, η χρόνια εγκατάλειψη της αγροτικής οδοποιίας, η ανυπαρξία έστω και στοιχειωδών αντιπυρικών ζωνών και άλλων υποδομών που μπορούν να αποτρέψουν ή και να μετριάσουν τις συνέπειες του φαινομένου, η ανυπαρξία συγκεκριμένου ολοκληρωμένου σχεδίου για κάθε περιοχή, η κρατική υποχρηματοδότηση και ο απαράδεκτος προσανατολισμός της στις ανάγκες της κερδοφορίας των διαφόρων επιχειρηματιών και ομίλων κ.α. είναι μόνο μερικές από τις ευθύνες τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα αλλά ούτε και σε άλλες χρηματοδοτήσεις η Δημ. Αρχή δεν προτάσσει τα στοιχειώδη έργα αντιπυρικής προστασίας ακολουθώντας πιστά την ευρωπαϊκή επιλεξιμότητα. Ενδεικτικό είναι ότι στο αγροτικό οδικό δίκτυο που ξεπερνάει τα 600 χιλιόμετρα, η επικείμενη παρέμβαση για την οποία θριαμβολογεί η Δημ. Αρχή, αφορά μόνο σε 40 χιλιόμετρα(!), στα οποία εκτός των άλλων επείγει να προβλεφθεί και ο περιμετρικός αγροτικός δρόμος της υπερκείμενης οροσειράς του Λιβαδιού (Θέσεις «Κομπί»-«Κρίκελο»), για να είναι προσβάσιμος για τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Είναι επείγουσα ανάγκη η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με όλους τους υπεύθυνους, να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιάς και να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο κίνδυνο. Τα χωριά της «Ανωγής», (Αγ. Θέκλη, Κοντογενάδα, Δαμουλιανάτα, Ρίφι, Καμιναράτα, Βλιχάτα, Σκινέας, Μαντουκάτα, Φαβατάτα, Χαβδάτα), αλλά και ο Αθέρας και τα Κουβαλάτα, είναι απόλυτα εκτεθειμένα, αφού περιβάλλονται άμεσα από δασωμένους αγρούς που έχουν διαμορφωθεί ως δάση, χωρίς την παραμικρή αντιπυρική προστασία και υποδομές ( αντιπυρικές ζώνες, πυροσβεστική οδοποιία, διέξοδοι διαφυγής, πυροσβεστικοί κρουνοί κ.α.)

Η Λαϊκή συσπείρωση βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο της πυρκαγιάς και με όποιες δυνάμεις είχε, συνέδραμε συμπολίτες μας. Εκφράζει τις ευχαριστίες και την συμπαράστασή της στους πυροσβέστες και τους εθελοντές που χωρίς αυτούς θα είχαμε καμένα σπίτια και ανυπολόγιστες άλλες ζημιές.

Είναι η ώρα οι κάτοικοι της Παλικής να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την πολιτική που δεν τους καίει μόνο στην τσέπη αλλά και στην κυριολεξία, για να αβγαταίνει την κερδοφορία. Είναι η ώρα να παρθούν άμεσα μέτρα εδώ και τώρα και συγκεκριμένα:

  • Να αποζημιωθούν άμεσα και στο 100% με έκτακτη οικονομική ενίσχυση οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι και ιδιοκτήτες για την φετινή παραγωγή καθώς και για τα επόμενα χρόνια έως ότου επανέλθουν τα ελαιόδεντρα στην παραγωγή,
  • Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια και χωρίς πλαφόν στις καμένες εκτάσεις
  • Να χρηματοδοτηθεί γενναία με συμπληρωματική χρηματοδότηση η αποκατάσταση του συνόλου του τσακισμένου αγροτικού οδικού δικτύου στην περιοχή της Παλικής, ώστε να σταματήσουν να κινδυνεύουν οι κάτοικοι και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής, να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στις καλλιέργειες και τις μονάδες τους αλλά και η Π.Υ στις περιοχές που κινδυνεύουν.
  • Να χρηματοδοτηθεί η εκπόνηση και η εκτέλεση όλων των απαραίτητων έργων και υποδομών αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, στα χωριά της Παλικής και στην πόλη του Ληξουρίου, που έχουν ήδη προσθετικά πληγεί από τους σεισμούς του 2014, τον «Ιανό», τον «Μπάλλο» και πρόκειται να πληγούν εκ νέου από τις φετινές βροχοπτώσεις.
  • Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας όλων των προαναφερόμενων επικίνδυνων για πυρκαγιά περιοχών.
  • Να μονιμοποιηθεί το προσωπικό της Πυροσβεστικής – Υπάλληλοι ΠΠΥ και το εποχικώς απασχολούμενο προσωπικό.

Ληξούρι 25/9/2022     

   Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου