Kατσιβέλης: «Το επόμενο διάστημα θα υπογραφούν συμβάσεις για μεγάλα έργα – Εξελίξεις τις επόμενες μέρες για Δημαρχείο και Θέατρο» (Cosmos 96,5)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Ιουλίου 2022 19:45

Kατσιβέλης: «Το επόμενο διάστημα θα υπογραφούν συμβάσεις για μεγάλα έργα – Εξελίξεις τις επόμενες μέρες για Δημαρχείο και Θέατρο» (Cosmos 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε  ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης, ο οποίο αναφέρθηκε :

Στην ανακοίνωση της «Λαικής Συσπείρωσης» σχετικά με την παρουσίαση στην Αθήνα της ΟΧΕ Παλικής (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση): « Είναι πολύ γλαφυρή η περιγραφή στην ανακοίνωση. Δεν είδαμε κανέναν μεγαλοεπιχειρηματία, αντίθετα είναι μία προγραμματική που έχουμε με ένα Πανεπιστημιακό  Ίδρυμα της χώρας, όπου  πιστεύω ότι θα είναι η κατευθυντήρια γραμμή και για τις επόμενες προγραμματικές που θα κάνουμε με άλλα Πανεπιστήμια μέσω της ΟΧΕ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Σκοπός είναι να αξιοποιήσουμε όσο  γίνεται τα χρήματα αυτά για μελέτες και προετοιμασίες σε έργα πολύ σημαντικά για τον τόπο. Η «Λαική Συσπείρωση» και γενικά το ΚΚΕ , έχει μία στάση απέναντι στα Ευρωπαϊκά προγράμματα και τα κονδύλια σταθερή όλα αυτά τα χρόνια , είναι εναντίον, τα έχει καταψηφίσει, δεν δέχεται τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και στη λογική αυτή καταδικάζει και το συγκεκριμένο. Την άποψη τους λένε, όμως  εμείς προχωρούμε τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει».

Στις επόμενες προγραμματικές : «Ετοιμάζουμε τώρα με το Πολυτεχνείο κάποιες συνεργασίες που θα είναι πάρα πολύ σημαντικές για την περιοχή μας. «Ετοιμάζουμε άλλες συνεργασίες με άλλα Ιδρύματα που θα είναι στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονομίας του Δήμου, της εξοικονόμησης ενέργειας κλπ. Ο σκοπός μας είναι  η όποια εξοικονόμηση. Θα είναι κατ ευθείαν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στους άπορους συμπολίτες μας. Δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τι άλλες παρατάξεις, αντίθετα στις Επιτροπές Παρακολούθησης των έργων αυτών , συμμετέχουν και από την αντιπολίτευση. Ετοιμάζουμε άλλη μία με το ΕΚΠΑ, όπου έχουμε εντάξει την ΟΧΕ Παλλικής, ύψους 400 χιλιάδες ευρώ, θα φτιαχτεί ένα κέντρο εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών, μαθητών και πολιτών στην Αγία Θέκλη, όπου σε αίθουσα που θα διαμορφωθεί και θα μπει εξοπλισμός, θα γίνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια και μαθήματα σε επισκέπτες και πολίτες για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, σεισμών κλπ».

Στην ΟΧΕ Παλλικής : « Η ΟΧΕ είναι η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση της Παλλικής.

Είχε ξεκινήσει το 2015 -16 με την τοπική ομάδα διαβούλευσης που φτιάχτηκε εδώ, ψηφίστηκε και εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το 2017 με την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Ουσιαστικά ξεκίνησε το 2017 σε όλη την Ελλάδα είναι ελάχιστες οι ΟΧΕ που έχουν καταφέρει να απορροφήσουν χρήματα και να υλοποιηθούν. Εμείς τώρα είμαστε σε φάση να ξεκινήσει με αυτά τα έργα που κάναμε με το ΕΚΠΑ και έχει δοθεί έγκριση της δημοπράτησης της μελέτης για 3αμιση εκατομμύρια οδοποιίας. Προχωρά η δημοπράτηση , οπότε σε ένα μήνα περίπου θα έχουμε ανάδοχο για να κάνει την μελέτη για να προχωρήσουμε. Παράλληλα υπάρχουν κι άλλες δράσεις, εκτός του κέντρου εκπαίδευσης , έχουμε και μελέτες ανάπλασης των παραδοσιακών μας οικισμών. Από το «Αντώνης Τρίτσης» περιμένουμε μελέτες, για την ανάπλαση στο Ληξούρι . Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με τα Πανεπιστήμια , με το Πολυτεχνείο, αλλά και με το Πανεπιστήμιο Πάτρας, με το οποίο θα κάνουμε τα γεωλογικά, που έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση του αργίλου, τα γεωλογικά φαινόμενα, την διάβρωση των ακτών μας κλπ» .

Στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου, το Μουσείο ,την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη και το Δημαρχείο: «Ο Μελετητής το επόμενο 10ήμερο θα παραδώσει την οριστική μελέτη, για να το πάμε κι αυτό για ένταξη από την Περιφέρεια στην ΟΧΕ. Πιστεύω μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε νέα ευχάριστα. Για το Μουσείο έγινε ο διαγωνισμός για την επισκευή της στέγης του, υπάρχει ένας που έχει καταθέσει προσφορά, την επόμενη εβδομάδα θα ελέγξουμε την προσφορά του και θα προχωρήσουμε. Η Ιακωβάτειος είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο δεν έχει κινηθεί προς το παρόν. Για το Δημαρχείο 7 Ιουλίου θα είναι εδώ ο μελετητής  και μέσα στον Ιούλιο θα ολοκληρωθεί και αυτή η μελέτη».

Στα έργα που δρομολογούνται: « Ετοιμάζουμε το έργο των 4 εκατομμυρίων αγροτικής οδοποιίας. Έχει εγκριθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών η δανειακή σύμβαση, οπότε προχωράμε στην έγκριση της μελέτης και την κατάρτιση όρων δημοπράτησης, για να προχωρήσουμε άμεσα στην δημοπράτηση του. Για το υπόλοιπο δίκτυο, είναι σε εξέλιξη η μελέτη από την ΟΧΕ 3σήμιση εκατομμύρια και έχουμε καταθέσει και δύο προτάσεις στην Περιφέρεια  για να κάνουμε προγραμματικές από τις χρηματοδοτήσεις του «Ιανού» επίσης 3σήμιση εκατομμύρια. Είπαμε να τα πάρουν πλέον οι Δήμοι τα χρήματα για να εκτελέσουν έργα. Το επόμενο διάστημα θα υπογράψουμε και σύμβαση με τον ανάδοχο που έχουμε για ένα ακόμη έργο δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας 400 χιλιάδων από τον «Φιλόδημο».

Σε όσους ασκούν κριτική για την μη πραγματοποίηση έργων: «Ξεχνάνε όλοι όσοι διαμαρτύρονται ότι δύο χρόνια είχαμε την πανδημία ,αλλά και τον «Ιανό» και τον «Μπάλο». Πήραμε μεγάλα ποσά έκτακτης επιχορήγησης  τα οποία και αυτά πρέπει να απορροφήσουμε. Όλα αυτά έχουν την ίδια διαδικασία και μελέτες πρέπει να γίνουν και οι αναθέσεις πρέπει να περάσουν από συγκεκριμένη διαδικασία. Παράλληλα στη 2ετία αυτή ετοιμάσαμε όλες εκείνες τις προτάσεις από το «Αντώνης Τρίτσης». Όλα αυτά δεν γίνονται με μαγικό ραβδί. Θα δημοπρατήσουμε εντός του καλοκαιριού ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο το  Smart city, 1,5 εκατομμυρίου , που θα διευκολύνει τη ζωή του πολίτη  και  θα εκσυγχρονίσει το Δήμο με παροχές ουσίας. Είμαστε στους 12 πρώτους δήμους όπου ο πολίτης μπορεί να αντλήσει πιστοποιητικά γέννησης κλπ , απ ευθείας από το Gov.  Αυτά όλα είναι πολύ σημαντικά. Νερό στους Πετανούς δεν υπήρχε 50 χρόνια και  όπου να ναι ολοκληρώνεται. Την Παρασκευή παραλαμβάνουμε την Αφαλάτωση για τα Κουβαλάτα, έχουμε κάνει την εγκατάσταση και θα ξεκινήσει να δουλεύει. Στους Σουλάρους ένα τεράστιο τοιχίο αποκατέστησε τον κομμένο δρόμο και θα φτιαχτεί και παιδική χαρά. Στα Καμιναράτα το ίδιο, προχωράμε τώρα στα Χαβριάτα, στα Κουβαλάτα τελειώσαμε το τοιχίο. Μπαίνουνε σε μια σειρά αποκαταστάσεις από τον σεισμό του 2014, η τοποθέτηση στις παιδικές χαρές θα ξεκινήσει μέσα στον Ιούλιο σε όλα τα χωριά. Και ο τουρισμός πάει πολύ καλά».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.