Παντελής Αμούργης: Θέσεις «Δημοτικής Συνείδησης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης της 7/6

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022 09:17

Παντελής Αμούργης: Θέσεις «Δημοτικής Συνείδησης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης της 7/6

Με ιδιαίτερη χαρά επανερχόμαστε όλοι οι συνάδελφοι από κοντά, παρά τις όποιες πολιτικές διαφωνίες, για να συμφωνήσουμε ανεξαιρέτως ότι το σπουδαιότερο έννομο και κοινωνικό αγαθό για τον άνθρωπο είναι η υγεία: η μόνη δηλαδή προϋπόθεση, ώστε να πορευτεί και να δημιουργήσει πάνω στον πλανήτης μας. Εμείς, σαν μία μικρή πινέζα στον παγκόσμιο χάρτη αλλά με τεράστια ιστορία και πολιτισμό, ευχόμαστε πλέον να προχωρήσουμε ελεύθεροι, προσφέροντας ακόμη περισσότερα. Ο κόσμος της Ελλάδας και ειδικότερα οι δημότες της Κεφαλλονιάς και του δήμου μας οφείλουν και μπορούν να ζουν σε έναν καλύτερο κόσμο. Μακάρι, δύσκολη ευχή το ξέρω αλλά θα την πω, αυτό το συμβούλιο να συνεχίσει ανεμπόδιστα να λαμβάνει χώρα δια ζώσης, αφουγκραζόμενο τα αιτήματα και τα ζητήματα των συνδημοτών του.

Αρχικώς, ειπώθηκε σχετικά με το λιμάνι της Αγίας Ευφημίας ότι προχωρούν οι εργασίες καθαρισμού του, ζημία που προκλήθηκε από τη μέγιστη κακοκαιρία του ΙΑΝΟΥ. Για τον ρυθμό και την ταχύτητα των εργασιών δεν θα σχολιάσουμε, διότι η καταστροφολογία απέχει από την ιδεολογική βάση της παράταξής μας.

Αναφορικά με τον θόρυβο που προκαλείται από το πλοίο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ, καθώς και την ποσότητα των καυσαερίων της γεννήτριάς του, τα οποία λόγω της πολύωρης παραμονής του πλοίου στο λιμάνι δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στους καταστηματάρχες της περιοχής, τους κατοίκους εν γένει, αλλά και στους διερχόμενους με κότερα, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το Λιμενικό Ταμείο η άμεση τοποθέτηση ηλεκτροδοτικής εγκατάστασης. Επίσης, προτάθηκε και η προσωρινή λύση της προσάραξης του πλοίου στο λιμάνι στον Πισαετό της Ιθάκης.

Αναφορικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Σχετικά με το άνοιγμα ερανικού λογαριασμού: Πριν ήταν ο ΙΑΝΟΣ, αύριο μπορεί να είναι ένα άλλο όνομα. Το απεύχομαι… Η Πολιτεία εν ευρεία εννοία και οι ειδικότεροι ιστοί της, ήτοι εμείς, οι ΟΤΑ, οφείλουμε να αντιδρούμε άμεσα, προχωρώντας σε λύσεις. Αν δεν έχουμε τα ικανά μέσα για αυτό, τότε να απευθύνουμε το συντομότερο δυνατό κάλεσμα σε φορείς και κυβέρνηση. Επιτέλους, η απόφαση του Νοεμβρίου του 2021 παίρνει σάρκα και οστά και πλέον υφίσταται άδεια Ερανικού Συστήματος Μακράς Διάρκειας, με το άνοιγμα παραλλήλως ερανικού λογαριασμού στον Δήμο μας. Ευχή όλων να μην χρειαζόταν να ανοίξει ο λογαριασμός. Δυστυχώς η φύση δεν καταλαβαίνει από αντοχές, εγκρίσεις και διατάξεις, επομένως να που ένα βοήθημα για τους σεβαστούς και πληγέντες συντοπίτες μας αποτελεί πια γεγονός. Θεωρώ ότι η ανταπόκριση θα είναι δεδομένη.

Επιχορήγηση αθλητικών σωματείων: Ένας υγιής νους βρίσκεται σε ένα υγιές σώμα. Ανέκαθεν ο αθλητισμός αποτελούσε βαθιά ρίζα του πολιτισμού και έναν σημαντικό τομέα σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης νέων αλλά και μεγαλύτερων, με σημαντικές διακρίσεις για την Ελλάδα μέχρι και σήμερα. Οι μεγάλοι αθλητές βγαίνουν από μικρούς τόπους. Αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποιο μέλος από τα αθλητικά σωματεία κάποια στιγμή θα δοξάσει τη χώρα μας, έστω και με την προσπάθειά του, χωρίς να είναι απαραίτητη κάποια διάκριση, τότε θα έπρεπε ήδη από χθες να προσφέραμε την οικονομική αυτή αρωγή που συζητούμε τώρα στα αθλητικά σωματεία του δήμου μας.

Ενίσχυση εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας: Η δασοπροστασία βλέπουμε ότι κάθε χρόνο γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Η ανάγκη για προφύλαξη, πρόληψη και προστασία των δασικών εκτάσεων δεν έχει να κάνει μόνο με τη φύλαξη της ιδιοκτησίας μας και τη σπουδαία μας ζωή. Έχει να κάνει και με τις προοπτικές συνέχισης μιας ποιοτικής ζωής στη γη. Το οξυγόνο θα καταστεί είδος πολυτελείας. Είχαμε ποτέ σκεφτεί ότι το πετρέλαιο κάποια στιγμή θα είναι, όπως το παντεσπάνι ήταν παλιά για τους πληβείους της Γαλλίας στον καιρό της Μαρίας Αντουανέτας; Είχαμε ποτέ σκεφτεί ότι από το 1800 μΧ, οπότε και ανακαλύφθηκε η δυνατότητα ύπαρξης ηλεκτρικού ρεύματος, θα έφτανε η εποχή που θα το περιορίζαμε στα απολύτως απαραίτητα; Έτσι λοιπόν, η προστασία στις δασικές περιοχές πρέπει να είναι πρωτίστως προληπτική. Αξίζει, δε, να δοθούν εύσημα στο ότι σε αυτό συντελούν εθελοντικές ομάδες ανθρώπων που ενώ δεν έχουν να κερδίσουν απολύτως τίποτα οικονομικά, πέρα από τον αμέριστο θαυμασμό μας, κερδίζουν πρωτίστως το στοίχημα της ίδιας της ζωής, το στοίχημα του να είσαι συνάνθρωπος και ενεργός πολίτης.

Παντελής Αμούργης,

Δημοτικός σύμβουλος,

Επικεφαλής παράταξης ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Δήμου Σάμης Κεφαλληνίας


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250