Θεόφιλος : Να αφήσουμε το Γηροκομείο μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις - Τι είπε για τη νέα ανάπλαση της παραλιακής (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 13:27

Θεόφιλος : Να αφήσουμε το Γηροκομείο μακριά  από πολιτικές αντιπαραθέσεις - Τι είπε για τη νέα ανάπλαση της παραλιακής (COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος.

Στην υπογραφή της Σύμβασης για την κατασκευή του έργου της “Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Επέκτασης ΧΥΤΥ - Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείριση Απορριμμάτων Κεφαλονιάς” : « Είναι ένα έργο το οποίο ουσιαστικά μελέτησε και έφτιαξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου, το ενέταξε και ήτανε έτοιμο να το δημοπρατήσει ο Δήμος. Είχαμε την αλλαγή του νόμου σχετικά με τον ΦΟΔΣΑ και τώρα υπογράφεται η Σύμβαση από τον νέο Περιφερειακό Φορέα. Είναι ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο θα δώσει την δυνατότητα στο εργοστάσιο το οποίο υπάρχει στην Παλλοστή να κάνει μεγαλύτερη ανακύκλωση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και απορριμμάτων. Είναι σημαντική μέρα η Πέμπτη που η κ. Κράτσα ως Πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ θα υπογράψει την Σύμβαση με τον Εργολάβο».

Στην προσφυγή του Δήμου στο ΣΤΕ για τον νέο ΦΟΔΣΑ: « Είναι σε εξέλιξη η προσφυγή στο ΣΤΕ, του Δήμου Αργοστολίου και της ΕΔΑΚΙ, όμως το έργο, θεωρώ ότι είναι σημαντικό . Είναι ένα έργο το οποίο έστω και καθυστερημένα, γιατί εάν είχε προχωρήσει με τον Δήμο Αργοστολίου θα είχαμε τελειώσει εδώ και 1 χρόνο, πρέπει να γίνει και να προχωρήσει. Εμείς έχουμε προσφύγει στην Δικαιοσύνη, όμως, μετέχουμε και χαιρόμαστε που το έργο πλέον έχει ανάδοχο μια καλή εταιρεία , την ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. – P & CDEVELOPMENTS.A. και υπάρχουν τα εχέγγυα ότι θα πραγματοποιήσει ένα καλό έργο για το Δήμο μας και το νησί μας. Αν δικαιώσει τον Δήμο Αργοστολίου το ΣΤΕ , ο ΦΟΔΣΑ θα περιέλθει ξανά στην ΕΔΑΚΙ και θα λειτουργεί το εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί η ΕΔΑΚΙ. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα καταλάβει και η Κυβέρνηση το λάθος, είναι δουλειά των Δήμων, δεν είναι, της Περιφέρειας. Αυτό κάνουν οι Δήμοι όλα τα προηγούμενα χρόνια , ξέρουν να το κάνουν, το κάνουν καλά και είναι λάθος που μπήκε η Περιφέρεια στην διαχείριση των σκουπιδιών. Θα μπορεί ένας Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ να χειριστεί ενιαία τα σκουπίδια σε όλα τα Επτάνησα, όμως πρακτικά δεν γίνεται, γιατί το κόστος είναι μεγάλο»

Στο ξεκαθάρισμα των ρόλων των 2 βαθμών Αυτοδιοίκησης: « Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει προσπάθεια πάρα πολλά χρόνια για να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας . Δεν μπορούν να μπερδεύονται οι 2 βαθμοί Αυτοδιοίκησης, θεωρώ ότι ο Δήμος πρέπει να έχει ευθύνη για τα πάντα και η Περιφέρεια να είναι ο συντονιστής , η πηγή χρηματοδότησης για τους Δήμους, να μας οργανώνει και να μας κατευθύνει επιτελικά. Η καθημερινότητα πρέπει να ανήκει στο Δήμο. Είναι κάτι το οποίο συζητιέται συνεχώς σε συνέδρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά τελικά δεν προχωράει, πίστευα ότι θα τρέξει αυτό με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως δεν συνέβη και δεν ξεκαθαρίστηκαν ακόμα οι ρόλοι των 2 βαθμών Αυτοδιοίκησης. Ένα πολύ σημαντικό για μένα και επιμένω και θα επιμένω, είναι ότι η διαχείριση των σκουπιδιών στο σύνολο της , πρέπει να ανήκει στους Δήμους».

Στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Αργοστολίου: «Το κομμάτι με τη ανάπλαση που θα ολοκληρωθεί τώρα στο παραλιακό μέτωπο, αφορά το σημείο πίσω από την παλιά αγορά. Έχει μείνει το κομμάτι από το άγαλμα Καββαδία μέχρι το Λιμεναρχείο ,που δεν έχει γίνει ανάπλαση. Ο Δήμος συνέταξε μελέτη ύψους 1 εκατομ, περίπου, για να συνεχίσει η ανάπλαση που είχε γίνει στο Μαιστράτο, στο μπαστούνι, το Κολυμβητήριο και οι πολίτες και οι επισκέπτες μας να έχουν ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο . Ζητήσαμε από το Υπουργείο Ναυτιλίας να δει το αίτημα μας και έχει ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα ανάκαμψης του Υπουργείου. Θα αναλάβει ο Δήμος να εκτελέσει ένα έργο για λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου στο οποίο ανήκει ο χώρος, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Γίνεται μια αθόρυβη δουλειά και θα βλέπουμε συνέχεια έργα να εκτελούνται και να ολοκληρώνονται οι στόχοι που έχει βάλλει η Δημοτική Αρχή».

Στο Γηροκομείο Αργοστολίου και στην κριτική που υφίσταται : «Στα πολλά χρόνια που ασχολούμαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι αντιπαραθέσεις που έχουμε οι παρατάξεις μεταξύ μας είναι σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο καταγγελιών που δημιουργούν προβλήματα σε Νομικά Πρόσωπα. Κάναμε όλες τις φιλότιμες προσπάθειες και ενέργειες για να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις του νέου Γηροκομείου και να τις καταστήσουμε κατάλληλες για τους τρόφιμους.

Λειτουργήσαμε το Δημοτικό Γηροκομείο-2 Δημοτικά Γηροκομεία λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα- καταθέτοντας όλα τα έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία. Αν το προσωπικό δεν επαρκεί, υπάρχει αλληλογραφία που μπορεί κάποιος να την έχει. Έχουμε κάνει αγώνα όλα αυτά τα χρόνια, έχω κάνει άπειρες συναντήσεις στην Αθήνα με τα αρμόδια Υπουργεία για μόνιμο προσωπικό, για να μπορεί να φιλοξενεί 135 τροφίμους που έχει τη δυνατότητα.

Κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να δοθεί η δυνατότητα φιλοξενίας σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη, και έχουμε τώρα ενέργειες, που δεν βοηθούν σ αυτό. Θα θελα να παρακαλέσω να αφήσουμε μακριά από τις αντιπαραθέσεις τα Νομικά Πρόσωπα και ειδικά το Δημοτικό Γηροκομείο. Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε αυτό το Νομικό Πρόσωπο στο Δήμο. Το Γηροκομείο δεν βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, λειτουργεί με τα έσοδα τα δικά του και εμείς θέλουμε την έγκριση να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό, να παρέχουμε δουλειά και να βοηθήσουμε και το Ίδρυμα. ‘Όταν γίνονται καταγγελίες και έρχεται η υπηρεσία του Τμήματος Υγιεινής και Κοινωνική Λειτουργός και σου λένε ότι με τα 14 άτομα που έχεις πρέπει να έχεις 20 άτομα, τότε πρέπει οι άλλοι 50 να φύγουνε, να φύγουν να πάνε που»;

Στις δυσχέρειες στην Λειτουργία του Δήμου: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις προσλήψεις. Πως μπορεί να έχεις ανάπτυξη όταν υπάρχουν 2 υπάλληλοι στην Πολεοδομία, πως μπορείς να έχεις κοινωνική πολιτική , αν δεν μπορείς να χεις προσωπικό στις κοινωνικές δομές του Δήμου, πως μπορείς να παρέχεις υπηρεσία με τα αδέσποτα, όταν δεν σ αφήνει να προσλάβεις προσωπικό εξειδικευμένο στο να τα φροντίζει. Στα 3 χρόνια που είμαι στο τιμόνι του Δήμου, έχουν αποχωρήσει 20 υπάλληλοι με σύνταξη και δεν μας έχουν εγκρίνει ούτε μία πρόσληψη. Ο Δημότης έχει δίκιο και δεν θέλει να ξέρει, το πρόβλημα το χρεώνεται ο Δήμος, αλλά δεν μπορούμε πλέον και να μην αντιδράσουμε. Ευχαριστώ και τον Βουλευτή αλλά και τα άλλα κόμματα τα οποία έκαναν επερώτηση στη Βουλή και ίσως μ αυτό τον τρόπο βρεθεί μια λύση και λύσουμε το πρόβλημα με το Γηροκομείο» .

Στην τελευταία Δημοτική περίοδο: «Είναι η πιο δύσκολη Δημοτική περίοδος που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διάλυση και ανασύσταση των Δήμων, οικονομική κρίση, πανδημία, «Ιανός», το ενεργειακό κόστος του Δήμου έχει φτάσει στα ύψη και οι εργολάβοι δεν προχωρούν γιατί έχουν ανατιμηθεί τα πάντα. Δεν έχουν σταματήσει να ενυπάρχουν τα εμπόδια στην προσπάθεια μας να πετύχουμε το καλύτερο. Θέλω να κάνω γνωστό στους πολίτες ότι κάνουμε αγώνα για να σταθούμε όρθιοι και να λειτουργήσει ο Δήμος με πολύ λιγότερα έσοδα από ότι είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα κάνουμε καμία αύξηση, γιατί οι δημότες ήδη βομβαρδίζονται από τις αυξήσεις παντού».

Στο Αγκυροβόλιο της Αγίας Πελαγίας και το Άλσος της Καλλιθέας: «Εκτελούμε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, από το 2010 που παραδόθηκε το αγκυροβόλιο στον τότε Δήμο Λειβαθούς , δεν έχει γίνει κάτι, έχουν διαλυθεί οι υποδομές και επικρατεί μια αναρχία. Ο Δήμος προσπαθεί να το λειτουργήσει ως τουριστικό αγκυροβόλιο και να βρεθεί κάποιος ιδιώτης να επενδύσει και να βοηθήσει την περιοχή να αναπτυχθεί. Σε 2 μήνες θα ξέρουμε αν βρεθεί ο επενδυτής , αν όχι, θα ξαναπροκυρηχθεί , αν δεν καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια, θα προσπαθήσει ο Δήμος να βρει τα χρήματα, να το ολοκληρώσει και να το λειτουργήσει. Για το Άλσος της Καλλιθέας θα υπάρξει επίσης προκήρυξη, επιλέξαμε να περάσουμε σ αυτή την διαδικασία το καλοκαίρι που θα υπάρχουν και Κεφαλονίτες της διασποράς στο νησί και μπορεί κάποιος να ενδιαφέρεται να επενδύσει».

Στο Master plan του Λιμένος Αργοστολίου : «Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη από την μελετήτρια και τέλος Μαΐου που θα βρεθώ στην Αθήνα για την ομιλία του (Ομότιμου Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Ακαδημαϊκού). κ. Γερμενή στην Ακαδημία Αθηνών θα την επισκεφθώ και θα ενημερώσω για τα νεότερα».

Στην πορεία του τουρισμού στην Κεφαλονιά: « Πιστεύω ότι κινείται καλά ο τουρισμός και θεωρώ και εύχομαι ότι θα πιάσουμε του δείκτες του 2019. Είναι μεγάλο πρόβλημα η μη εξεύρεση εργαζόμενων, αλλά το προτιμώ από το να υπάρχει ανεργία και είναι στοίχημα για την χώρα μας, όπως κάνουν κάποιες άλλες χώρες, γνωρίζοντας έγκαιρα τις ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη να τις καλύπτουν από άλλες χώρες».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250