Σπαθής στον COSMOS 96,5 : Υπόλογος όποιος δεν συνδεθεί στο δίκτυο αποχέτευσης

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 30 Απριλίου 2022 12:11

Σπαθής στον COSMOS 96,5 : Υπόλογος όποιος δεν συνδεθεί στο δίκτυο αποχέτευσης

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε  ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης  και Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ  Σταύρος Σπαθής ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην ρύθμιση που συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με την οποία, πρόστιμο θα επιβάλλει το Δημόσιο σε όσους αρνούνται να συνδέσουν το σπίτι τους με το αποχετευτικό δίκτυο, έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση αυτού: « Το καταστατικό της Δ.Ε.Υ.Α.Κ , όσον αφορά το δίκτυο αποχέτευσης, είναι ξεκάθαρο για το ότι όλοι πρέπει να συνδεθούν εφ όσον υπάρχει μπροστά στα σπίτια αναμονή. Από την πλευρά μας ανακοινώνουμε ότι το δίκτυο είναι έτοιμο και μπορούν να συνδεθούν, οι πιο πολλοί συνδέονται, εάν υπάρχει κάποιος ο οποίος εσκεμμένα δεν συνδέεται, σε κάποιο έλεγχο που θα κάνει η υπηρεσία, η του γίνει καταγγελία στην πολεοδομία, τότε είναι υπόλογος. Εάν δεν υπάρχει δίκτυο ,κάνουν αίτηση στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ  ώστε να γίνει επέκταση του δικτύου και να μπορέσουν να συνδεθούν. Η επέκταση εάν είναι εντός σχεδίου πόλεως είναι υποχρέωση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ , εάν είναι εκτός σχεδίου πόλεως, γίνεται με έξοδα τους αιτούντος.

 Στο Αργοστόλι το 95 με 97% έχει συνδεθεί, στον πόρο και στην Σκάλα, είχαμε βγάλει ανακοινώσεις ότι μπορούν συνδεθούν και μπαίνουν στην διαδικασία, όσοι δεν έχουν κινηθεί, είναι κάτοικοι του εξωτερικού που ερχόμενοι θα μπουν και αυτοί. Εκτός από κάποια χωριά που δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο όλοι συνδέονται».

Στο πως εκδίδονται τα πρόστιμα για όσους δεν συνδέονται με το αποχετευτικό δίκτυο: « Γίνεται καταγγελία στην Πολεοδομία, ακολουθεί έλεγχος και αν πιστοποιηθεί  ότι δεν τηρεί τις προϋποθέσεις ο καταγγελλόμενος, εκδίδεται το πρόστιμο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι  αφού ενημερωθούμε, να ενημερώσουμε τον πολίτη ότι θα υπάρχει αυτή η ποινική ευθύνη που προβλέπει ο νόμος. Απ την στιγμή που υπάρχει Βιολογικός, το τέλος αποχέτευσης θα το πληρώνει έτσι κι αλλιώς, οπότε δεν τον συμφέρει να μην συνδεθεί. Η  δαπάνη της σύνδεσης είναι πολύ μικρή και  δεν τον συμφέρει να αδειάζει βόθρους  και να πληρώνει βυτιοφόρα».

Στο πρόβλημα που είχε σημειωθεί  με αποχετεύσεις που τα λύματα τους κατέληγαν στη θάλασσα: « Υπήρχε αυτό το πρόβλημα γιατί στα συγκεκριμένα σημεία δεν υπήρχε αποχετευτικό δίκτυο, τώρα δεν νομίζω ότι συνεχίζεται αυτό το πράγμα. Βέβαια αν ένας κακόβουλος θέλει να το επιχειρήσει, είναι στην ευθύνη τη δική του και εάν γίνει μία καταγγελία, αναλαμβάνει αυτές τις ευθύνες.( Ερωτηθείς για ρίψη λυμάτων στο λιμάνι Αργοστολίου)- Όσο είμαι Πρόεδρος στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα τέτοιο  φαινόμενο, οι οσμές που υπάρχουν προέρχονται από τα φύκια που συγκεντρώνονται σε κάποια σημεία».

Στις παλιές και μεγάλες οφειλές: «Έχει γίνει ένα ξεκαθάρισμα και έχουμε πάρει απόφαση για τις οφειλές από 3000 ευρώ και πάνω να πηγαίνουν στην εφορία. Είμαστε ήδη στην διαδικασία αυτή. Υπάρχουν αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν λόγω πανδημίας και οικονομικής κρίσης και υπάρχουν και κάποιοι που το κάνουν εσκεμμένα γιατί δεν υπάρχει πίεση. Θεωρώ ότι σιγά σιγά, θα το λύσουμε αυτό το πρόβλημα, για να μπορέσει να έχει και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ ρευστότητα . Υπήρχε μια ανοχή στους λογαριασμούς της ύδρευσης και αυτό το εκμεταλλευόντουσαν. Έχω πει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα ότι θα προσπαθήσουμε να νοικοκυρέψουμε λίγο τα οικονομικά μας και θα το καταφέρουμε».

Στην κίνηση του Πάσχα και στην κάλυψη της αγοράς: « Από Μ. Τετάρτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα , υπήρχε μια πολύ καλή κίνηση, μπήκε αρκετός κόσμος σε Κεφαλονιά και Ιθάκη και  η πληρότητα στα καταλύματα μπορεί να έφτασε και στο 95% . Τα μηνύματα ήταν θετικά , όπως είναι θετικά και για την τουριστική σεζόν που είναι μπροστά μας. Οι επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια κυκλοφορούν ελεύθερα φέτος και επισκέπτονται και τα καταστήματα πέραν των οργανωμένων επισκέψεων τους σε κάποια σημεία του νησιού κι αυτό είναι επίσης θετικό».

Στην αλλαγή του δικτύου ύδρευσης στις Λαϊκής  Κατοικίες στο Αργοστόλι στον Βιολογικό του Αργοστολίου.: « Έχει μπει στο «Αντώνης Τρίτσης», έχει εγκριθεί, θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων και στις Λαϊκές Κατοικίες και στα χωριά του Αργοστολίου. Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ δεν είχε την δυνατότητα να υλοποιήσει αυτό το έργο λόγω του μεγάλου κόστους και γι αυτό το λόγο εντάχθηκε στο  «Αντώνης Τρίτσης» και από τη στιγμή που εντάχθηκε και εγκρίθηκε, πολύ σύντομα θα ξεκινήσει. Στον Βιολογικό Καθαρισμό του Αργοστολίου έχει γίνει η ανάλογη συντήρηση καθ υπόδειξη της αρμόδιας υπηρεσία του Βιολογικού και θεωρώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Έχουν καθαριστεί όλα τα φρεάτια, έχει γίνει απεντόμωση κι αν χρειαστεί θα την επαναλάβουμε.  ».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.  




00 inkefalonia general ad 300X250