Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου: Αίτηση για επείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ με θέμα την κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος στις σχολικές καθαρίστριες

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 10:50

Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου: Αίτηση για επείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ με θέμα την κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος στις σχολικές καθαρίστριες

 ...και άλλους εργαζομένους στο Δημόσιο και ΝΠΙΔ

Αίτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ληξουρίου

Για επείγουσα συνεδρίαση με θέμα την κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος στις σχολικές καθαρίστριες και άλλους εργαζομένους στο Δημόσιο και ΝΠΙΔ.

Κυρία πρόεδρε

Η «ανεξάρτητη Επιτροπή» του υπουργείου Οικονομικών, που είχε συγκροτηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη, έδωσε πρόσφατα το πόρισμά της και μαζί και το πρόσχημα στην σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., να περικόψει το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε πολλές ειδικότητες και χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Στο πόρισμα περιγράφονται νέες κατηγορίες και κατατάξεις εργαζομένων, που με όχημα την χαμηλή βαθμολογία, που έβαλαν στους δημόσιους υπαλλήλους και όσους εργάζονται σε ΝΠΙΔ, είτε τους πετιούνται έξω από τους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος, είτε θα παίρνουν μικρότερο ανθυγιεινό επίδομα από ό,τι μέχρι σήμερα.

Με βάση τις προβλέψεις του παραπάνω πορίσματος, εκτός των άλλων μειώνεται και το προβλεπόμενο σημερινό επίδομα στις χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες, στις καθαρίστριες στα νοσοκομεία, στους εργάτες πρασίνου, στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των εσωτερικών χώρων των δήμων, των υπουργείων και των Περιφερειών τους απολυμαντές κ.α.

Πρόσφατα, αντιπροσωπεία των σχολικών καθαριστριών από όλο το νομό με εκπροσώπους του ΕΚΚΙ και του Ν.Τ. Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, επισκέφθηκε τον κ. Δήμαρχο Ληξουρίου, όπου του έθεσε το παραπάνω ζήτημα της κατάργησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο εργασίας τους καταθέτοντας συγκεκριμένο υπόμνημα. Ο κ. Δήμαρχος από την πλευρά του δεσμεύτηκε να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο.

Με βάση τα παραπάνω σας καλούμε επειγόντως να θέσετε το παραπάνω θέμα για συζήτηση στο Δ.Σ. του Δήμου Ληξουρίου.

Σας επισυνάπτουμε το συγκεκριμένο υπόμνημα των καθαριστριών όπως αυτό κατατέθηκε.

Ληξούρι 21/3/2022                                          

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ληξουρίου

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ/ΣΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Κεφαλονιά, 3 Μαρτίου 2022

Εμείς, οι σχολικές καθαρίστριες/καθαριστές   τα τελευταία 2 χρόνια της πανδημίας έχουμε αναλάβει το βάρος και την ευθύνη της καθαριότητας και της απολύμανσης των σχολείων. Με υπευθυνότητα και αυτοθυσία κρατάμε τα σχολεία καθαρά προστατεύοντας την υγεία   μαθητών, εκπαιδευτικών και κατ΄επέκταση των οικογενειών τους και όλης της κοινωνίαςμέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και επί της ουσίας χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση. Εργαζόμαστε σε χώρους με συρροές κρουσμάτων και αντί να στηρίζεται το έργο μας ουσιαστικά και πολύπλευρα:

  • Συνεχίζεται η ομηρεία μας με τη μορφή 10μηνων συμβάσεων εργασίας ενώ οι ανάγκες καθαριότητας είναι μόνιμες και διαρκείς
  • Δεν εφοδιαζόμαστε με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) σε επαρκή ποσότητα, ποιότητα και καταλληλότηταενώ καθαρίζουμε μεγάλους χώρους και χρησιμοποιούμε καθαριστικά και απολυμαντικά επιβαρυντικά για την υγεία μας. Σημειώνουμε ότι η χορήγηση των ΜΑΠ πρέπει να αφορά κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα μέσα (γάντια, προστατευτικά γυαλιά, υποδήματα και οπωσδήποτε μάσκες αυξημένου βαθμού προστασίας ) άλλως ισοδυναμεί με μη χορήγηση και μας αναγκάζει να τα προμηθευόμαστε με δική μας επιβάρυνση ή να μένουμε εκτεθειμένοι στους αντίστοιχους κινδύνους.
  • Η κυβέρνηση μας έχει εξαιρέσει από το δικαίωμα δωρεάν selftest απαραίτητα ωστόσο για την προσέλευση στη δουλειά
  • Οι οριακές – ελλειμματικές προσλήψεις προσωπικού για τη σχολική καθαριότητα έχουν σαν αποτέλεσμα :
  • α. τα υγειονομικά πρωτόκολλα να μην τηρούνται
  • β. οι εργαζόμενες/οι να εκτελούμετο ωράριό τους σπαστά ενώ από τη σύμβασή μας προβλέπεται συνεχές
  • γ. απλήρωτες όλες επιπλέον ώρες εργασίας
  • δ. να μην υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασής μας αν ασθενήσουμε ή απουσιάσουμε για άλλο λόγο, οπότε η αναπλήρωσή μας «πέφτει» στους ώμους των συναδέλφων μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται (επιπλέον ώρες εργασίας, κόστος μετακίνησης, εξουθένωση ) χωρίς καμία μέριμνα αποζημίωσης και χωρίς να αποφεύγεται η ελλιπής καθαριότητα και απολύμανση του σχολείου.

Κι ενώ απ’ όλες τις ως τώρα κυβερνήσεις αλλά και τις Δημοτικές Αρχές δεν ικανοποιούνται ούτε βασικά αιτήματα όπως τη μονιμοποίησή μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν σχεδιασμό που θα μας αποτελειώσει: ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ /ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΡΕΑ-ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ.

Η σχεδιαζόμενη απένταξή μας -αλλά και μιας σειράς άλλων ειδικοτήτων- από το υπάρχων καθεστώς συνεπάγεται άμεση και σφοδρή περικοπή μισθού, ο οποίος ήδη εξανεμίζεται σε λίγες μέρες μιας και οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης είναι ασταμάτητε και εκρηκτικές,αύξηση ωραρίου, και, μακροπρόθεσμα, δυσμενή επίπτωση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.

Το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων αποτελεί συνέχεια σειράς αντεργατικών περικοπών σε μισθούς και δικαιώματα , σαν σκυτάλη που περνά από τη μία κυβέρνηση στην επόμενη , με τις κυβερνήσεις να κόβουν και τους δήμους να ράβουν.

Η υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας μας, υποβαθμίζει την ίδια τη σχολική υγεία.

 

Είναι και αυτή η κατάσταση απόρροια της συστηματικής υποχρηματοδότησης για τις ανάγκες της παιδείας και των λαϊκών αναγκών, που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις σε αντίθεση με την απλοχεριά προς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

 

Τα σχέδια αυτά θα μας βρουν αντιμέτωπες/ους και θα ακυρωθούν με τον αγώνα μας

 

Αγωνιζόμαστε για:

  • Καμία απένταξη συναδέλφων από τα Βαρέα και ανθυγιεινά – Καμία περικοπή επιδόματος ΒΑΕ – Καμία μείωση μισθού
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στην σχολική καθαριότητα και γενικά στον κλάδο της καθαριότητας. 
  • Νέες προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες για καθαριότητα
  • Το κράτος να προμηθεύει τους εργαζόμενους με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας όπως και δωρεάν selftest
  • Ενίσχυση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη των αναγκών

 

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 9/3/2022    στο Δήμαρχο Ληξουρίου.

Τις επόμενες μέρες θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τη δραστηριότητά μας γιατί τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όλα με αγώνες κατακτιούνται.




00 inkefalonia general ad 300X250