Λαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αργοστολίου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 08:22

Λαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αργοστολίου

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΜΙΧΑΛΑΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ  ΕΧΘΡΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ…

Ένας ακόμη Προϋπολογισμός του Δήμου Αργοστολίου ( για το 2022) βρίσκεται  εντός του αντιλαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει χρόνια τώρα, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ  όσο και οι προηγούμενες  Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ , εξυπηρετώντας τις ανάγκες των ομίλων και της κερδοφορίας, σε βάρος όλων των λαϊκών αναγκών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η Δημοτική Αρχή (ΠΑΣΟΚ- Επιχειρηματίες), αποδεχόμενη και διαχειριζόμενη την δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, που πανελλαδικά, ξεπέρασε τα 116 εκατομμύρια ευρώ ψήφισε την επίσης δραματική αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας των λαϊκών νοικοκυριών. 

Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό προϋπολογισμό του Δήμου Αργοστολίου, γενικεύεται η μεγάλη αύξηση των εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, οι διάφοροι φόροι και εισφορές, για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επιτηδευματίες, (τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, κοινοχρήστων χώρων, πρόστιμα Κ.Ο.Κ.,  φόρος  επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών και επί ηλεκτροδοτούμενων χώρων, τέλη παρεπιδημούντων, κοιμητηρίων, τέλεσης πολιτικών γάμων κ.α.) Προχωρώντας όμως παραπέρα η δημοτική αρχή, προανήγγειλε μεγαλύτερες αυξήσεις των ανταποδοτικών, αφού στους σημερινούς συντελεστές, δεν έχει υπολογισθεί η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και του τέλους ταφής απορριμμάτων που επέβαλλε στους δήμους η κυβέρνηση της ΝΔ από 1-1-2022 το οποίο θα μετακυλισθεί στους δημότες.

Την ίδια ώρα όμως που ετοιμάζει  το παραπάνω « σαφάρι»  φοροεπιδρομής για το λαό και τους μικρούς επιτηδευματίες,  αφήνει ανείσπρακτα βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών ύψους 7.807.033,60 ευρώ !!!! (κατά τεκμήριο τα χρεωστούν συστηματικοί κακοπληρωτές επιχειρηματίες που μένουν διαχρονικά στο απυρόβλητο ). Ενδεικτική εδώ είναι και η πρόβλεψη των ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ή ελάχιστων τελών,  από διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ( Λατομικά προϊόντα, ΑΠΕ κ.α.)

Σε αυτή επίσης την ταξική κατανομή των βαρών, δεν έχουν θέση και οι χρηματοδοτήσεις που αφορούν τον  πολιτισμό – αθλητισμό, καθώς και έργα και υποδομές που αφορούν άλλες λαϊκές ανάγκες, που είτε είναι πενιχρές, είτε μειώνονται, είτε εξαφανίζονται. Δεν υπάρχει κανένα νέο έργο που να «τρέχει» ούτε καν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2022στις υποδομές παιδείας και υγείας-πρόνοιας, σε δράσεις για τα  νέα ζευγάρια, στη συντήρηση αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, στα έργα αντιπλημμυρικής,  αντισεισμικής και αντιπυρικής  θωράκισης και προστασίας κ.α. Όποιες χρηματοδοτήσεις έχουν μείνει αφορούν είτε το πρόγραμμα «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ» όπου θα γίνουν με εγγύηση του τραπεζικού δανεισμού του δήμου, είτε ως  παρακολουθήματα των σημειακών κρατικών ψίχουλων που δόθηκαν εξαιτίας των φυσικών καταστροφών και που σε κάθε περίπτωση, δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες.

Αποτελεί πρόκληση π.χ.,  ότι για 9ο χρόνο από τους σεισμούς του 2014,  καμιά κυβέρνηση δεν απέδωσε το κονδύλι ύψους 1.272.000 ευρώ για την κατεδάφιση των σεισμόπληκτων κτιρίων. Αποτελεί πρόκληση ότι η δημοτική αρχή μειώνει στο 50% περίπου σε σχέση με την ούτως ή άλλως ανεπαρκή του 2021, επιχορήγηση για τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας ( από 17.000 ευρώ το 2021 σε 9.000 ευρώ το 2022 ), ότι σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, προβλέπει χρηματοδότηση μόλις 15.000 ευρώ (!!!), για το Δημοτικό Γηροκομείο 10.000 ευρώ  (!!!) 

Αποτελεί πρόκληση ότι  σε συνθήκες ανεργίας και εντατικοποίησης της εργασίας, ο προϋπολογισμός προωθεί  τη μείωση του προσωπικού με προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας που υπολείπονται κατά πολύ των αποχωρήσεων, ότι διευρύνεται η ελαστική εργασία, η διευθέτηση ωραρίου, η καταστρατήγηση της πενθήμερης εργασίας, η ιδιωτικοποίηση με εργολάβους, (π.χ. καθαριότητα δημοτικών κτιρίων και ακινήτων) κ.α.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίσαμε  τον Προϋπολογισμό του 2022 γιατί είναι ταξικός και απέναντι στις ανάγκες και στις αγωνίες του λαού μας. Απεναντίας εκτός της Δ.Αρχής υπερψηφίστηκε και από  την μόνιμη πλέον σύμπραξη των « ανεξάρτητων» δημοτικών συμβούλων    [ Βανδώρου – Ματιάτου ] τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Φόρτε [ Γαβριελάτο – Πεφάνη ] , ενώ πήρε ψήφο στήριξης από την παράταξη  Παρίση (ΝΔ), και την παράταξη Παντελειού (ΣΥΡΙΖΑ) που απουσίαζαν συνειδητά από την συνεδρίαση του Δ.Σ.

Καλούμε το λαό και τους εργαζόμενους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματά τους για την πολιτική της Δημοτικής Αρχής αλλά και της συμπολιτευόμενης «αντιπολίτευσης» που με καταμερισμό και ως φερέγγυος συνεργάτης, εξειδικεύουν ενιαία στο επίπεδο του Δήμου μας  την κυβερνητική πολιτική που  φορτώνει συνεχώς νέα βάρη στους εργαζόμενους για να γιγαντώνουν τα επιχειρηματικά κέρδη και τα κέρδη των ομίλων. Τώρα είναι η ώρα της οργανωμένης συλλογικής διεκδίκησης για το λαό και το κίνημά του για την διεκδίκηση των δικών τους σύγχρονων αναγκών, αλλά και για να ανοίξει τον δρόμο για γενικότερες φιλολαϊκές λύσεις στα πλαίσια μιας άλλης λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

Αργοστόλι, 28/2/2022                              Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αργοστολίου.




00 inkefalonia general ad 300X250