Διονύσης Μινέτος για συντήρηση και αναβάθμιση Δημοτικών Κτιριακών, αθλητικών και σχολικών εγκαταστάσεων: «Βήμα – Βήμα προχωράμε και προσπαθούμε για το καλύτερο»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 18:14

Διονύσης Μινέτος για συντήρηση και αναβάθμιση Δημοτικών Κτιριακών, αθλητικών και σχολικών εγκαταστάσεων: «Βήμα – Βήμα προχωράμε και προσπαθούμε για το καλύτερο»

Η Δημοτική Αρχή Θεόφιλου Μιχαλάτου, είχε δεσμευτεί προεκλογικά, ότι θα δώσει έμφαση στην συντήρηση και αναβάθμιση των αθλητικών και σχολικών εγκαταστάσεων, καθώς και των δημοτικών κτιρίων που για χρόνια είχαν μείνει ασυντήρητα.

Πλέον οι εργασίες στον Δήμο Αργοστολίου, σε δημοτικά κτήρια, αθλητικές και σχολικές εγκαταστάσεις, είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε συνεχίζονται, είτε ετοιμάζονται να ξεκινήσουν!

Μιλώντας με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αργοστολίου Διονύση Μινέτο, καταλαβαίνουμε ότι βήμα – βήμα συνεχίζεται από τον Δήμο, η προσπάθεια αναβάθμισης των δημοτικών υποδομών.

Μιλώντας στο inkefalonia.gr o κ. Μινέτος αναφέρει αρχικά τα εξής:

DSC 0219 12

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτικών Κτιριακών Εγκαταστάσεων, είτε πρόκειται για αθλητικές εγκαταστάσεις είτε για σχολικές μονάδες είτε για δημοτικά κτίρια άλλων χρήσεων, παρουσιάζουν σήμερα μια αποκαρδιωτική εικόνα.

Οι φθορές από τη χρήση και το χρόνο και η διαχρονική απουσία ενώ συστηματικού προγράμματος παρακολούθησης και τακτικής συντήρησης του κτιριακού αποθέματος του Δήμου, έχουν συσσωρεύσει απαιτήσεις που αν δεν τις διαχειριστούμε σήμερα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να «μαζευτεί» η κατάσταση στο μέλλον. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάσταση μοιάζει οριακή.

DSC 0188

Το κλειστό Γυμναστήριο Αργοστολίου "Αντώνης Τρίτσης"

3 2

Το Δημοτικό Γραφείο Δαυγάτων 

Οι ανάγκες συντήρησης και αναβάθμισης των κτιρίων μας, του περιουσιακού αυτού στοιχείου του Δήμου, απαιτούν την κινητοποίηση σημαντικών κεφαλαίων τα οποία, βήμα-βήμα, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε, είτε μέσα από προγράμματα, είτε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους είτε από άλλες χρηματοδοτικές πηγές.

Η χρηματοδότηση όλων αυτών των συσσωρευμένων αναγκών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν δυσκολίες να εξευρεθούν τα απαιτούμενα ποσά και αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα Πρόγραμμα Ετήσιας Συντήρησης του Κτιριακού Αποθέματος για να μην φθάσουμε ξανά στο μέλλον στο σημερινό σημείο να ψάχνουμε για υπέρογκες χρηματοδοτήσεις που δύσκολα μπορούν να εξασφαλισθούν».

Αναφορικά με την προσέγγιση του Δήμου Αργοστολίου στο ζήτημα

«Από τεχνικής άποψης, η προσέγγισή μας κινείται σε δύο επίπεδα.

Η πρώτη στόχευση είναι η επέμβαση σε κάθε κτίριο να έχει κατά το δυνατόν ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Δηλαδή, να υπάρχει συνολική συντήρηση και αναβάθμιση του κτιρίου και αν είναι δυνατόν και του αύλειου χώρου με γνώμονα πάντα την διαθέσιμη χρηματοδότηση.

Όμως, όπου υπάρχουν επείγοντα προβλήματα όπως εισροή υδάτων, υγρασίες κλπ, προσπαθούμε με μικρότερου προϋπολογισμού μελέτες και εργολαβίες, να επέμβουμε άμεσα να σταματήσουμε την φθορά για να επανέλθουμε αργότερα με ηρεμία, για μια πιο ολοκληρωμένη επέμβαση σε κάθε κτίριο».

Το σημερινό έργο που εκτελείται έχει προϋπολογισμό 38.000 ευρώ και στοχεύει κυρίως σε επείγοντα προβλήματα στα Δημοτικά κτίρια των Τρωϊαννάτων, Δαυγάτων, Σκάλας και Αγίου Νικολάου».

Ο κ. Μινέτος κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό σε αυτά που έχουν γίνει ήδη αναφέρει:

«Σας θυμίζω όμως ότι μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά και έχουν πραγματοποιηθεί, ή πραγματοποιούνται σημαντικά έργα στα κτίρια του Δήμου μας όπως είναι:

  1. Η συντήρηση και αναβάθμιση του Δημοτικού Καταστήματος Πόρου προϋπολογισμού 170.000 ευρώ (ολοκληρώθηκε).
  2. Η Αναβάθμιση των Χώρων Υγιεινής και των Αιθουσών του ΕΠΑΛ προϋπολογισμού 45.000 ευρώ (ολοκληρώθηκε).
  3. Η συντήρηση της Βορειοδυτικής Πλευράς του Κλειστού Γυμναστηρίου «Αντώνης Τρίτσης» προϋπολογισμού 124.000 ευρώ (ολοκληρώθηκε).
  4. Η ολοκληρωμένη αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Αργοστολίου προϋπολογισμού 392.000 ευρώ (έχει συμβασιοποιηθεί και υπάρχει διαβούλευση του αναδόχου με τους αθλητικούς συλλόγους για να συμφωνηθεί η έναρξη των εργασιών).
  5. Η συντήρηση και αναβάθμιση στο Κοινοτικό γραφείο Μεταξάτων, Κοινοτικό γραφείο Λακήθρας, Κοινοτικό γραφείο Σπαρτιών, Πρώην Δημοτικό Σχολείο Αγκώνα, και Δημοτικό Σχολείο Διλινάτων, προϋπολογισμού 260.000 ευρώ (έχει ανάδοχο και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης)».

273146695 3175672022699053 1275373002213533576 n

Το Δημοτικό Κατάστημα Πόρου 

Για τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί και υποβληθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης τονίζει:

«Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι Μελέτες και έχουμε υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης με Τεχνικό Δελτίο ύψους 840.000 ευρώ στο Υπουργείο Εσωτερικών για αρκετά ακόμη κτίρια μεταξύ των οποίων είναι το Νηπιαγωγείο Ραζάτων, το Νηπιαγωγείο Κεραμειών, το Εκθεσιακό Κέντρο Πόρου, το Κοινοτικό Κατάστημα Βαλεριάνου, το Κοινοτικό Κατάστημα -Αγροτικό Ιατρείο Χιονάτων, το Κτίριο της Φιλαρμονικής Μεταξάτων, το πρώην Δημοτικό Σχολείο Τρωϊαννάτων, το πρώην Δημοτικό Σχολείο Ζόλων, το πρώην Δημοτικό Σχολείο Πάστρας.

Αίτημα χρηματοδότησης με πλήρη Μελέτη έχουμε υποβάλει και για την Β’ Φάση Επισκευής και Συντήρησης του Κλειστού Γυμναστηρίου «Αντώνης Τρίτσης» και της Αίθουσας Ρυθμικής Γυμναστικής ύψους 380.000 ευρώ, ενώ είμαστε αισιόδοξοι ότι οι Μελέτες που έχουμε υποβάλει στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για την Συντήρηση και Αναβάθμιση του Σχολικού Συγκροτήματος των Κεραμειών και του Δημοτικού Σχολείου της Σκάλας ύψους 402.000 ευρώ θα εγκριθούν σύντομα.

Σίγουρα, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Εκτιμάται ότι χρειάζονται ακόμη πάνω από 7.000.000 ευρώ για να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί το κτιριακό απόθεμα του Δήμου και να βρεθεί σε ένα πολιτισμένο σημείο που να συμβαδίζει με την εποχή μας.

Δουλεύουμε και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Όταν θα έρθει η ώρα, θα κριθούμε από τους συμπολίτες μας».

Γιώργος Χαλαβαζής 

35c49d459cce698379fb93f512375349 XL

Οι εργασίες στο  Κολυμβητήριο Αργοστολίου 

IMG 20201127 112550




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250